Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική παρενόχληση: Πότε ξεπερνιέται αυτή η λεπτή γραμμή και πώς να συμπεριφερθείτε;

Σεξουαλική παρενόχληση: Πότε ξεπερνιέται αυτή η λεπτή γραμμή και πώς να συμπεριφερθείτε;

Σεξουαλική παρενόχληση: Περιλαμβάνει ανεπιθύμητες σεξουαλικές προβολές, αιτήματα για σεξουαλικές χάρες και άλλη λεκτική ή σωματική παρενόχληση σεξουαλικής φύσης στον χώρο εργασίας ή στο μαθησιακό περιβάλλον.

Θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθάνεστε άνετα στον χώρο εργασίας ή μάθησής σας. Εάν δέχεστε σεξουαλική παρενόχληση, μπορείτε να το αναφέρετε στην εργασία ή το σχολείο σας. Η σεξουαλική παρενόχληση περιλαμβάνει ανεπιθύμητες σεξουαλικές προβολές, αιτήματα για σεξουαλικές χάρες και άλλη λεκτική ή σωματική παρενόχληση σεξουαλικής φύσης στον χώρο εργασίας ή στο μαθησιακό περιβάλλον, σύμφωνα με την Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης (EEOC). Η σεξουαλική παρενόχληση δεν χρειάζεται πάντα να αφορά συγκεκριμένα τη σεξουαλική συμπεριφορά ή να απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Για παράδειγμα, τα αρνητικά σχόλια για τις γυναίκες ως ομάδα μπορεί να είναι μια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αν και οι νόμοι για τη σεξουαλική παρενόχληση δεν καλύπτουν συνήθως τα πειράγματα ή τα αυθαίρετα σχόλια, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικές και να έχουν αρνητική συναισθηματική επίδραση. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να συμβεί σε διάφορες περιστάσεις. Ο παρενοχλητής μπορεί να ταυτιστεί με οποιοδήποτε φύλο και να έχει οποιαδήποτε σχέση με το θύμα, συμπεριλαμβανομένου του να είναι άμεσος διευθυντής, έμμεσος προϊστάμενος, συνάδελφος, δάσκαλος, συνάδελφος ή συνάδελφος.

Ορισμένες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης περιλαμβάνουν:

 • Συνθήκες απασχόλησης ή ανέλιξης από σεξουαλικές χάρες, είτε ρητά είτε σιωπηρά.
 • Σωματικές πράξεις σεξουαλικής επίθεσης.
 • Αιτήματα για σεξουαλικές χάρες.
 • Λεκτική παρενόχληση σεξουαλικής φύσης, όπως αστεία που αναφέρονται σε σεξουαλικές πράξεις ή σεξουαλικό προσανατολισμό.
 • Ανεπιθύμητο άγγιγμα ή σωματική επαφή.
 • Συζήτηση περί σεξουαλικών σχέσεων/ιστοριών/φαντασιώσεων στη δουλειά, στο σχολείο ή σε άλλα ακατάλληλα μέρη.
 • Αίσθημα πίεσης για σεξουαλική επαφή με κάποιον.
 • Έκθεση του εαυτού ή σεξουαλικές πράξεις στον εαυτό του.
 • Ανεπιθύμητες σεξουαλικές φωτογραφίες, email ή μηνύματα κειμένου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής επίθεσης;

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένας ευρύς όρος, που περιλαμβάνει πολλούς τύπους ανεπιθύμητης λεκτικής και σωματικής σεξουαλικής προσοχής. Η σεξουαλική επίθεση αναφέρεται σε σεξουαλική επαφή ή συμπεριφορά, συχνά σωματική, που συμβαίνει χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος. Η σεξουαλική παρενόχληση γενικά παραβιάζει τους αστικούς νόμους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Αντιθέτως, η σεξουαλική επίθεση συνήθως αναφέρεται σε πράξεις που είναι εγκληματικές. Ορισμένες μορφές σεξουαλικής επίθεσης περιλαμβάνουν:

