Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία : Τα οφέλη της στην σωματική και ψυχική υγεία

Σεξουαλική υγεία : Τα οφέλη της στην σωματική και ψυχική υγεία

Σεξουαλική υγεία : Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η γενική ευεξία σχετίζεται με τη σεξουαλική συχνότητα, αλλά μόνο σε ένα βαθμό. Η  ικανοποίηση της σχέσης βελτιώθηκε προοδευτικά από το να μην κάνουμε σεξ μέχρι το σεξ μία φορά την εβδομάδα, αλλά δεν βελτιώθηκε περαιτέρω.

Μέση σεξουαλική συχνότητα

  • Μέσος ενήλικας : 54 φορές το χρόνο (περίπου μία φορά την εβδομάδα)
  • Ενήλικες στα 20 τους : Περίπου 80 φορές το χρόνο
  • Ενήλικες στα 60 τους : 20 φορές το χρόνο
Ψυχολογικά οφέλη του σεξ
  • Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη από την αγάπη. Το σεξ συνδέεται στενά με μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:
  • Καλύτερη αυτο-εικόνα : Το σεξ μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας, οδηγώντας σε πιο θετικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας.
  • Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας : Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, το πιο συναινετικό σεξ και το σεξ καλύτερης ποιότητας αυξάνουν την ευτυχία.
  • Περισσότερη σύνδεση : Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, οι οποίες μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα της κατάθλιψης. Μια άλλη ορμόνη, η οξυτοκίνη (το “φάρμακο αγκαλιάς”) αυξάνεται με τη διέγερση των θηλών και με άλλη σεξουαλική δραστηριότητα.  Η  οξυτοκίνη βοηθά στην ενίσχυση της αίσθησης ηρεμίας και ικανοποίησης.

Φυσικά οφέλη από το αυξημένο σεξ

Είναι αρκετά διαισθητικό να κατανοήσουμε πώς το σεξ βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία, αλλά υπάρχουν και ορισμένα φυσικά οφέλη από το σεξ. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη φυσική κατάσταση : Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης. Σύμφωνα με την American Heart Association, η σεξουαλική δραστηριότητα ισοδυναμεί με μέτριες σωματικές δραστηριότητες, όπως γρήγορο περπάτημα ή αναρρίχηση δύο πτήσεων από σκάλες.   Η κίνηση του σεξ μπορεί να σφίξει και να τονίσει τους κοιλιακούς και πυελικούς μύες. Για τις γυναίκες, ο βελτιωμένος μυϊκός τόνος βελτιώνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
  • Βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου : Προκαταρκτικές μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι η συχνότερη επαφή συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Παρόμοια οφέλη έχουν παρατηρηθεί έκτοτε σε μελέτες σε ανθρώπους. Μια μελέτη του 2018 σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες συνέδεσε το συχνό σεξ με καλύτερη απόδοση μνήμης σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.
  • Βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία : Το να είσαι πιο σεξουαλικά ενεργός έχει θετικά αποτελέσματα στην ανοσολογική λειτουργία.  Το  κανονικό σεξ μπορεί ακόμη και να μειώσει την πιθανότητα να κρυώσει ή γρίπη.

Ακολουθεί βίντεο για την σεξουαλική ζωή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα : Συμβουλές για να διαμορφωσεις την καθημερινή σου ρουτίνα

Metropolitan Hospital : Οργανώνει εβδομάδα δωρεάν δερματολογικού ελέγχου

Υγιεινή Διατροφή : Συμβουλές για δυνατή καρδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όσα πρέπει να ξέρεις για τη χρήση ελαίου καρύδας ως λιπαντικού

Λάδι καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα αγαπημένο προϊόν πολλαπλών χρήσεων (ενδείκνυται για το μαγείρεμα και χρησιμεύει ως μια εξαιρετική φυσική ενυδατική κρέμα) και πιθανώς η πιο δημοφιλής επιλογή φυσικού λιπαντικού. Αλλά πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας κατά το σεξ;

Κολπική ξηρότητα : Αίτια που την προκαλούν

Κολπική ξηρότητα : Η κολπική ξηρότητα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και για διάφορους λόγους.

Αυνανισμός : Μύθοι και παρενέργειες

Σεξουαλική υγεία : Ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική και υγιής σεξουαλική δραστηριότητα με λίγες παρενέργειες. Πολλοί περίεργοι ισχυρισμοί περιβάλλουν τον αυνανισμό, όπως η τύφλωση και οι περισσότερες από αυτές τις αξιώσεις είναι αναληθείς.

Σεξ: Τι είναι το pegging

Pegging: Όλο και περισσότεροι άνδρες επιδίδονται στο bottoming, όπως τουλάχιστον υπoστηρίζει μια γνωστή αρθρογράφος του σεξ. Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως “pegging”, κατά το οποίο η γυναίκα έχει τον ενεργητικό ρόλο στο πρωκτικό σεξ μ΄ έναν άνδρα – χρησιμοποιώντας ένα dildo ή ένα strap-on.

Σεξουαλική ζωή : Κρατήστε την σπίθα ζωντανή

Σεξουαλική ζωή : Μόλις τελειώσουν τα φτερά μιας νέας σχέσης, για πολλούς, το σλόγκαν της καθημερινής ζωής μπαίνει. Αλλά πώς κρατάτε τη σπίθα ζωντανή; Υπάρχει ένα μυστικό για μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Γιατί το καλοκαίρι το σεξ γίνεται καλύτερο

Σεξ: Το καλοκαίρι σηματοδοτεί για τους περισσότερους το ξεκίνημα μια ευχάριστης περιόδου όπου σηματοδοτείται από την αλλαγή του καιρού, την προοπτική της απόδρασης και των διακοπών. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η διάθεση του ατόμου βελτιώνεται, τα επίπεδα του άγχους υποχωρούν και οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στις κοινωνικές επαφές του και ασφαλώς στην σεξουαλική τους ζωή.

Παράγοντες που μειώνουν την ανδρική λίμπιντο - Θεραπείες

Μειωμένη ερωτική επιθυμία: Είναι φυσιολογικό η ερωτική επιθυμία ή λίμπιντο να μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις η ξαφνική απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης μπορεί να δεικνύει κάποια άλλη υποκείμενη αιτία.