Σεξουαλική Υγεία

Sex stats: Οι άνω των 75 πιο σεξουαλικά ενεργοί από ποτέ

Sex stats: Οι άνω των 75 πιο σεξουαλικά ενεργοί από ποτέ

Sex stats: Σε σύγκριση με το 2014, το ποσοστό ανδρών και γυναικών ηλικίας 75 ετών και άνω που ανέφεραν ότι έκαναν σεξ τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε από μόλις 16,4% σε 26,7%.

Το σύνθημα «σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ» έχει κολλήσει ξεκάθαρα στη γενιά που συμμετείχε στη δεκαετία του 1970, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) και τη Στατιστική Ολλανδίας (CBS) αποκαλύπτουν ότι άτομα ηλικιών άνω των 75 κάνουν περισσότερο σεξ από ποτέ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι συνολικά το 2022, οι άνθρωποι στην Ολλανδία ήταν λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί από ό,τι πριν από επτά χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Ολλανδία έκαναν λιγότερο σεξ το 2022 από ό,τι το 2014

Η έρευνα για τη σεξουαλική υγεία και τον τρόπο ζωής, που διεξήχθη από το CBS και το RIVM μεταξύ Ολλανδών ηλικίας 16 ετών και άνω, διαπίστωσε ότι το 70% ανέφερε ότι είχε σεξουαλική επαφή τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας μια ελαφρά πτώση σε σύγκριση με το 2014 (74%), όταν αυτή η μελέτη διεξήχθη για πρώτη φορά. Μιλώντας στο RTL Nieuws, ο ερευνητής του Rutgers, Hanneke de Graaf, υπέθεσε ότι στις μέρες μας, ανάμεσα στη δουλειά, την κοινωνική ζωή και τα κινητά τους, οι άνθρωποι είναι απλά πολύ απασχολημένοι για να κάνουν σεξ: “Το να βρίσκεις χρόνο ο ένας για τον άλλον είναι πολύ καλό για τη σεξουαλική σου ζωή.”

Οι ηλικίες 35 έως 45 ετών είναι η πιο σεξουαλικά ενεργή ομάδα

  • Η πιο απότομη μείωση παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 25 ετών: ενώ το 63% ανέφερε ότι ήταν σεξουαλικά ενεργό το 2014, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 56% το 2022. Είναι ενδιαφέρον ότι μια μείωση στη σεξουαλική δραστηριότητα παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες – εκτός από τις ηλικιωμένες 75 και άνω.
  • Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι 35 έως 45 ετών είναι η πιο σεξουαλικά ενεργή ομάδα – το 87,9% ανέφερε ότι είχε σεξουαλική επαφή τους τελευταίους 12 μήνες, από 91,8% το 2014 – κάτι που το CBS επισημαίνει ότι πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί σε αυτό το δημογραφικό ζουν με έναν σύντροφο ή σύζυγο.
  • Διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ ανδρών και γυναικών: ενώ οι γυναίκες 16 έως 35 ετών κάνουν περισσότερο σεξ από τους άντρες συναδέλφους τους, αυτό αλλάζει μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’30 και, από την ηλικία των 35 ετών και μετά, οι άνδρες αναφέρουν ότι είναι πιο σεξουαλικά ενεργό από τις γυναίκες στην ηλικιακή τους ομάδα.

Όσον αφορά τη σεξουαλική τους ζωή, οι ηλικιωμένοι είναι εντάξει!

Ίσως να έχουν συνταξιοδοτηθεί και να έχουν δικά τους εγγόνια, αλλά στους baby boom προφανώς εξακολουθούν να αρέσκονται να είναι ζεστοί και βαρείς. Το CBS και το RIVM διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με το 2014, το ποσοστό ανδρών και γυναικών ηλικίας 75 ετών και άνω που ανέφεραν ότι έκαναν σεξ τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε από μόλις 16,4% σε 26,7%.

Ενώ αυτή η ηλικιακή ομάδα παραμένει η λιγότερο ενεργή σεξουαλικά, η αύξηση είναι αξιοσημείωτη. «Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο fit και υγιείς, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Αυτό είναι απλά καλό για μια σεξουαλική ζωή», αναφέρει το NOS, σύμφωνα με τον De Graaf. «Επιπλέον, αυτοί οι 75+ άνθρωποι μεγάλωσαν σε διαφορετική εποχή: έχει σημασία αν προέρχεσαι από τη συντηρητική δεκαετία του 1950 ή από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, που είχαν περισσότερη ελευθερία».

Για άλλη μια φορά, τα στοιχεία διαφέρουν όταν πρόκειται για άνδρες και γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας. «Οι άνδρες είναι ελαφρώς πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί από τις γυναίκες, ειδικά μεταξύ των άνω των 55 ετών», λέει το CBS. «Αυτή η διαφορά αυξάνεται με την ηλικία και είναι μεγαλύτερη μεταξύ των άνω των 75 ετών» – ενώ το 37% των ανδρών δήλωσαν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί τον περασμένο χρόνο, αυτό το ποσοστό ήταν μόλις 18 τοις εκατό για τις γυναίκες. Γιατί; «Ένας παράγοντας εδώ είναι ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο συχνά ανύπαντρες από τους μεγαλύτερους άνδρες», εξηγεί το CBS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αλλάζει η σεξουαλική ορμή με τα χρόνια

Γιατί αυξάνονται οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στις ΗΠΑ;

Πώς μπορείς να βελτιώσεις την σεξουαλικότητά σου;

Είναι το σεξ ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τον λόξυγγα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σεξ tips για να αποκτήσετε παιδί

Εγκυμοσύνη: Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη σεξουαλική σας ζωή για τις δυνατότητες δημιουργίας μωρών.

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Τρανς: Τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου μπορεί να αισθάνονται ότι το φυσικό τους σώμα δεν ταιριάζει με την εσωτερική τους αίσθηση για το ποιοι είναι ή ότι δεν επιθυμούν την ταυτότητα φύλου που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.