 • Διείσδυση στο σώμα του θύματος, γνωστή και ως βιασμός.
 • Απόπειρα βιασμού.
 • Εξαναγκασμός του θύματος σε σεξουαλικές πράξεις, όπως στοματικό σεξ ή διείσδυση στο σώμα του δράστη.
 • Χάδι ή ανεπιθύμητο σεξουαλικό άγγιγμα.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένας μη νόμιμος όρος που χρησιμοποιείται ανεπίσημα για να περιγράψει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ή όχι παρενόχληση. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες απαγορεύουν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων ή μεταξύ ενός υπαλλήλου και του προϊσταμένου τους, ακόμη και αν η σχέση είναι συναινετική. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να συμβεί στο χώρο εργασίας ή στο μαθησιακό περιβάλλον. Μπορεί να συμβεί σε πολλά διαφορετικά σενάρια, σε συζητήσεις μετά το ωράριο, κουβέντες στους διαδρόμους και εκτός γραφείου.

Τι μπορώ να κάνω όταν βλέπω σεξουαλική παρενόχληση;

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο παρέμβαση περαστικού για να περιγράψετε την παρέμβαση για να βοηθήσετε εάν δείτε κάποιον που μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο ή να κινδυνεύει από σεξουαλική επίθεση. Η παρέμβαση από παρευρισκόμενους μπορεί επίσης να είναι μια χρήσιμη στρατηγική εάν είστε μάρτυρες σεξουαλικής παρενόχλησης. Εάν επιλέξετε να παρέμβετε, μπορεί να είστε σε θέση να δώσετε στο άτομο που παρενοχλείται την ευκαιρία να φτάσει σε ένα ασφαλές μέρος ή να ξεφύγει.

 • Αποσπάστε την προσοχή: Κάντε ό,τι μπορείτε για να διακόψετε την παρενόχληση ή να αποσπάσετε την προσοχή. Αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Αν κάποιος φαίνεται ότι μπορεί να γίνει βίαιος, μην του τραβήξετε την προσοχή.
 • Ρωτήστε απευθείας: Μιλήστε απευθείας με το άτομο που παρενοχλείται. Εάν παρενοχλούνται στη δουλειά ή στο σχολείο, προσφερθείτε να τους συνοδεύσετε όποτε χρειαστεί να συναντηθούν με τον παρενοχλητή. Εάν ένας φίλος ανησυχεί ότι θα περπατήσει μόνος μέχρι το αυτοκίνητό του τη νύχτα, προσφερθείτε να περπατήσετε μαζί του.
 • Απευθυνθείτε στις Αρχές: Ο ασφαλέστερος τρόπος παρέμβασης τόσο για εσάς όσο και για το άτομο που υφίσταται παρενόχληση είναι η επικοινωνία με τις Αρχές. Μπορείτε να μιλήσετε με έναν άλλο υπάλληλο, φύλακα, μπάρμαν ή φυσικά με την αστυνομία. Οι περισσότεροι θα είναι πρόθυμοι να παρέμβουν.
 • Επιστρατεύστε άλλους: Μπορεί να είναι δύσκολο να παρέμβετε μόνοι σας, ειδικά αν ανησυχείτε για τη δική σας ασφάλεια ή αν δεν πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να βοηθήσετε μόνοι σας. Ίσως είναι καλή ιδέα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός φίλου ή κάποιου άλλου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δυσπαρευνία: Όταν το σεξ γίνεται υπερβολικά επώδυνο

SOS θέματα για να συζητήσετε με τον σύντροφό σας τώρα

Σε ποια ηλικία κάνουμε περισσότερο και καλύτερο σεξ;

Διευρύνετε τους ορίζοντές σας για καλύτερο σεξ εκτός κρεβατοκάμαρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HIV: Οι Αμερικανοί που νοσούν ζουν περισσότερο, αλλά οι κρατικές δαπάνες δεν συμβαδίζουν

HIV: Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «διπλό στίγμα» της ηλικίας και της προκατάληψης κατά του HIV. Έχουν επίσης υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών χρήσης ουσιών.

Close Icon