Σεξουαλική Υγεία

Σεξ έλλειψη: Πώς η αποχή από το σεξ επηρεάζει την υγεία μας;

Σεξ έλλειψη: Πώς η αποχή από το σεξ επηρεάζει την υγεία μας;

Σεξ έλλειψη: Αν και δεν υπάρχει χρυσός κανόνας που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, εντούτοις η απουσία σεξ ενδέχεται να επηρεάσει την σωματική αλλά και την ψυχική σας υγεία.

Η ποσότητα του σεξ που κάνει ένα άτομο ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δεν υπάρχει σωστή ποσότητα σεξ και το να μην κάνετε σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές παρενέργειες. Το πόσο συχνά ένα άτομο κάνει σεξ αλλάζει φυσικά από καιρό σε καιρό, ανάλογα με την ηλικία, τις διακυμάνσεις στη σεξουαλική ορμή και την κατάσταση της σχέσης. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή χωρίς να κάνουν ποτέ σεξ. Σε μια μελέτη που εξέτασε δεδομένα από 17.744 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 15,2% των ανδρών και το 26,7% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 8,7% των ανδρών και το 17,5% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ για 5 χρόνια ή περισσότερα. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “οι Αμερικανοί χωρίς σεξ ανέφεραν πολύ παρόμοια επίπεδα ευτυχίας με τους σεξουαλικά ενεργούς ομολόγους τους”.

Επιδράσεις στο σώμα

Οι άνθρωποι αναφέρονται στη μη σεξουαλική επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα ως αγαμία ή αποχή. Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει αρνητικές σωματικές παρενέργειες στην υγεία του. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μικρότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του σεξ για την υγεία εδώ.

Οι άνθρωποι μπορεί να λάβουν μερικά από τα φυσιολογικά οφέλη του σεξ – όπως το μειωμένο στρες – από τον αυνανισμό. Στους άνδρες, η υγεία του προστάτη μπορεί να ωφεληθεί από τη συχνή εκσπερμάτιση, είτε με άλλο άτομο είτε μόνοι. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που εκσπερμάτιζαν 4-7 φορές το μήνα. Για τις γυναίκες, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα – και πάλι, είτε με σύντροφο είτε μόνες – μπορεί να ενισχύσει τους μύες του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την κύστη, βελτιώνοντας τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και μειώνοντας την ακράτεια και τη διαρροή.

Επιδράσεις στην ψυχική υγεία

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη ιδέα ότι το τακτικό σεξ είναι σημαντικό μέρος της συναισθηματικής ευημερίας ενός ατόμου. Αν και αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, δεν ισχύει για όλους. Όταν η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Αντίθετα, τα άτομα που δεν αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία μπορεί να βρουν αυτά τα συναισθήματα ενοχλητικά. Το να μην κάνει σεξ όταν βρίσκεται σε μια σχέση μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ανασφάλεια ή άγχος. Η συζήτηση για αυτά τα συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση κάθε αίσθησης δυσφορίας. Για άλλους, η αποχή από το σεξ είναι σημαντική για την καλή ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι μπορεί να απέχουν από το σεξ για πολλούς λόγους, για παράδειγμα, επειδή έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή, είναι ασεξουαλικοί ή απλώς επιλέγουν να μην ασχοληθούν με αυτό.

Τα πιθανά οφέλη της αποχής από το σεξ, ανάλογα με το άτομο και την κατάστασή του, περιλαμβάνουν:

  • καθόλου κίνδυνος σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ)
  • αποφυγή μιας πηγής άγχους
  • χρόνος για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα για το σεξ
  • ζωή με τρόπο που συνάδει με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κάποιου

Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει ότι το σεξ είναι ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Σύμφωνα με μια μελέτη που συμμετείχαν σε 10.429 γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, το 27,5% ανέφερε ότι τους προκάλεσε στενοχώρια. Ωστόσο, μεταξύ εκείνων που είχαν έναν σημερινό σύντροφο, το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο στο 81%. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανακαλύψουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος επειδή απελευθερώνει ορμόνες που παράγουν μια προσωρινή τόνωση της διάθεσης.

Επιπτώσεις στις σχέσεις

Πολλοί άνθρωποι έχουν ικανοποιητικές ρομαντικές σχέσεις χωρίς να κάνουν συχνό σεξ. Για άλλους, το τακτικό σεξ μπορεί να βελτιώσει την υγεία της σχέσης τους. Μια μελέτη του 2015 ανέφερε ότι η σεξουαλική συχνότητα ήταν μόνο ένας δείκτης της ευημερίας όταν οι άνθρωποι ήταν σε σχέσεις. Βρήκαν μια σχέση μεταξύ του σεξ μία φορά την εβδομάδα και της υψηλότερης ικανοποίησης από τη σχέση. Αυτή η ικανοποίηση δεν φάνηκε να αλλάζει όταν η συχνότητα του σεξ αυξήθηκε σε περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.

Για μερικούς ανθρώπους, το σεξ μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και τα συναισθήματα εγγύτητας. Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι δεν κάνουν αρκετό σεξ μπορεί να ανησυχούν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση τους ή να φοβούνται ότι ο σύντροφός τους δεν τους ελκύει πλέον. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν άλλες μεθόδους βελτίωσης της επικοινωνίας και της οικειότητας. Οι αγκαλιές, τα φιλιά, οι στοργικές χειρονομίες και το άνοιγμα ο ένας στον άλλο μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μιας σχέσης, ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνει σεξουαλική δραστηριότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη του σεξ για τις γυναίκες

Τροφές που θα τονώσουν την λίμπιντό σας

Πώς να επιτύχετε κορυφαία σεξουαλική διέγερση

Πώς μπορεί να βοηθήσει το σεξ την ομορφιά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έλλειψη υποστήριξης στον χώρο εργασίας για τις εμμηπαυσιακές γυναίκες

Εμμηνόπαυση: Το 10% των γυναικών έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους λόγω της εμμηνόπαυσης. Η μεγαλύτερη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για γυναίκες στην εμμηνόπαυση υποδηλώνει ότι απαιτείται άμεση δράση.

Πώς επηρεάζει η σεξουαλική επαφή τον εγκέφαλο;

Σεξ: Είναι αλήθεια ότι τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τρυπήματα αντρικού γεννητικού οργάνου

Οι ιστοί του πέους μπορεί επίσης να απορρίψουν το piercing ή το piercing μπορεί να μεταναστεύσει σε διαφορετική θέση. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, κάψιμο, αποχρωματισμό ή πρήξιμο στο πέος ή στη γύρω περιοχή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά στο ξένο υλικό.

Η ευλογιά των πιθήκων ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές της σεξουαλικής επαφής.

Οι Ρεπουμπλικανοί εισάγουν τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων των γυναικών» για να προστατεύσουν τα επιτεύγματα των βιολογικών γυναικών

Το θέμα των βιολογικών αρσενικών που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής πρόσφατα, καθώς η τρανς γυναίκα Lia Thomas έκανε αγώνες στο πρωτάθλημα κολύμβησης και καταδύσεων NCAA 2022.

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Ερευνητές από την Καλιφόρνια αναζητούν γυναίκες πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν σεξουαλικά παιχνίδια για την επιστήμη

«Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα γιατί είναι μια προοπτική μελέτη και θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία και τη λειτουργία του πυελικού εδάφους με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με τη χρήση δονητή», είπε η Herbenick.