Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κατά μέσο όρο, εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό σεξουαλικής δυσλειτουργίας από τους προεμμηνοπαυσιακούς συνομηλίκους τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία σεξουαλικών παρενεργειών.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

  • Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν μειωμένη επιθυμία με την ηλικία. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αισθανθούν ότι μειώνεται η σεξουαλική παρόρμηση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των ορμονών των οιστρογόνων μιας γυναίκας αλλάζουν.
  • Η αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί επίσης να ευθύνεται για τη μείωση της φυσικής κολπικής λίπανσης. Η κολπική ξηρότητα ευθύνεται μερικές φορές για πιο οδυνηρό , ή τουλάχιστον πιο άβολο σεξ.

 Μειωμένη ευχαρίστηση
  • Για ορισμένες γυναίκες, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να συνδυαστεί με μειωμένη ροή αίματος προς την κλειτορίδα και τον κάτω κόλπο . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία των ερωτογενών ζωνών σας.
  • Εξαιτίας αυτού, δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε λιγότερους οργασμούς ή οργασμούς που είναι λιγότερο έντονοι και χρειάζονται περισσότερη δουλειά για να επιτευχθούν. Και αν αισθάνεστε λιγότερη ευχαρίστηση με το σεξ , είναι λογικό ότι η επιθυμία σας θα μειωνόταν επίσης.
Επώδυνη διείσδυση
  • Μια άλλη συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια της εμμηνόπαυσης είναι η δυσπαρένεια ή οδυνηρή επαφή. Μπορεί να υπάρχουν πολλά ζητήματα που συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ξηρότητας και της αραίωσης των κολπικών ιστών .
  • Για ορισμένες γυναίκες, αυτό προκαλεί μια γενική αίσθηση δυσφορίας κατά τη συνουσία.

Ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες για την εμμηνόπαυση στην γυναίκα