Σεξουαλική Υγεία

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις περιττές βιοψίες προστάτη;

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις περιττές βιοψίες προστάτη;

Οι προσαρμοσμένες στον ασθενή αποφάσεις βιοψίας προστάτη που βασίζονται σε πληροφορίες από μαγνητική τομογραφία και εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να αποτρέψουν περιττές διαδικασίες διατηρώντας παράλληλα υψηλή ευαισθησία

Η μαγνητική τομογραφία του προστάτη, σε συνδυασμό με μια εξέταση αίματος, μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό εάν μια βλάβη του προστάτη είναι κλινικά σημαντικός καρκίνος, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μια νέα μετα-ανάλυση από ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital προτείνει ότι οι γιατροί και οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν τις περιττές βιοψίες προστάτη συνδυάζοντας τη μαγνητική τομογραφία των ευρημάτων του προστάτη με την πυκνότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

Αυτή η νέα προσέγγιση για τη διάγνωση κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη μπορεί να μειώσει τη βλάβη των ασθενών και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης των βιοψιών προστάτη. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο JAMA Network Open. Ένας διευρυμένος προστάτης ή ένας πιθανός καρκίνος του προστάτη είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους άνδρες. Θα υπάρξουν περίπου 300.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη στις ΗΠΑ φέτος. Αλλά δεν απαιτούν όλοι αυτοί οι καρκίνοι θεραπεία – ή ακόμη και βιοψία.

«Στην εξέταση των ανδρών που είναι ύποπτοι για καρκίνο του προστάτη, τα ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας προστάτη σε συνδυασμό με τη μέτρηση της πυκνότητας του PSA μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να αποφασίσουν ποιους ασθενείς θα κάνουν βιοψία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Ramin Khorasani, MD, MPH, Radiology Vice Chair for Quality and Safety στο Brigham and Γυναικείο Νοσοκομείο και Mass General Brigham και Philip H. Cook Καθηγητής Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Με αυτή τη νέα ανάλυση, κοιτάξαμε να δούμε πώς η μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει τους ουρολόγους να αποφασίσουν ποιους ασθενείς θα βιοψούν και ποιους ασθενείς μπορεί να μην χρειάζονται επιθετική διάγνωση και θεραπεία». Οι ερευνητές γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό ότι δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του προστάτη επικίνδυνοι. Ωστόσο, το να πούμε ποιοι καρκίνοι χρειάζονται θεραπεία χωρίς βιοψία μπορεί να είναι δύσκολο. Οι βιοψίες, ειδικά αυτές του προστάτη, μπορεί να είναι άβολες, επεμβατικές και δαπανηρές.

Για τους γιατρούς, ο κλινικά σημαντικός καρκίνος του προστάτη (csPCa) είναι ο καρκίνος του προστάτη που έχει μεγάλες πιθανότητες να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Έχουν κύτταρα που φαίνονται πιο επιθετικά ή ο καρκίνος βρίσκεται έξω από τον προστάτη αδένα. «Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως, αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε ασθενείς που χρειάζονται βιοψία προστάτη αποφεύγοντας τις περιττές διαδικασίες και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο απώλειας κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη», δήλωσε ο Adam Kibel, MD, πρόεδρος του Ουρολογικό Τμήμα και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι προσαρμοσμένες στον ασθενή αποφάσεις βιοψίας προστάτη που βασίζονται σε πληροφορίες από μαγνητική τομογραφία και εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να αποτρέψουν περιττές διαδικασίες διατηρώντας παράλληλα υψηλή ευαισθησία». Η μαγνητική τομογραφία του προστάτη μπορεί να παρέχει μερικές από αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο, απαιτείται βιοψία για να προσδιοριστεί πόσο επιθετικά φαίνονται τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η μελέτη δοκίμασε μια νέα προσέγγιση: συνδυασμό αναφοράς απεικόνισης προστάτη βάσει MRI και βαθμολογίες συστήματος δεδομένων (PI-RADS) με πυκνότητα ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) για να προσδιοριστεί ποιοι καρκίνοι ήταν πιθανό να είναι κλινικά σημαντικοί χωρίς να συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες από βιοψία.

Το PI-RADS βαθμολογεί τη βλάβη του προστάτη από 1 (πολύ απίθανο να είναι κλινικά σημαντική) έως 5 (ο καρκίνος είναι πολύ πιθανό να είναι κλινικά σημαντικός). Η πυκνότητα του PSA (PSAD) είναι το επίπεδο του PSA στο αίμα διαιρούμενο με τον όγκο του προστάτη (όπως προσδιορίζεται με μαγνητική τομογραφία). Η μελέτη JAMA Network Open βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα μιας παρόμοιας μελέτης χρησιμοποιώντας δεδομένα που ελήφθησαν μόνο στο Brigham Women’s Hospital, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Radiology το 2022. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μια ανάλυση που χρησιμοποιεί τα όρια PI-RADS και PSAD θα μπορούσε να εντοπίσει έως και 50% των περιπτώσεων στις οποίες η βιοψία θα ήταν περιττή.

Η νέα μελέτη, της οποίας ο πρώτος και ο δεύτερος συγγραφέας είναι οι Arya Haj-Mirzaian, MD, MPH, και Kristine S. Burk, MD, έκανε την ίδια ανάλυση σε δεδομένα από 72 προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες ανδρών με καρκίνο του προστάτη, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων τους PI-RADS , έλεγχος πυκνότητας αντιγόνου ειδικού προστάτη και προσδιορισμός κλινικής σημασίας από βιοψία.

Η μετα-ανάλυση τους έδωσε ένα σύνολο δεδομένων περισσότερων από 36.000 ασθενών για να προσδιορίσουν εάν τα προηγούμενα ευρήματά τους στο BWH βρίσκονταν σε ένα πιο ποικίλο σύνολο δειγμάτων. Διαπίστωσαν ότι οι βιοψίες προστάτη μπορεί να είναι περιττές για ασθενείς με PI-RADS κάτω των 4 και PSAD κάτω από 0,10 ng/ml2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες αποκοπές PI-RADS και PSAD, οι γιατροί μπορούσαν να παραλείψουν με σιγουριά το 50% των βιοψιών, ενώ χάνουν μόνο το 5% των κλινικά σημαντικών καρκίνων ή θα μπορούσαν να παραλείψουν το 30% και μόνο το 3%.

«Αυτά τα δεδομένα μας δίνουν τη σιγουριά να πούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε να ακολουθήσουμε με ασφάλεια τους άνδρες με τεστ αντί να ακολουθήσουμε επιθετικά μια βιοψία σε όλες τις περιπτώσεις», είπε ο Kibel. «Διαθέτοντας αυτές τις πληροφορίες σε γιατρούς και ασθενείς, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να πάρουν μια πιο τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τη βιοψία». Το επόμενο βήμα σε αυτήν την έρευνα είναι η χρήση της ανάλυσης για τη δημιουργία ενός εύχρηστου συστήματος βαθμολόγησης σε επίπεδο ασθενή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ουρολόγοι για να αξιολογήσουν την ανάγκη του ασθενούς τους για βιοψία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τι είναι το σημείο P; Ένας οδηγός για το ανδρικό σημείο G

Πώς ο προστάτης επηρεάζει την σεξουαλική σας ζωή;

Στάσεις σεξ που είναι επιβλαβείς για τον προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.