Σεξουαλική Υγεία

Πρόωρη εκσπερμάτιση Θεραπεία: Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και πώς να την αντιμετωπίσετε [vid]

Πρόωρη εκσπερμάτιση Θεραπεία: Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και πώς να την αντιμετωπίσετε [vid]

Πρόωρη εκσπερμάτιση Θεραπεία: Περίπου 4% έως 39% των ανδρών θα παρουσιάσουν πρόωρη εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια της ζωής τους, κάτι που καθιστά το φαινόμενο μια πολύ συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία. Η πρόωρη εκσπερμάτιση, μερικές φορές γνωστή ως ταχεία εκσπερμάτιση, μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ερωτικού παιχνιδιού, της σεξουαλικής επαφής ή άλλων μορφών σεξουαλικής δραστηριότητας. Ωστόσο, εάν συμβαίνει συχνά, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο ψυχολογικό πρόβλημα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η πρόωρη εκσπερμάτιση χαρακτηρίστηκε ως η αδυναμία ελέγχου της εκσπερμάτισης και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγιστεί ως συνδυασμός πολλαπλών ορισμών. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες περιλαμβάνουν κάθε είδος ζητήματος που εμποδίζει το άτομο να απολαμβάνει το σεξ και επηρεάζει την συνολική του ευζωία. Όταν το σπέρμα αποβάλλεται από το σώμα, ενεργοποιείται μια ρυθμική συστολή που προκαλεί σπασμούς με αποτέλεσμα την εκσπερμάτιση. Αυτή η φυσική διαδικασία βιώνεται ευχάριστα και είναι γνωστή ως οργασμός. Σε μία εκσπερμάτιση, εμφανίζονται 10 έως 15 συστολές.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες ή τύπους, εκ των οποίων ο πρώτος είναι σαφώς ο συχνότερος:

 • Πρωτοπαθής εκσπερμάτιση (αναφερόμενη και ως «χρόνια»)

Σε αυτήν την περίπτωση, ο άνδρας βιώνει το πρόβλημα από την πρώτη σεξουαλική του εμπειρία και διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Στον πρωτοπαθή τύπο, η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα, είτε πριν την διείσδυση, ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά από αυτήν.

 • Δευτεροπαθής εκσπερμάτιση (αναφερόμενη και ως «επίκτητη»)

Ο δευτερογενής τύπος εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά. Πρίν την εμφάνισή του το άτομο είχε έλεγχο της εκσπερμάτισης ή αυτή γινόταν σε χρόνο που θεωρούνταν επαρκής για την απόλαυση της σεξουαλικής πράξης. Αυτού του τύπου η πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρείται ότι προκαλείται από ψυχολογικούς και σωματικούς παράγοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόωρης εκσπερμάτισης;

 • Λίγος έλεγχος της εκσπερμάτωσης
 • Φόβος για τη σεξουαλική δραστηριότητα λόγω της πρόωρης εκσπερμάτωσης
 • Αίσθημα αμηχανίας, ενοχής, απογοήτευσης και σύγχυσης

Ενώ η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν έχει μακροχρόνιες παρενέργειες ή επιπλοκές, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, προβλήματα στη σχέση και ζητήματα γονιμότητας, καθώς μπορεί να γίνει δύσκολο για ένα ζευγάρι να συλλάβει, εάν η εκσπερμάτωση συμβαίνει πριν από τη σεξουαλική επαφή.

Ποιες είναι οι βασικές σωματικές και ψυχολογικές αιτίες που προκαλούν την επίκτητη μορφή πρόωρης εκσπερμάτισης;

 • Παθήσεις του προστάτη, και ειδικότερα χρόνια προστατίτιδα
 • Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ)
 • Υπερθυρεοειδισμός
 • Χρήση ψυχοτρόπων ουσιών
 • Στρες
 • Άγχος για την επίδοση κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Χαμηλή αυτοπεποίθηση / αυτοεκτίμηση
 • Δυσκολίες στις σχέσεις / αρνητικές εμπειρίες

Θεραπεία

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να εξαφανιστεί μόνη της μέσα σε εβδομάδες ή μήνες – δεν είναι πάντα μακροπρόθεσμη κατάσταση. Εάν ωστόσο η κατάσταση επιμένει, συνεργαζόμενο με έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή, το άτομο μπορεί να αναπτύξει τεχνικές για την ανακούφιση του άγχους που σχετίζεται με το ζήτημα.

 • Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους, να μειώσουν το άγχος και να μάθουν να επικοινωνούν καλύτερα με τον σύντροφό τους.
 • Η τεχνική συμπίεσης: Αυτή η δημοφιλής τεχνική αποσκοπεί στην διακοπή της εκσπερμάτισης πιέζοντας τον άξονα του πέους για 20 δευτερόλεπτα. Έπειτα το άτομο συνεχίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η τεχνική συμπίεσης μπορεί να επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειάζεται κατά τη συνουσία.
 • Η τεχνική διακοπής  – εκκίνησης: Σταματώντας τη δράση της σεξουαλικής πράξης, ένα άτομο μπορεί να αναβάλει την εκσπερμάτιση, καθυστερώντας την κορύφωση. Μέσω της αναστολής της δράσης και της εκ νέου εκκίνησης, μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
 • Φάρμακα: Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός φαρμάκων και συμπεριφορικής θεραπείας είναι επιτυχής στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης.
 • Χρήση περισσότερεων προφυλακτικών.
 • Αυνανισμός μερικές ώρες πριν κάνετε σεξ.
 • Φυσικές θεραπείες μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη κατά τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης: Αγιουρβεδικά φυτικά σκευάσματα ή κινέζικα φυτικά φάρμακα, συμπληρώματα ψευδαργύρου.
 • Διατροφικές αλλαγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ :Σεξ και γάμος έτσι θα κρατήσετε ζωντανό το πάθος

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Αιτίες που συντελούν στο φαινόμενο

Ξεπερνώντας το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά, είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;

Στυτική Δυσλειτουργία: Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία.

Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας #MeToo επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.

Το CDC λέει ότι η σεξουαλική επαφή με ρούχα ή το εικονικό σεξ είναι άλλοι τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων

Εάν το εξάνθημα περιορίζεται στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό, τα προφυλακτικά μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, τα προφυλακτικά από μόνα τους είναι πιθανό να μην είναι αρκετά για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων».