Σεξουαλική Υγεία

Μελέτη HPV: 1 στους 3 άνδρες έχουν τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων

Μελέτη HPV: 1 στους 3 άνδρες έχουν τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων

Μελέτη HPV: Είναι σημαντική η ενσωμάτωση των ανδρών στις προσπάθειες ελέγχου της λοίμωξης από HPV και μείωσης της συχνότητας εμφάνισης της νόσου που σχετίζεται με τον HPV τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet Global Health, η οποία δείχνει ότι σχεδόν 1 στους 3 άνδρες άνω των 15 ετών έχουν μολυνθεί με τουλάχιστον έναν τύπο ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) των γεννητικών οργάνων και 1 στους 5 έχουν μολυνθεί με ένα ή περισσότερα από γνωστοί ως τύποι HPV υψηλού κινδύνου ή ογκογόνοι. Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι άνδρες συχνά φιλοξενούν λοιμώξεις HPV των γεννητικών οργάνων και τονίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης των ανδρών στις προσπάθειες ελέγχου της λοίμωξης από HPV και μείωσης της συχνότητας εμφάνισης της νόσου που σχετίζεται με τον HPV τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

HPV: Τι έδειξε η μελέτη για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων στους άνδρες;

Η συστηματική ανασκόπηση και η μετα-ανάλυση αξιολόγησαν τον επιπολασμό της λοίμωξης από HPV των γεννητικών οργάνων στο γενικό ανδρικό πληθυσμό με βάση μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1995 και 2022. Ο παγκόσμιος συγκεντρωτικός επιπολασμός ήταν 31% για οποιοδήποτε HPV και 21% για τον HPV υψηλού κινδύνου. Ο HPV-16 ήταν ο πιο διαδεδομένος γονότυπος HPV (5%) ακολουθούμενος από τον HPV-6 (4%). Ο επιπολασμός του HPV ήταν υψηλός σε νεαρούς ενήλικες, έφθασε στο μέγιστο στις ηλικίες μεταξύ 25 και 29 ετών και σταθεροποιήθηκε ή μειώθηκε ελαφρά στη συνέχεια.

Οι συγκεντρωτικές εκτιμήσεις επικράτησης ήταν παρόμοιες για τις γεωγραφικές περιοχές του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, την Υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία). Οι εκτιμήσεις για την Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι μισές από αυτές των άλλων περιοχών. Η πλειονότητα των λοιμώξεων από τον HPV σε άνδρες και γυναίκες είναι ασυμπτωματικές, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες συνέπειες και θνησιμότητα. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 340-000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στους άνδρες, η λοίμωξη από τον HPV τείνει να εκδηλώνεται κλινικά ως κονδυλώματα του γεννητικού συστήματος, τα οποία προκαλούν σημαντική νοσηρότητα και αυξάνουν τα ποσοστά μετάδοσης του HPV. Οι λοιμώξεις από τον HPV σχετίζονται επίσης με καρκίνους του πέους, του πρωκτού και του στοματοφαρυγγικού, οι οποίοι συνδέονται συνήθως με τον τύπο 16 του HPV (4,5). Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο υπολόγισε ότι υπήρχαν περίπου 69-400 περιπτώσεις καρκίνου σε άνδρες που προκλήθηκαν από τον ιό HPV το 2018.

 

“Αυτή η παγκόσμια μελέτη σχετικά με τον επιπολασμό της λοίμωξης από HPV των γεννητικών οργάνων μεταξύ των ανδρών επιβεβαιώνει πόσο διαδεδομένη είναι η λοίμωξη από HPV. Η μόλυνση από HPV με τύπους HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο του στόματος, του πέους και του πρωκτού στους άνδρες.

Πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HPV και μείωση της συχνότητας των ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό HPV τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες”, δήλωσε η Δρ Μεγκ Ντόχερτι, Διευθύντρια των Παγκόσμιων Προγραμμάτων HIV, Ηπατίτιδας και Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων του ΠΟΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων;

Ποια είναι τα πιο γνωστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Το στοματικό σεξ μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση βακτηριακής κολπίτιδας

Τι πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας από απόσταση;

Σχέση εξ αποστάσεως: Δίνοντας προτεραιότητα στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τις κοινές εμπειρίες, μπορείτε να διατηρήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγάπη στη σχέση σας, ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση.

Μύθοι για το σεξ που πρέπει να εγκαταλείψουμε

Μύθοι σεξ: Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα που συνεχίζουν να υπάρχουν, παρόλο που είναι επιζήμιες για την υγεία και την ευχαρίστησή μας.

Γιατί να δοκιμάσετε τη yoga με τον σύντροφό σας;

Yoga σεξ: Οι στάσεις του σεξ γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να τεντωθείτε και να βελτιώσετε τη σύνδεση με τον σύντροφό σας, για μια ικανοποιητική νύχτα ευχαρίστησης τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα.