Σεξουαλική Υγεία

Πρόωρη εκσπερμάτιση Θεραπεία: Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και πώς να την αντιμετωπίσετε [vid]

Πρόωρη εκσπερμάτιση Θεραπεία: Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και πώς να την αντιμετωπίσετε [vid]

Πρόωρη εκσπερμάτιση Θεραπεία: Περίπου 4% έως 39% των ανδρών θα παρουσιάσουν πρόωρη εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια της ζωής τους, κάτι που καθιστά το φαινόμενο μια πολύ συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία. Η πρόωρη εκσπερμάτιση, μερικές φορές γνωστή ως ταχεία εκσπερμάτιση, μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ερωτικού παιχνιδιού, της σεξουαλικής επαφής ή άλλων μορφών σεξουαλικής δραστηριότητας. Ωστόσο, εάν συμβαίνει συχνά, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο ψυχολογικό πρόβλημα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η πρόωρη εκσπερμάτιση χαρακτηρίστηκε ως η αδυναμία ελέγχου της εκσπερμάτισης και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει προσεγγιστεί ως συνδυασμός πολλαπλών ορισμών. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες περιλαμβάνουν κάθε είδος ζητήματος που εμποδίζει το άτομο να απολαμβάνει το σεξ και επηρεάζει την συνολική του ευζωία. Όταν το σπέρμα αποβάλλεται από το σώμα, ενεργοποιείται μια ρυθμική συστολή που προκαλεί σπασμούς με αποτέλεσμα την εκσπερμάτιση. Αυτή η φυσική διαδικασία βιώνεται ευχάριστα και είναι γνωστή ως οργασμός. Σε μία εκσπερμάτιση, εμφανίζονται 10 έως 15 συστολές.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες ή τύπους, εκ των οποίων ο πρώτος είναι σαφώς ο συχνότερος:

 • Πρωτοπαθής εκσπερμάτιση (αναφερόμενη και ως «χρόνια»)

Σε αυτήν την περίπτωση, ο άνδρας βιώνει το πρόβλημα από την πρώτη σεξουαλική του εμπειρία και διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Στον πρωτοπαθή τύπο, η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα, είτε πριν την διείσδυση, ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά από αυτήν.

 • Δευτεροπαθής εκσπερμάτιση (αναφερόμενη και ως «επίκτητη»)

Ο δευτερογενής τύπος εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά. Πρίν την εμφάνισή του το άτομο είχε έλεγχο της εκσπερμάτισης ή αυτή γινόταν σε χρόνο που θεωρούνταν επαρκής για την απόλαυση της σεξουαλικής πράξης. Αυτού του τύπου η πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρείται ότι προκαλείται από ψυχολογικούς και σωματικούς παράγοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόωρης εκσπερμάτισης;

 • Λίγος έλεγχος της εκσπερμάτωσης
 • Φόβος για τη σεξουαλική δραστηριότητα λόγω της πρόωρης εκσπερμάτωσης
 • Αίσθημα αμηχανίας, ενοχής, απογοήτευσης και σύγχυσης

Ενώ η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν έχει μακροχρόνιες παρενέργειες ή επιπλοκές, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, προβλήματα στη σχέση και ζητήματα γονιμότητας, καθώς μπορεί να γίνει δύσκολο για ένα ζευγάρι να συλλάβει, εάν η εκσπερμάτωση συμβαίνει πριν από τη σεξουαλική επαφή.

Ποιες είναι οι βασικές σωματικές και ψυχολογικές αιτίες που προκαλούν την επίκτητη μορφή πρόωρης εκσπερμάτισης;

 • Παθήσεις του προστάτη, και ειδικότερα χρόνια προστατίτιδα
 • Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ)
 • Υπερθυρεοειδισμός
 • Χρήση ψυχοτρόπων ουσιών
 • Στρες
 • Άγχος για την επίδοση κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Χαμηλή αυτοπεποίθηση / αυτοεκτίμηση
 • Δυσκολίες στις σχέσεις / αρνητικές εμπειρίες

Θεραπεία

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να εξαφανιστεί μόνη της μέσα σε εβδομάδες ή μήνες – δεν είναι πάντα μακροπρόθεσμη κατάσταση. Εάν ωστόσο η κατάσταση επιμένει, συνεργαζόμενο με έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή, το άτομο μπορεί να αναπτύξει τεχνικές για την ανακούφιση του άγχους που σχετίζεται με το ζήτημα.

 • Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους, να μειώσουν το άγχος και να μάθουν να επικοινωνούν καλύτερα με τον σύντροφό τους.
 • Η τεχνική συμπίεσης: Αυτή η δημοφιλής τεχνική αποσκοπεί στην διακοπή της εκσπερμάτισης πιέζοντας τον άξονα του πέους για 20 δευτερόλεπτα. Έπειτα το άτομο συνεχίζει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η τεχνική συμπίεσης μπορεί να επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειάζεται κατά τη συνουσία.
 • Η τεχνική διακοπής  – εκκίνησης: Σταματώντας τη δράση της σεξουαλικής πράξης, ένα άτομο μπορεί να αναβάλει την εκσπερμάτιση, καθυστερώντας την κορύφωση. Μέσω της αναστολής της δράσης και της εκ νέου εκκίνησης, μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
 • Φάρμακα: Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός φαρμάκων και συμπεριφορικής θεραπείας είναι επιτυχής στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης.
 • Χρήση περισσότερεων προφυλακτικών.
 • Αυνανισμός μερικές ώρες πριν κάνετε σεξ.
 • Φυσικές θεραπείες μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη κατά τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης: Αγιουρβεδικά φυτικά σκευάσματα ή κινέζικα φυτικά φάρμακα, συμπληρώματα ψευδαργύρου.
 • Διατροφικές αλλαγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ :Σεξ και γάμος έτσι θα κρατήσετε ζωντανό το πάθος

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Αιτίες που συντελούν στο φαινόμενο

Ξεπερνώντας το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Sexting : Δείτε πως θα σώσετε τον γάμο σας

Ενώ το sexting μπορεί να μοιάζει με μια φλερτ μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα που αναζητούν fling, αποδεικνύεται ότι όσοι ωφελούνται περισσότερο από την αποστολή ατμών μηνυμάτων είναι στην πραγματικότητα μακροχρόνιες, δεσμευμένες σχέσεις 

Τα οφέλη της χορτοφαγίας στη σεξουαλική σας υγεία

Σεξουαλική Υγεία Διατροφή: Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την ερωτική σας διέργεση ή/και λίμπιντο; Σύμφωνα με μια έρευνα, η απάντηση είναι "Ναι, μπορεί" και επιπλέον η χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να σας προσφέρει και μεγαλύτερη απόλαυση στο κρεβάτι.

Σεξουαλική ζωή: Συμβουλές για να είναι υγιείς

Σεξουαλική ζωή : Το πόσο συχνά κάνετε σεξ εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως εάν έχετε σύντροφο, τι άλλο συμβαίνει στη ζωή σας και πόσο ισχυρή είναι η σεξουαλική σας ορμή.

Τι γνωρίζουμε για τα διεγερτικά φυσικά προϊόντα

Αφροδισιακά τρόφιμα: Εάν σκέφτεστε να στραφείτε σε φυσικές επιλογές προκειμένου να αυξήσετε τη λίμπιντό σας, ίσως να θέλετε να ρίξετε μια ματιά σε ορισμένα χαρακτηριστικά αυτών, προτού τα δοκιμάσετε, καθώς κάποια μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.

Σεξουαλική διέγερση : Συμβουλές για να την πετύχετε

Σεξουαλική διέγερση : Το καλό σεξ μπορεί να έρθει σε καλή επικοινωνία - πόσο καλά εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να εκφράσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Συχνά, ωστόσο, οι γυναίκες απλά δεν έχουν τις λέξεις για να περιγράψουν τι τους αρέσει ή δεν έχουν αρκετή εμπειρία για να προτείνουν άλλες τεχνικές

Σεξουαλική ζωή : Κάντε από κοινού τις δουλειές του σπιτιού και απογειώστε την

Σεξουαλική ζωή : Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα αποκαλύπτει ότι τα ζευγάρια απολαμβάνουν πιο συχνό και ικανοποιητικό σεξ και για τους δύο συντρόφους, όταν οι άνδρες συνέβαλαν δίκαια στις οικιακές εργασίες.