Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία: Γιατί έχετε πρησμένο κόλπο ή αιδοίο;

Σεξουαλική υγεία: Γιατί έχετε πρησμένο κόλπο ή αιδοίο;

Σεξουαλική υγεία: Δεδομένου ότι η σεξουαλική υγεία δεν είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως, ένας πρησμένος κόλπος ή αιδοίο μπορεί να σας προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία.

Δεδομένου ότι η σεξουαλική υγεία δεν είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως, ένας πρησμένος κόλπος ή αιδοίο μπορεί να σας απογοητεύσει. Μπορεί να έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, πόσο καιρό θα επιμείνει και εάν είναι ανησυχητικό ή όχι. Αλλά για να έχετε απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα, πρέπει πρώτα να βρείτε απαντήσεις στο γιατί συνέβη εξαρχής. Ένας πρησμένος κόλπος μπορεί να προκληθεί από πολλές καταστάσεις και παράγοντες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι.

  • Κολπίτιδα: Η κολπίτιδα, η οποία είναι η φλεγμονή του κόλπου, είναι η πιο κοινή αιτία διόγκωσης του κόλπου ή του αιδοίου. Εμφανίζεται λόγω βακτηριακής, ζύμης ή ιογενούς λοίμωξης. Επιπλέον, μια ανισορροπία στα βακτήρια του κόλπου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπίτιδα. Όταν τόσο ο κόλπος όσο και ο αιδοίος φλεγμονώνονται, η κατάσταση είναι γνωστή ως αιδοιοκολπίτιδα. Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι η πιο κοινή μορφή κολπίτιδας που μπορεί να προκαλέσει οίδημα στις οικιακές περιοχές.
  • Μυκητιασική λοίμωξη: Η μόλυνση ζύμης είναι ένα άλλο είδος κολπίτιδας που επηρεάζει τις γυναίκες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Προκαλείται από υπερανάπτυξη μύκητα που ζει φυσικά στον κόλπο. Εκτός από το να οδηγεί σε πρησμένο, πρησμένο κόλπο, η μόλυνση με ζύμη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως κνησμό, φλεγμονή και κολπικές εκκρίσεις.
  • Τριχομονάδες: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι τριχομονάδες είναι μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ). Ωστόσο, πολλοί δεν έχουν ακούσει για αυτή τη μόλυνση. Η τριχομονάδα είναι μια κατάσταση που προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Αυτό το ΣΜΝ μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πρησμένο αιδοίο, λευκή, γκρι, κίτρινη ή πράσινη κολπική έκκριση και/ή οσμή ψαριού.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Ο κόλπος σας και το αιδοίο είναι ευαίσθητες περιοχές. Από ρούχα μέχρι κρέμες μέχρι αρωματικά σαπούνια και προφυλακτικά με γεύση, πολλά πράγματα μπορούν να τα κάνουν επιρρεπή σε αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στον αιδοίο, που ονομάζεται επίσης μη μολυσματική κολπίτιδα.

  • Κύστη Bartholin: Η κύστη Bartholin είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό που σχηματίζεται μέσα στο κολπικό άνοιγμα. Αν και είναι απαλό και ανώδυνο, συχνά χάνεται. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να μεγαλώσει και να οδηγήσει σε οδυνηρά προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει οίδημα και ευαισθησία. Μπορεί επίσης να σχηματιστεί απόστημα εάν δεν ληφθούν μέτρα.
  • Εγκυμοσύνη: Εάν είστε έγκυος, μπορεί να αναπτύξετε ένα πρησμένο αιδοίο. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα σας μεγαλώνει και ως εκ τούτου, υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου. Καθώς προχωράτε, η μήτρα μπορεί να αισθάνεται πιο βαριά και ο κόλπος ή ο αιδοίος σας είναι πιθανό να αισθάνονται πληρέστεροι και πιο πρησμένοι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για καλύτερη σεξουαλική ευεξία

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

6 Tips για να ενισχύσετε την σεξουαλικότητά σας

Τι είναι η γονόρροια και πώς μπορείτε να κολλήσετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σεξ tips για να αποκτήσετε παιδί

Εγκυμοσύνη: Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη σεξουαλική σας ζωή για τις δυνατότητες δημιουργίας μωρών.

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Τρανς: Τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου μπορεί να αισθάνονται ότι το φυσικό τους σώμα δεν ταιριάζει με την εσωτερική τους αίσθηση για το ποιοι είναι ή ότι δεν επιθυμούν την ταυτότητα φύλου που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.