Σεξουαλική Υγεία

Σεξ τραύμα: Η αναισθησία μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικές σεξουαλικές παραισθήσεις

Σεξ τραύμα: Η αναισθησία μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικές σεξουαλικές παραισθήσεις

Σεξ τραύμα: Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν έντονες και λεπτομερείς σεξουαλικές παραισθήσεις κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν έντονες και λεπτομερείς σεξουαλικές παραισθήσεις κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Μερικοί κάνουν σεξουαλικά σχόλια ή ενέργειες, όπως να αρπάζουν ή να φιλούν επαγγελματίες γιατρούς ή να αγγίζουν τον εαυτό τους με σεξουαλικό τρόπο. Άλλοι ξυπνούν λανθασμένα πιστεύοντας ότι υπέστησαν σεξουαλική επίθεση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι γιατροί γνώριζαν από καιρό ότι η αναισθησία που επιβραδύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα για να προκαλέσει ηρεμία ή ύπνο, μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του ασθενούς για την πραγματικότητα. Το 18% των ασθενών που λάμβαναν αναισθησία για μια οδοντιατρική ή ιατρική επέμβαση δυσκολεύονταν να διακρίνουν την πραγματικότητα από τη φαντασία κατά τη διάρκεια και λίγο μετά τη χορήγηση. Ομοίως, μια μελέτη του 1980 διαπίστωσε ότι περίπου το 14% των ασθενών αναφέρουν κάποιο σεξουαλικό όνειρο ή διέγερση ενώ βρίσκονται υπό αναισθησία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μαζί αυτά τα δύο χαρακτηριστικά της αναισθησίας θα μπορούσαν μερικές φορές να εκδηλωθούν σε σεξουαλικές παραισθήσεις.

Υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες ιατροί χρησιμοποίησαν την αναίσθητη κατάσταση ενός ασθενούς για να διαπράξουν σεξουαλική επίθεση. Για παράδειγμα, το 1991, ένας επαγγελματίας υγείας επιτέθηκε σεξουαλικά σε έναν φοιτητή υπό αναισθησία. Αν και η υπόθεση αρχικά απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι ο ασθενής θα μπορούσε να είχε σεξουαλική ψευδαίσθηση που προκλήθηκε από την αναισθησία, τα γενετικά στοιχεία που άφησε πίσω του ο επαγγελματίας υγείας οδήγησαν αργότερα στην καταδίκη του. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι όλες οι περιπτώσεις αναφερόμενης σεξουαλικής επίθεσης υπό αναισθησία οφείλονται σε σεξουαλική ψευδαίσθηση.

Τραύμα τόσο για ασθενείς όσο και για παρόχους

Αυτά τα αποτελέσματα της αναισθησίας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο στους ασθενείς και τους παρόχους που διαρκούν πολύ μετά την επέμβαση. Η συναισθηματική αναταραχή που υφίσταται ένας ασθενής είναι πιθανώς η ίδια είτε υφίσταται σεξουαλική επίθεση υπό αναισθησία είτε έχει έντονες παραισθήσεις του συμβάντος. Και οι επαγγελματίες μπορεί επίσης να βιώσουν στενοχώρια: ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που κατηγορούνται για πραγματική ή υποτιθέμενη σεξουαλική επίθεση έχουν προσαχθεί ενώπιον ρυθμιστικών επιτροπών ή δικαστηρίων και χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Είναι πιθανό ότι εάν οι ασθενείς γνώριζαν ότι μια παραίσθηση σεξουαλικής επίθεσης είναι μια σπάνια αλλά πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια της αναισθησίας πριν τη λάβουν και γνώριζαν τα βήματα που λαμβάνουν οι ιατροί για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο, θα ήταν λιγότερο πιθανό να πιστέψουν τη σεξουαλική τους επίθεση. Αλλά αυτό δεν θα μείωνε το τραύμα της ψευδαίσθησης. Σε μια περίπτωση, μια φοιτήτρια αναισθησιολογίας προσφέρθηκε εθελοντικά σε μια μελέτη όπου βίωσε σεξουαλική ψευδαίσθηση μετά τη λήψη αναισθησίας. Αν και ήξερε ότι οι έντονες αναμνήσεις της από τη σεξουαλική επίθεση δεν ήταν αληθινές, η αγωνία που ένιωθε για αυτές την οδήγησε να αποσυρθεί από τη μελέτη.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το σεξ στην παραλία δεν είναι ασφαλές;

Πώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την σεξουαλική ορμή;

Η μέθοδος 10-5-10 που θα απογειώσει την σεξουαλική σας ζωή

Μπορείτε να διατηρήσετε την σεξουαλικότητά σας μετά από χειρουργική επέμβαση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.

Είναι η ούρηση μετά το σεξ απολύτως απαραίτητη;

Μετά το σεξ: Κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τη σεξουαλική επαφή, βακτήρια από τα γεννητικά όργανα και τις περιοχές του πρωκτού μπορούν να εισαχθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τραβήγματος;

Εγκυμοσύνη μέθοδος: Η μέθοδος τραβήγματος γνωστή και ως απόσυρση ή διακοπή συνουσίας, περιλαμβάνει τον άνδρα να αποσύρει το πέος του από τον κόλπο πριν από την εκσπερμάτιση για να αποτρέψει την είσοδο του σπέρματος στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση στην κρεβατοκάμαρά σας

Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στη σεξουαλική σας ζωή, μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, να εμβαθύνετε την οικειότητα και να εξασφαλίσετε μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία.