Σεξουαλική Υγεία

Σεξ άνδρας ηλικία: Τι αλλάζει στη σεξουαλική σας ζωή καθώς μεγαλώνετε

Σεξ άνδρας ηλικία: Τι αλλάζει στη σεξουαλική σας ζωή καθώς μεγαλώνετε

Σεξ άνδρας ηλικία: Πολλοί ηλικιωμένοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους μέχρι τα 80 τους, ή ακόμη και μετά. Μια υγιής σεξουαλική ζωή δεν είναι μόνο ικανοποιητική, αλλά είναι επωφελής και για άλλες πτυχές της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής υγείας και της αυτοεκτίμησής σας.

Καθώς μεγαλώνετε, το σεξ δεν είναι το ίδιο όπως ήταν στα 20 σας — αλλά μπορεί να είναι ακόμα ικανοποιητικό. Σε αντίθεση με τους κοινούς μύθους, το σεξ δεν είναι μόνο για τους νέους. Πολλοί ηλικιωμένοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους μέχρι τα 80 τους, ή ακόμη και μετά. Μια υγιής σεξουαλική ζωή δεν είναι μόνο ικανοποιητική, αλλά είναι επωφελής και για άλλες πτυχές της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής υγείας και της αυτοεκτίμησής σας.

Τι αλλάζει καθώς μεγαλώνετε;

Καθώς οι άνδρες γερνούν, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται και οι αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία είναι συχνές. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανάγκη για περισσότερη τόνωση για την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης και του οργασμού
  • Πιο σύντομοι οργασμοί
  • Λιγότερο σπέρμα
  • Απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί μια άλλη στύση μετά την εκσπερμάτιση

Μπορεί να αισθάνεστε άγχος για αυτές τις αλλαγές, αλλά να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να σταματήσουν την απόλαυση του σεξ. Η προσαρμογή σας στο σώμα που αλλάζει μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη σεξουαλική σας ρουτίνα ώστε να περιλαμβάνει περισσότερη διέγερση.

Προβλήματα υγείας

Η υγεία σας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη σεξουαλική σας ζωή και τη σεξουαλική σας απόδοση. Η κακή υγεία ή οι χρόνιες παθήσεις υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις ή η αρθρίτιδα, κάνουν το σεξ πρόκληση. Επιπλέον, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και πολλά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία. Αλλά μην τα παρατάτε. Εσείς και ο/η σύντροφός σας μπορείτε να πειραματιστείτε για να βρείτε τρόπους προσαρμογής στις αλλαγές. Για παράδειγμα, εάν ανησυχείτε για το σεξ μετά από καρδιακή προσβολή, μιλήστε με το γιατρό σας για τις ανησυχίες σας. Εάν ο πόνος της αρθρίτιδας είναι πρόβλημα, δοκιμάστε διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε θερμότητα για να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις πριν ή μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μείνετε θετικοί και επικεντρωθείτε σε τρόπους σεξουαλικής επικοινωνίας και επαφής που λειτουργούν για εσάς και τον/την σύντροφό σας.

Σεξ και συναισθηματικά ζητήματα

Σε οποιαδήποτε ηλικία, τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητά σας. Πολλά ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή, επειδή έχουν λιγότερους περισπασμούς, περισσότερο χρόνο και ιδιωτικότητα και δεν ανησυχούν για την εγκυμοσύνη. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ηλικιωμένοι αισθάνονται άγχος σχετικό με προβλήματα υγείας, οικονομικές ανησυχίες και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει την επιθυμία και το ενδιαφέρον σας για σεξ. Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε το σεξ μπορεί να αποβεί μοιραίο για την καρδιά σας

Ποιος παράγοντας δείχνει την ερωτική επιθυμία των γυναικών

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί το σεξ να ωφελήσει το σώμα σας;

Σεξ οφέλη υγεία: Τα άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή τείνουν να ασκούνται πιο συχνά και να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες από εκείνους που είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί. Η φυσική κατάσταση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σεξουαλική απόδοση συνολικά.

Οι οργασμοί κάνουν καλό στην ψυχική σας υγεία

Οργασμός οφέλη ψυχική υγεία: Καταρχάς, μέσω της διαδικασίας του αυνανισμού μπορείτε να μάθετε καλύτερα το σώμα σας και να επικοίνωνήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας στους ερωτικούς σας συντρόφους. Η σεξουαλική εκπαιδεύτρια Betty Dodson αναφέρεται στον αυνανισμό ως «αυτοπλοήγηση» με ζωτικής σημασίας οφέλη για την συναισθηματική και σωματική σας υγεία.

Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην αυτοεικόνα των γυναικών

Εικόνα σώματος σεξ: Με τη σταδιακή μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες βιώνουν επίσης σωματικές, ψυχοκοινωνικές ή σεξουαλικές αλλαγές.

Σεξ tips για καλό σεξ σε κάθε ηλικία

Σεξ: Με την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη, η τρίτη ηλικία μπορεί να είναι μια συναρπαστική εποχή για να εξερευνήσετε τόσο τις συναισθηματικές όσο και τις αισθησιακές πτυχές της σεξουαλικότητας σας.

Το IQ στην ψυχολογία της σεξουαλικής έλξης

Sapiosexuality ευφυϊολαγνεία: Η έρευνα υποστηρίζει ένα είδος σεξουαλικής έλξης που δεν είχε περιγραφεί σωστά και αναφέρεται σε όσους έλκονται σεξουαλικά από το πόσο έξυπνος είναι κάποιος.

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε η covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.