Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Στην έρευνά της, η Diana Peragine αντιμετώπισε μια μελέτη που πρότεινε ότι ένα πρώιμο σεξουαλικό ντεμπούτο ενέχει κίνδυνο για τη σεξουαλική υγεία και θέτει το έδαφος για μια μακρά λίστα αρνητικών αποτελεσμάτων, από απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις έως σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. “Η έρευνα έχει παραδοσιακά θεωρήσει την πρώτη σεξουαλική επαφή ως το σεξουαλικό ντεμπούτο ενός νεαρού ατόμου και επικεντρώθηκε στις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία που εγείρει – τεκμηριώνοντας την έναρξή της, τις αιτίες της και τις συνέπειές της ως προβληματική συμπεριφορά που δεν διαφέρει από το ποτό και τη χρήση ναρκωτικών στους εφήβους”, λέει h Peragine. , υποψήφια διδάκτωρ ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Μισισάουγκα.

“Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αυτό το μακρύ σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν ένα παλαιότερο σεξουαλικό ντεμπούτο με δυσμενή αποτελέσματα σεξουαλικής υγείας”. Αλλά h Peragine αναρωτήθηκε αν οι προηγούμενες μελέτες έδωσαν μια πλήρη εικόνα. Έτσι, συνεργάστηκε με τους συναδέλφους της και εξέτασε την ιδέα του σεξουαλικού ντεμπούτου με μια ευρύτερη έννοια. Αυτό περιλαμβάνει άλλες σημαντικές πρωτιές πέρα ​​από τη σεξουαλική επαφή – όπως η πρώτη σεξουαλική επαφή, η πρώτη σεξουαλική διέγερση και ο πρώτος οργασμός. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο που είχαν αυτές οι εμπειρίες στη μελλοντική σεξουαλική λειτουργία, που σπάνια είχε καλυφθεί σε προηγούμενη έρευνα.

Ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έχουν αυτές τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες νωρίτερα είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη σεξουαλική λειτουργία αργότερα στην ενήλικη ζωή και όσοι καθυστερούν αυτές τις εμπειρίες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν σεξουαλικές δυσκολίες στο δρόμο. H Peragine, μαζί με τους συναδέλφους ερευνητές του U of T Malvina Skorska, Jessica Maxwell και την καθηγήτρια Emily Impett και τον αναπληρωτή καθηγητή Doug VanderLaan, εξέθεσαν τα ευρήματά τους στη μελέτη “The Risks and Benefits of Being ‘Early to Bed’: Toward a Broader Understanding of Age at Sexual Debut and Sexual Health in Adulthood” στο Journal of Sexual Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν 3.139 ενήλικες για να μάθουν πότε είχαν σεξουαλική επαφή, σεξουαλική επαφή, σεξουαλική διέγερση και οργασμό για πρώτη φορά. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για το σεξουαλικό τους ιστορικό τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες – συγκεκριμένα, εάν είχαν δυσκολίες με τους οργασμούς, την επιθυμία, τη διέγερση και τη σεξουαλική ικανοποίηση. “Όσοι είχαν ένα νωρίτερο σεξουαλικό ντεμπούτο είχαν λιγότερες σεξουαλικές δυσκολίες σε πολλούς από αυτούς τους τομείς και επομένως πιο υγιή σεξουαλική λειτουργία”, λέει ο Peragine.

Προσθέτει ότι είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πότε έχει συμβεί ένα πρώιμο σεξουαλικό ντεμπούτο επειδή το “πρώιμο” έχει οριστεί με πολλούς τρόπους, όπως πριν από το γάμο, πριν από την ηλικία συναίνεσης, πριν από την εφηβεία και ακόμη και πριν από την ανάπτυξη της σεξουαλικής ετοιμότητας – και δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση για τον ορισμό του σήμερα. “Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί δείκτες έχουν χρησιμοποιηθεί για να ορίσουν ένα παλαιότερο σεξουαλικό ντεμπούτο, αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει πραγματικά συμφωνηθεί παγκοσμίως”, λέει, προσθέτοντας ότι η μέση ηλικία για σεξουαλική επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 17.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 93% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν ήδη κάποια σεξουαλική εμπειρία πριν από την επαφή, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης σεξουαλικής επαφής, του οργασμού και της σεξουαλικής διέγερσης. H Peragine λέει ότι η αποτύπωση σεξουαλικών εμπειριών πέρα ​​από τη σεξουαλική επαφή ήταν σημαντική επειδή η εφηβεία είναι μια περίοδος σεξουαλικής ανακάλυψης και πειραματισμού και η σεξουαλική επαφή σπάνια σηματοδοτεί την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας για τους νέους. Στην πραγματικότητα, λέει ότι η έρευνα δείχνει ότι άλλα σεξουαλικά ντεμπούτα γίνονται πιο κοινά με κάθε γενιά που περνά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα κάνετε τον σύντροφό σας να σας θέλει πιο πολύ;

Τι πρέπει να προσέξετε στο πρώτο σας ραντεβού ως single στα 40 σας

Ποια είναι η σημασία των επικοινωνιακών δεξιοτήτων;

Πώς έχει αλλάξει η αντίληψη της ερωτικής επαφής τα τελευταία χρόνια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο καλό κάνει η σεξουαλική επαφή στην υγεία των γυναικών;

Σεξ: Μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Το σεξ ενεργοποιεί μια ποικιλία νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν όχι μόνο τον εγκέφαλό μας αλλά πολλά άλλα όργανα στο σώμα μας.

Πέντε χρόνια μετά, πώς το #MeToo συγκλόνισε τον κόσμο

Η οργάνωση Times Up, η οποία διεξάγει εκστρατείες για την κακοποίηση στην κινηματογραφική βιομηχανία, δημιουργεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εξέταση καταγγελιών, παρόμοια με τις αρχές προτύπων για τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.