Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία : Τα οφέλη της στην σωματική και ψυχική υγεία

Σεξουαλική υγεία : Τα οφέλη της στην σωματική και ψυχική υγεία

Σεξουαλική υγεία : Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η γενική ευεξία σχετίζεται με τη σεξουαλική συχνότητα, αλλά μόνο σε ένα βαθμό. Η  ικανοποίηση της σχέσης βελτιώθηκε προοδευτικά από το να μην κάνουμε σεξ μέχρι το σεξ μία φορά την εβδομάδα, αλλά δεν βελτιώθηκε περαιτέρω.

Μέση σεξουαλική συχνότητα

  • Μέσος ενήλικας : 54 φορές το χρόνο (περίπου μία φορά την εβδομάδα)
  • Ενήλικες στα 20 τους : Περίπου 80 φορές το χρόνο
  • Ενήλικες στα 60 τους : 20 φορές το χρόνο
Ψυχολογικά οφέλη του σεξ
  • Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη από την αγάπη. Το σεξ συνδέεται στενά με μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:
  • Καλύτερη αυτο-εικόνα : Το σεξ μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας, οδηγώντας σε πιο θετικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας.
  • Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας : Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, το πιο συναινετικό σεξ και το σεξ καλύτερης ποιότητας αυξάνουν την ευτυχία.
  • Περισσότερη σύνδεση : Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, οι οποίες μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα της κατάθλιψης. Μια άλλη ορμόνη, η οξυτοκίνη (το “φάρμακο αγκαλιάς”) αυξάνεται με τη διέγερση των θηλών και με άλλη σεξουαλική δραστηριότητα.  Η  οξυτοκίνη βοηθά στην ενίσχυση της αίσθησης ηρεμίας και ικανοποίησης.

Φυσικά οφέλη από το αυξημένο σεξ

Είναι αρκετά διαισθητικό να κατανοήσουμε πώς το σεξ βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία, αλλά υπάρχουν και ορισμένα φυσικά οφέλη από το σεξ. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη φυσική κατάσταση : Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης. Σύμφωνα με την American Heart Association, η σεξουαλική δραστηριότητα ισοδυναμεί με μέτριες σωματικές δραστηριότητες, όπως γρήγορο περπάτημα ή αναρρίχηση δύο πτήσεων από σκάλες.   Η κίνηση του σεξ μπορεί να σφίξει και να τονίσει τους κοιλιακούς και πυελικούς μύες. Για τις γυναίκες, ο βελτιωμένος μυϊκός τόνος βελτιώνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
  • Βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου : Προκαταρκτικές μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι η συχνότερη επαφή συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Παρόμοια οφέλη έχουν παρατηρηθεί έκτοτε σε μελέτες σε ανθρώπους. Μια μελέτη του 2018 σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες συνέδεσε το συχνό σεξ με καλύτερη απόδοση μνήμης σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.
  • Βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία : Το να είσαι πιο σεξουαλικά ενεργός έχει θετικά αποτελέσματα στην ανοσολογική λειτουργία.  Το  κανονικό σεξ μπορεί ακόμη και να μειώσει την πιθανότητα να κρυώσει ή γρίπη.

Ακολουθεί βίντεο για την σεξουαλική ζωή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για να διαμορφωσεις την καθημερινή σου ρουτίνα

Metropolitan Hospital : Οργανώνει εβδομάδα δωρεάν δερματολογικού ελέγχου

Υγιεινή Διατροφή : Συμβουλές για δυνατή καρδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί έχετε πρησμένο κόλπο ή αιδοίο;

Σεξουαλική υγεία: Δεδομένου ότι η σεξουαλική υγεία δεν είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως, ένας πρησμένος κόλπος ή αιδοίο μπορεί να σας προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία.

Tips για καλύτερη σεξουαλική ευεξία

Σεξ: Η σεξουαλική ευεξία είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ευεξία