Editorial

Νομοσχέδιο υπ. εργασίας: Απαγόρευση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Νομοσχέδιο υπ. εργασίας: Απαγόρευση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Στα πρώτα άρθρα του πιο σημαντικού νομοσχεδίου που κατεβάζει το υπουργείο Εργασίας είναι η απαγόρευση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Στην απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής βίας και παρενόχλησης στην εργασία  προχωρά το υπουργείο  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το νέο νομοσχέδιο που κατεβάζει .Η βία αλλά και η ηθική και  ψυχολογική παρενόχληση στην εργασία είναι ένα φαινόμενο με πολύ μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα και δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να προστατεύει τα θύματα , όπως έχει αναφέρει η κ. Μαρλέν Ασημακοπούλου -δικηγόρος και εργατολόγος στο Healthweb και την εκπομπή Opinion Health  , παρότι στον εργασιακό χώρο των οργανισμών , των εταιριών και των φορέων είναι ένα καθημερινό φαινόμενο και πολύς κόσμος  υποφέρει από αυτήν την παρενόχληση . ‘’Στην χώρα μας , θα έπρεπε πολλά χρόνια πριν να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο συγκεκριμένο για το  mobbing , όπως  υπάρχει  σε άλλες χώρες της Ευρώπης.’’, είχε τονίσει η  κ. Ασημακοπούλου .

Η συγκεκριμένη διάταξη για την ψυχολογική και  ηθική παρενόχληση στην εργασία  έρχεται να δώσει λύση στο πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς αυτήν την στιγμή το μόνο μπορούσε  να κάνει το θύμα – εργαζόμενος,  σύμφωνα με την κ. Μαρλέν Ασημακοπούλου -δικηγόρος και εργατολόγος , είναι να προτρέξει σε γενικές διατάξεις του νόμου για προσβολή της  προσωπικότητάς και στο  άρθρο του συντάγματος 57 του Αστικού Κώδικα αλλά και για εξύβριση αν έχουμε να κάνουμε με αυτό, ή  συκοφαντία ή εκβίαση ή απειλή .  Παράλληλα , στην περίπτωση κατά την οποία του αφαιρεθούν καθήκοντα στην εργασία , ο εργαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί στην δικαιοσύνη και να θεωρηθεί ότι είναι μία βλαπτική μεταβολή , διεκδικώντας τόσο την επαναφορά της εργασιακής σχέσης όσο και  να ζητήσει και αποζημίωση για ηθική βλάβη.  Η Ελλάδα προχωρά στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται αυστηρές κυρώσεις στον εκάστοτε εργοδότη που δεν λαμβάνει τα πρόσφορα μέτρα προκειμένου να προστατέψει τους εργαζομένους του. Παράλληλα, απαγορεύεται η απόλυση και η δυσμενής μεταχείριση των θιγόμενων/αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Τέλος, συστήνεται τμήμα στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να παρακολουθούνται φαινόμενα βίας και παρενόχλησης.

Αναλυτικότερα, το  άρθρο 4  του νομοσχέδιου του υπουργείου  εργασίας που αναφέρεται στην απαγόρευση  της βίας και παρενόχλησης στην εργασία προβλέπει τα εξής :

  1. Απαγορεύεται κάθε μορφής βία ή παρενόχληση, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε συνδέεται με αυτήν είτε προκύπτει από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης.
  2. Για τους σκοπούς του παρόντος:

α) ως «βία και παρενόχληση» νοούνται οι συμπεριφορές, πράξεις, πρακτικές ή απειλές αυτών, που αποσκοπούν, οδηγούν ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη, είτε εκδηλώνονται μεμονωμένα είτε κατ’ επανάληψη και συμπεριλαμβάνουν τη βία και παρενόχληση λόγω φύλου,

β) ως «βία και παρενόχληση λόγω φύλου» νοούνται οι συμπεριφορές της περ. α) που απευθύνονται στα άτομα λόγω του κοινωνικού ή βιολογικού τους φύλου ή επηρεάζουν δυσανάλογα άτομα ενός συγκεκριμένου βιολογικού ή κοινωνικού φύλου και συμπεριλαμβάνουν τη σεξουαλική παρενόχληση.

  1. Για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος οι συμπεριφορές βίας και παρενόχλησης σε βάρος των προσώπων του άρθρου 3 μπορούν να λαμβάνουν χώρα ιδίως:

(α) στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και χώρων όπου ο εργαζόμενος παρέχει εργασία, λαμβάνει αμοιβή, κάνει διάλειμμα ιδίως για ανάπαυση ή για φαγητό, σε χώρους ατομικής υγιεινής και φροντίδας, αποδυτηρίων ή καταλυμάτων που παρέχει ο εργοδότης,

(β) στις μετακινήσεις από και προς την εργασία, τις λοιπές μετακινήσεις, τα ταξίδια, την εκπαίδευση, καθώς και τις εκδηλώσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία και,

(γ) κατά τις επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλική Κουμαντάκη στο Healthweb.gr: Οι επιπτώσεις του Mobbing στην ψυχική Υγεία των θυμάτων

Mobbing: Η Μαρλέν Ασημακοπούλου στο healthweb.gr - Έρχεται νόμος για την προστασία του θύματος

Mobbing: Όταν ο χώρος εργασίας είναι “τοξικός”

Τρίτη η Ελλάδα στο εργασιακό bullying

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπ. Υγείας: Απέτυχε η προηγούμενη ηγεσία στους εμβολιασμούς- Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους νοσήσαντες;

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας με υπουργό τον Βασίλη Κικίλια για τους εμβολιασμούς κατά του COVID  δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους νοσήσαντες;

Covid Free GR: Η Κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε από τον υπουργό  ψηφιακής πολιτικής ότι ξεκινάει η λειτουργία της  εφαρμογής Covid Free GR μέσω της οποίας θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κάθε υποψηφίου πελάτη τόσο στα εστιατόρια όσο και σε άλλα μαγαζιά που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους αλλά και όπου απαιτείται έλεγχος προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός. Από πλοία και αεροπλάνα μέχρι τα καταστήματα εστίασης και τα γυμναστήρια.

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

Της Νικολέτας Ντάμπου  Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 2.6.2021 το ΦΕΚ για τον υπολογισμό του clawback των φαρμάκων για το  2020, όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού – η πράξη επιβολής  του clawback  δεν μπορεί να γίνεται εκ των υστέρων αλλά των εκ των προτέρων διότι όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρέπει […]

Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την θνητότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .

Yπ.Υγείας : Έχει προβλέψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τις αλλαγές των εμβολιαστικών σχημάτων ;

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.