Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Οι γυναίκες δεν ενημερώνονται για τις σεξουαλικές παρενέργειες θεραπειών

Σεξουαλική υγεία: Οι γυναίκες δεν ενημερώνονται για τις σεξουαλικές παρενέργειες θεραπειών

Σεξουαλική υγεία: Οι ερευνητές βρήκαν ότι 9 στους 10 άνδρες ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους υγεία, ωστόσο μόνο 1 στις 10 γυναίκες έλαβε την ίδια φροντίδα.

Όταν ένας άνδρας έχει καρκίνο σε μια περιοχή που επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία, ο γιατρός του είναι πιθανό να το συζητήσει μαζί του. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για μια γυναίκα που έχει καρκίνο σε ένα γεννητικό όργανο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι 9 στους 10 άνδρες ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους υγεία, ωστόσο μόνο 1 στις 10 γυναίκες έλαβε την ίδια φροντίδα.

Καρκίνος και σεξουαλική ζωή

«Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη σεξουαλική δυσλειτουργία με τους ασθενείς μας, όπου οι γυναίκες ασθενείς ερωτώνται για σεξουαλικά θέματα πολύ λιγότερο συχνά από ό,τι οι άνδρες ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Jamie Takayesu. Είναι παθολόγος ακτινο-ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Rogel του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

«Εξίσου σημαντικό, βλέπουμε αυτή την τάση σε εθνικό επίπεδο στις κλινικές δοκιμές», είπε ο Takayesu. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την Ακτινολογική Ογκολογία, στο Σαν Αντόνιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 13.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο, ενώ περισσότεροι από 220.000 άνδρες έχουν νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη. Η ακτινοθεραπεία και άλλες θεραπείες χρησιμοποιούνται συχνά και στις δύο περιπτώσεις.

Η πιθανότητα μακροπρόθεσμων παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη, είπε ο Takayesu. Περίπου το 96% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη και το 67% των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επιβιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στη βραχυθεραπεία για καρκίνο του προστάτη ή του τραχήλου της μήτρας, οι γιατροί εισάγουν ραδιενεργές πηγές απευθείας στον όγκο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει όργανα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Περίπου οι μισές από τις γυναίκες που λαμβάνουν βραχυθεραπεία τραχήλου της μήτρας εμφανίζουν σεξουαλικές παρενέργειες, μεταξύ των οποίων δυσάρεστες και μερικές φορές επώδυνες αλλαγές στον κολπικό ιστό και ξηρότητα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Κάπου μεταξύ το ένα τέταρτο και οι μισοί άνδρες που λαμβάνουν βραχυθεραπεία προστάτη καταλήγουν με στυτική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια, μετά ή πολύ μετά τη θεραπεία. Ο Takayesu είπε ότι η έλλειψη ανοιχτού χαρακτήρα απέναντι στη σεξουαλική υγεία των γυναικών δεν περιορίζεται στα ιατρικά γραφεία.

“Πολιτιστικά, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για τη σεξουαλική δυσλειτουργία που επηρεάζει τους άνδρες έναντι των γυναικών. Βλέπουμε διαφημίσεις στην τηλεόραση για τη στυτική δυσλειτουργία, για παράδειγμα, αλλά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τις γυναίκες”, δήλωσε ο Takayesu σε δελτίο τύπου της συνάντησης. Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνδύασαν αναλύσεις ιδρυματικών δεδομένων και εθνικές κλινικές δοκιμές. Οι συγγραφείς εξέτασαν συμβουλευτικές σημειώσεις στα αρχεία 201 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βραχυθεραπεία για καρκίνο του προστάτη ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μεταξύ 2010 και 2021.

Οι γιατροί συζήτησαν τη σεξουαλική υγεία με περίπου το 89% των ανδρών σε σύγκριση με το 13% των γυναικών. Οι γιατροί δεν αξιολόγησαν καμία από τις γυναίκες χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αποτελεσμάτων που ανέφερε ο ασθενής, αλλά το έκαναν με το 81% των ανδρών. Αναλύοντας τη βάση δεδομένων κλινικών δοκιμών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δοκιμές για τον καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με τις δοκιμές για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ήταν σημαντικά πιο πιθανό να περιλαμβάνουν τη σεξουαλική λειτουργία ως πρωτεύον ή δευτερεύον τελικό σημείο. Ήταν επίσης πιο πιθανό να συμπεριλάβουν τη συνολική ποιότητα ζωής ως τελικό σημείο.

Ένας ογκολόγος ακτινοβολίας χαρακτήρισε τα νέα ευρήματα «ανοίγοντας τα μάτια». «Ενώ μια μικρή αναδρομική μελέτη, η έντονη διαφορά στην αξιολόγηση της σεξουαλικής υγείας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πράγματι διαφωτιστική», είπε ο Δρ David Byun, ο οποίος ασκεί το επάγγελμα στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του NYU Langone στη Νέα Υόρκη.

«Οι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες στην ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπού τους στη σεξουαλική υγεία, πρέπει να συζητούνται επαρκώς κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ώστε οι ασθενείς να ενημερώνονται πλήρως [για τις θεραπείες]», δήλωσε ο Byun. Είναι επίσης κλινικός εκπαιδευτής στην ογκολογία ακτινοβολίας στο NYU Grossman School of Medicine.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ορισμένοι από τους λόγους για τις διαφορές μπορεί να είναι ότι για τον καρκίνο του προστάτη, οι ασθενείς έχουν πολλαπλές επιλογές θεραπείας, μερικές από τις οποίες επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία. Συγκριτικά, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν έχει την ίδια ποικιλία θεραπειών.

Και ενώ οι άνδρες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε φάρμακα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, λίγα έως καθόλου υπάρχουν για τις γυναίκες. «Τα μόνα εργαλεία που συνήθως συνιστούμε για τις γυναίκες είναι λιπαντικά και διαστολείς, αλλά ακόμη και αυτά δεν είναι εξαιρετικές επιλογές», είπε ο Takayesu.

“Είναι εύκολο για εμάς να συνταγογραφούμε διαφορετικά φάρμακα για τους άνδρες ασθενείς μας, αλλά για τις γυναίκες ασθενείς μας, δεν έχουμε αυτό το πρώτο βήμα. Νομίζω ότι αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο για την ανάδειξη αυτών των ζητημάτων”, είπε. Οι γιατροί πρέπει να αρχίσουν να ρωτούν τις γυναίκες ασθενείς για τη σεξουαλική τους υγεία πιο συχνά. «Αν δεν γνωρίζουμε για προβλήματα, δεν μπορούμε να τα λύσουμε», είπε ο Τακαγιέσου.

Ο Μπιούν συμφώνησε. “Εκπαιδεύστε και επικοινωνήστε — ρωτήστε τους ασθενείς σας τι είναι σημαντικό για αυτούς, ώστε να μπορείτε να τους εξυπηρετήσετε καλύτερα”, συμβούλεψε. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 tips για να ενισχύσετε την απόδοσή σας στο κρεβάτι

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν "εγκαταλείψει" το καθήκον φροντίδας στη θεραπεία των τρανς νέων

Πώς επηρεάζει η κινέζικη φιλοσοφία την σεξουαλική ενέργεια

Γιατί το θαλασσινό αλάτι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κετογονικής δίαιτας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.

Ενίσχυση της σεξουαλικής οικειότητας για τα πιο δημιουργικά μυαλά

Συνδυάζοντας τον κόσμο της τέχνης και της οικειότητας, τα δημιουργικά άτομα μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο καινοτόμους τρόπους σύνδεσης, αλλά και βαθύτερες, πιο ουσιαστικές εκφράσεις αγάπης.

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.