Σεξουαλική Υγεία

ΣΜΝ: 5 μύθοι σχετικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

ΣΜΝ: 5 μύθοι σχετικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

ΣΜΝ: Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή αλλιώς τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι παθήσεις που συνήθως απαιτούν την συμβολή των ειδικών, αλλά αντιμετωπίζονται.

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή αλλιώς τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι παθήσεις που συνήθως απαιτούν την συμβολή των ειδικών, αλλά αντιμετωπίζονται. Εδώ είναι μερικοί μύθοι που λέγονται συχνά για τα ΣΜΝ, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να έχετε κατά το δυνατόν ορθή αντίληψη της πραγματικότητας σε σχέση με την εξάπλωση και την αντιμετώπισή τους.

 

  • Μύθος #1 Ο χυμός από cranberries βοηθά με ΣΜΝ: Ίσως αναζητάτε έναν τρόπο να αποφύγετε τη λήψη αντιβιοτικών ή απλώς θέλετε να λάβετε κάποιο είδος άμεσης δράσης για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας μέχρι να δείτε το γιατρό σας. Παρά τη δημοτικότητα του χυμού cranberry ως εναλλακτικής λύσης, τα προϊόντα cranberry δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν με ένα ΣΜΝ αφού έχει ήδη αναπτυχθεί και δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού cranberry ή η λήψη συμπληρώματος cranberry λειτουργεί πραγματικά για τη θεραπεία σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  • Μύθος #2 Τα ΣΜΝ μπορούν να ληφθούν από το πολύ σεξ: Μερικές φορές μπορεί να πάθετε ΣΜΝ ακόμα κι αν είστε προσεκτικοί. Ωστόσο, εξακολουθεί να το κάνει μύθο αν αυτό είναι ελαφρώς αλήθεια; Οι ειδικοί λένε ότι όσο περισσότερο σεξ κάνετε σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο λιγότερη φυσική υγρασία μπορεί να παράγει το σώμα σας. Το πολύ σεξ μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή εξανθήματα στο εξωτερικό δέρμα γύρω από τον αιδοίο και τα χείλη σας θα μπορούσαν να φουσκώσουν και να διογκωθούν. Η υπερβολική σεξουαλική επαφή θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση και μπορεί να μην το μάθετε παρά μόνο μέρες αργότερα.
  • Μύθος #3 Το ΣΜΝ επιλύεται από μόνο του: Δυστυχώς, τα περισσότερα ΣΜΝ δεν θα υποχωρήσουν μόνα τους και υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες και κίνδυνοι για την υγεία που συνοδεύουν τα ΣΜΝ, επομένως θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία όταν δείτε σημάδια λοίμωξης. Μερικά κοινά σημάδια μόλυνσης περιλαμβάνουν: αυξημένη επιθυμία για ούρηση με ελάχιστη ή καθόλου έξοδο, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, ούρα που είναι θολά, ροζ ή έχουν αίμα, καθώς και ασυνήθιστη έκκριση, πόνο και οσμές. Αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα στην αρχή, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν δεν είστε ακόμα σίγουροι.
  • Μύθος #4 Τα ΣΜΝ δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με το στοματικό σεξ: Το στοματικό σεξ είναι κάθε είδος σεξουαλικής δραστηριότητας όπου το στόμα, τα χείλη ή η γλώσσα ενός ατόμου έρχεται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό άλλου ατόμου. Σε αντίθεση με τη σεξουαλική επαφή, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να προκύψει από το στοματικό σεξ, αλλά εξακολουθεί να είναι σκόπιμο να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε προστασία. Μερικά από τα πιο κοινά ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια, ο έρπης, η γονόρροια, η σύφιλη και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορούν να μεταδοθούν μέσω του στοματικού σεξ. Ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης των περισσότερων ΣΜΝ από το στοματικό σεξ είναι χαμηλότερος από ό,τι για το κολπικό ή το πρωκτικό σεξ, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και η προσβολή τους μπορεί να έχει φρικτές συνέπειες για εσάς.
  • Μύθος #5 Τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν μέσω της επαφής με το δέρμα: Τα ΣΜΝ είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μεταδίδονται συχνότερα αλλά όχι αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή. Οι λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια ή έναν ιό που μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας μέσω μικροσκοπικών κοψιμάτων ή σχισμάτων στο δέρμα και τους βλεννογόνους και τα μικρόβια που προκαλούν ΣΜΝ κρύβονται στο σπέρμα, στο αίμα, στις κολπικές εκκρίσεις και μερικές φορές στο σάλιο και οι περισσότεροι από τους οργανισμούς μεταδίδονται από κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ, αλλά μερικά όπως αυτά που προκαλούν έρπητα των γεννητικών οργάνων και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να εξαπλωθούν μέσω της επαφής με το δέρμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Γαλλικός Οργανισμός Υγείας υποδεικνύει ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Πώς διαχειρίζονταν τη σεξουαλικότητα στην Αρχαία Ελλάδα;

Η σεξουαλική επαφή μάς γυμνάζει;

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Το σεξ στο camping θα σας απογειώσει!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μιλήστε στο παιδί σας για την ασφαλή σεξουαλική επαφή

Σεξουαλική υγεία: Όλες οι μορφές σεξουαλικής επαφής ενέχουν κάποιους κινδύνους. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) με ορισμένες προφυλάξεις και ασφαλείς συμπεριφορές.

Κάντε το σεξ πιο συναρπαστικό μετά τα 50

Σεξ άνω των 50: Εδώ είναι 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το σεξ συναρπαστικό και ικανοποιητικό για εσάς και τον σύντροφό σας.

Χαμηλή σεξουαλική ορμή & «διαταραγμένος» ύπνος συνέπειες της μακράς Covid

Long Covid: Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες ή μερικές φορές χρόνια για να ανακάμψετε.

Θα μπορούσε η αλλαγή του κολπικού μικροβιώματος να αντιμετωπίσει την κολπική ξηρότητα και το επώδυνο σεξ κατά την εμμηνόπαυση;

"Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι τόσο η συστηματική ορμονοθεραπεία όσο και η οσπεμιφαίνη βελτιώνουν τα σημάδια της αιδοιοκολπικής ατροφίας και προκαλούν ευνοϊκές αλλαγές στο κολπικό μικροβίωμα, με διαφορετικές επιδράσεις στη σύνθεση των κολπικών βακτηρίων.