Σεξουαλική Υγεία

Στυτική Δυσλειτουργία: Η “αράχνη μπανάνα” της Βραζιλίας βοηθά στη θεραπεία της αδυναμίας διατήρησης στύσης

Στυτική Δυσλειτουργία: Η “αράχνη μπανάνα” της Βραζιλίας βοηθά στη θεραπεία της αδυναμίας διατήρησης στύσης

Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από την ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση. H De Lima δήλωσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μήνυμα "να μην καταστρέφουμε τα ζώα, ακόμη και τα δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμη άγνωστα".

Στυτική Δυσλειτουργία: Πριν από τρεις δεκαετίες, Βραζιλιάνοι ερευνητές άρχισαν να μελετούν μια περίεργη παρενέργεια από τα τσιμπήματα αράχνης μπανάνας: η τοξίνη άφηνε στα θύματα πριαπισμό, μια επώδυνη και επίμονη στύση. Οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν να αναπτύξουν ένα συνθετικό μόριο χρησιμοποιώντας ορισμένες ιδιότητες του δηλητηρίου της αράχνης για να δημιουργήσουν ένα τζελ για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, το οποίο τώρα υποβάλλεται σε πολλά υποσχόμενες κλινικές δοκιμές. Καλυμμένη με πυκνά καστανά μαλλιά και με μέγιστο μέγεθος έως και 15 εκατοστά, η αράχνη είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη στον κόσμο.

Βρίσκεται σε αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής και πήρε το παρατσούκλι της για τη συχνή παρουσία της σε φυτείες μπανάνας, αλλά ονομάζεται επίσης “περιπλανώμενη αράχνη” ή “οπλισμένη αράχνη”. Στη νοτιοανατολική πολιτεία της Βραζιλίας Minas Gerais, συναντάται σε αγροτικές περιοχές καθώς και σε αστικά κέντρα. Στο Ίδρυμα Ezequiel Dias (FUNED), ένα ιατρικό ερευνητικό κέντρο στην πρωτεύουσα της πολιτείας Belo Horizonte, ένας βιολόγος πιάνει με λεπτότητα μία από τις αράχνες με ένα τσιμπιδάκι και διεγείρει τους κυνόδοντές της για να πάρει μερικές σταγόνες δηλητηρίου. Στη συνέχεια, το Ίδρυμα Ezequiel Dias FUNED στέλνει το δηλητήριο στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais (UFMG), το οποίο ερευνά ποιο συστατικό θα μπορούσε να αναπαραχθεί για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία πλήττει δεκάδες εκατομμύρια άνδρες σε όλον τον κόσμο. Η επιστήμονας Marcia Helena Borges είναι μέλος της ομάδας που εργάζεται για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, εμπνευσμένου από το δηλητήριο της αράχνης. “Το δηλητήριο χρησιμοποιείται μόνο για να μάθουμε τις ιδιότητες του μορίου” που προκαλεί τον πριαπισμό στα θύματα του δαγκώματος, δήλωσε η Μαρία Έλενα ντε Λίμα, ερευνήτρια του UFMG. Η βραζιλιάνικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Biozeus αγόρασε την πατέντα για το μόριο. Η εταιρεία θέλει να το πουλήσει σε μια αλοιφή, η οποία θα τρίβεται στο πέος όταν απαιτείται, με αποτέλεσμα να προκαλείται στύση σε λίγα λεπτά, δήλωσε η de Lima. Το μόριο προκαλεί την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη στύση, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και επιτρέπει τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.

Η ντε Λίμα δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη συχνά αρνούνται μια διαδικασία αφαίρεσης του προστάτη επειδή μπορεί να βλάψει τα νεύρα και να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από την ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση. H De Lima δήλωσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μήνυμα “να μην καταστρέφουμε τα ζώα, ακόμη και τα δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμη άγνωστα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ενδοκρινολογία επηρεάζει την σεξουαλική υγεία;

Tips για την σεξουαλική ζωή των 30άρηδων

Καταστάσεις υγείας που μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία

Πώς ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει την σεξουαλική ζωή;

Μπορεί ο διαβήτης να ευθύνεται για τη στυτική δυσλειτουργία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο;

Ύπνος libido: Αναγνωρίζοντας την περίπλοκη σύνδεση μεταξύ ύπνου και σεξουαλικής λειτουργίας, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπαυση.

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μεταξύ 50% και 75% όλων των γυναικών εμφανίζουν κάποιο βαθμό καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά τον τοκετό και 10% έως 15% εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά σοβαρά ώστε να διαγνωστούν ως επιλόχεια κατάθλιψη.

Κάμα Σούτρα: Πώς βοήθησε στην επανάσταση της σεξουαλικής ευχαρίστησης;

Κάμα Σούτρα: Δίνοντας έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό, την επικοινωνία και την ευχαρίστηση, συνεχίζει να λειτουργεί ως πολύτιμος οδηγός για την προώθηση υγιών και ικανοποιητικών σχέσεων στη σύγχρονη κοινωνία.

Πολωνική ΜΚΟ καταγγέλλει την έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης καθώς τα κρούσματα HIV αυξάνονται κατακόρυφα

Το Εθνικό Κέντρο AIDS λέει, ωστόσο, ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι εν μέρει αποτέλεσμα του παιχνιδιού που παίζεται μετά την πανδημία. "Πολλά κρούσματα από το 2021-2022 καταγράφηκαν μόνο φέτος, επειδή τα κέντρα υγείας ήταν υπερφορτωμένα κατά τη διάρκεια του COVID", δήλωσε πρόσφατα η Maryla Rogalewicz του Κέντρου. Είπε επίσης ότι τα στατιστικά στοιχεία επηρεάστηκαν από την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία -όπου ο HIV αποτελεί τεράστιο πρόβλημα- μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.