Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Τι είναι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία;

Σεξουαλική υγεία: Τι είναι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία;

Σεξουαλική υγεία: Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία μπορεί να οριστεί ως το δικαίωμα ενός ατόμου σε ένα υγιές σώμα.

Ο όρος «σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία» μπορεί να οριστεί ως το δικαίωμα του ατόμου σε ένα υγιές σώμα και την αυτονομία, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη να αποφασίζει ελεύθερα με ποιον θα κάνει σεξ και πώς να αποφύγει τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή την ακούσια εγκυμοσύνη. Η σεξουαλική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής υγείας και ευημερίας, διασφαλίζοντας ότι όλοι μπορούν να έχουν ευχάριστες και ασφαλείς σεξουαλικές εμπειρίες, χωρίς εξαναγκασμό, διακρίσεις ή κινδύνους για την υγεία.

Πρόσβαση στην αντισύλληψη

Η πρόσβαση στην αντισύλληψη αποτελεί κεντρικό στοιχείο της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης. Η αντισύλληψη δίνει στους ανθρώπους αυτονομία ως προς το αναπαραγωγικό τους σύστημα με την ικανότητα να αποφασίζουν εάν ή πότε θα ήθελαν να μείνουν έγκυες.

Προσφέροντας μια επιλογή μεθόδων αντισύλληψης, οι πάροχοι σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης επιτρέπουν στους ανθρώπους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική τους γονιμότητα. Επιλέγοντας ένα σπιράλ, για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη για έως και 12 χρόνια ή, επιλέγοντας μια μέθοδο φραγμού, όπως το προφυλακτικό, μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη για μικρότερη περίοδο, καθώς και να προστατεύσει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Γιατί έχει σημασία η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία;

Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία έχει σημασία, διότι αποτελεί βασικό συστατικό της συνολικής υγείας και ευημερίας ενός ατόμου. Η αυτονομία στη σεξουαλική και αναπαραγωγική λήψη αποφάσεων είναι επίσης ένα ανθρώπινο δικαίωμα που βασίζεται στο δικαίωμα στην υγεία, στο δικαίωμα να απαλλαγούμε από τη σεξουαλική βία και να αποφασίζουμε εάν θα μείνουμε έγκυος.

Εάν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες και τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, τα άτομα στερούνται το δικαίωμα να κάνουν επιλογές για το σώμα και το μέλλον τους, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία των οικογενειών τους και στις μελλοντικές γενιές. Και επειδή είναι συχνά οι γυναίκες  που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία και τις οικονομικές επιπτώσεις της μη πρόσβασης σε υπηρεσίες όπως η αντισύλληψη και η φροντίδα των αμβλώσεων, η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα δεν μπορούν να διαχωριστούν από την ισότητα των φύλων.

Πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλή έκτρωση

Οι γυναίκες θα χρειάζονται πάντα πρόσβαση στην άμβλωση . Καμία μορφή αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματική και σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 1 στις 3 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε έκτρωση, με εκατομμύρια ανθρώπους να αποφασίζουν να κάνουν έκτρωση κάθε χρόνο.

Οι νόμοι που διέπουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλή έκτρωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τόπο διαμονής τους . Για παράδειγμα, στις Φιλιππίνες και το Ελ Σαλβαδόρ, η άμβλωση απαγορεύεται σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ στη Σουηδία, η φροντίδα για την άμβλωση είναι διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος μέχρι την 18η εβδομάδα κύησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το σεξ να χτίσει ή να γκρεμίσει μια σχέση;

Συμβουλές κολπικής υγιεινής που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει.

8 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πριν κάνετε σεξ

Οι γυναίκες δεν ενημερώνονται για τις σεξουαλικές παρενέργειες θεραπειών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σεξ tips για να αποκτήσετε παιδί

Εγκυμοσύνη: Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη σεξουαλική σας ζωή για τις δυνατότητες δημιουργίας μωρών.

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Τρανς: Τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου μπορεί να αισθάνονται ότι το φυσικό τους σώμα δεν ταιριάζει με την εσωτερική τους αίσθηση για το ποιοι είναι ή ότι δεν επιθυμούν την ταυτότητα φύλου που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.