Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος HPV: Ο HPV συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνου;

Καρκίνος HPV: Ο HPV συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνου;

Καρκίνος HPV: Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι μια λοίμωξη από τον HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Γιατί;

Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) συνδέεται με έναν αριθμό μορφών καρκίνου, σύμφωνα με νέα στοιχεία μιας καινούργιας έρευνας. Μεταξύ 2014 και 2020, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι μια λοίμωξη από τον HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού, του στόματος και του πέους. Και παρόλο που οι περισσότεροι γνώριζαν ότι ο HPV θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τα επίπεδα ευαισθητοποίησης μειώθηκαν από 77% σε 70% κατά τη διάρκεια της επταετίας.

 

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες εμβολιασμού των εφήβων κατά του HPV, οι οποίες ήδη καθυστερούν. «Το εμβόλιο HPV υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και έχει γίνει πολύς λόγος για αυτό», είπε στο Health ο Eric Adjei Boakye, PhD , βοηθός επιστήμονας στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Henry Ford Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Κανείς λοιπόν δεν περίμενε ότι η ευαισθητοποίηση θα μειωνόταν». Δείτε τι είπαν οι ειδικοί σχετικά με τη σχέση μεταξύ του HPV και του καρκίνου, γιατί η ευαισθητοποίηση μπορεί να τείνει προς τα κάτω και τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι για να αποφύγουν τον HPV.

Η ευαισθητοποίηση για τους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV παραμένει στάσιμος ή μειώνεται

Ο HPV είναι μια συλλογή από πάνω από 200 ιούς, οι οποίοι μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι λοιμώξεις είναι απίστευτα συχνές—οι περισσότερες λοιμώξεις HPV είναι χαμηλού κινδύνου και το σώμα των ανθρώπων καταπολεμά τον ιό μόνο του. Αλλά για άλλους, η μόλυνση από τον HPV μπορεί να παραμείνει. Εάν κάποιος έχει ένα πιο σοβαρό στέλεχος του HPV, υπάρχει πιθανότητα καρκίνου. «Ο HPV αρχίζει πρώτα να προκαλεί προκαρκινικές αλλαγές στα κύτταρα και μετά με την πάροδο του χρόνου, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου δεν μπορεί να καθαρίσει τον ιό HPV από μόνο του, τότε τελικά μπορεί να προκαλέσει καρκινικές αλλαγές σε αυτά τα κύτταρα», ανέφερε η Yasmin Lyons.

Ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους, του κόλπου, του ορθού, του αιδοίου και του στοματοφαρυγγικού (πίσω του λαιμού). Ο ιός ευθύνεται για περίπου 37.300 περιπτώσεις αυτών των καρκίνων ετησίως. Από αυτούς τους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV, η έρευνα εξέτασε μόνο τέσσερις για να καθορίσει το επίπεδο ευαισθητοποίησης των Αμερικανών σχετικά με το θέμα. Ο Adjei Boakye και η ομάδα του πήραν δεδομένα από την Health Information National Trends Survey το 2014, 2017, 2018, 2019 και 2020.

Με την πάροδο των ετών, μεταξύ 2.000 και 2.350 άτομα απάντησαν σε μια ερώτηση έρευνας που τους ρώτησε αν πίστευαν ότι ο HPV προκαλεί πρωκτικό, καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του στόματος και του πέους. Για κάθε τύπο καρκίνου, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να απαντήσουν «ναι», «όχι» ή «δεν είμαι σίγουρος». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευαισθητοποίηση για τον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν μακράν η υψηλότερη—το 2014, το 77,6% των ερωτηθέντων στην έρευνα είπε σωστά ότι ο HPV προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μέχρι το 2020, ωστόσο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 70,2%.

Τα επίπεδα ευαισθητοποίησης για τους τρεις άλλους καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό HPV —πρωκτικού, πέους και στόματος, ή του πίσω μέρους της γλώσσας και του λαιμού— ήταν πιο ανησυχητικά. Το 2014, μόλις το 27,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού και αυτός ο αριθμός παρέμεινε σχετικά σταθερός — το 27,4% είπε το ίδιο το 2020. Οι άλλοι δύο καρκίνοι – του πέους και του στόματος – είχαν παρόμοια χαμηλή επίγνωση, η οποία μειώθηκε περαιτέρω κατά την περίοδο των επτά ετών.

Περίπου το 31% των ανθρώπων γνώριζαν ότι ο HPV θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο του στόματος όταν ξεκίνησε η έρευνα, αλλά μέχρι το 2020, αυτό μειώθηκε στο 29,5%. Και για τον καρκίνο του πέους, το 30,3% γνώριζε τη σύνδεσή του με τον HPV το 2014 σε σύγκριση με το 28,4% το 2020. Ο Adjei Boakye σημείωσε ότι καθώς η ευαισθητοποίηση μειώνεται, τα ποσοστά καρκίνου κάνουν το αντίθετο. Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του πρωκτού και της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα αυξάνεται.  Τα ποσοστά νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αντίθετα, έχουν πέσει κατακόρυφα από το 1992. «Για κάποιο λόγο, υπάρχει μια πτώση στη γνώση ότι ο HPV συνδέεται με τον καρκίνο», είπε ο Δρ. Lyons.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η κύρια αιτία στοματοφαρυγγικού καρκίνου

Μπορεί η ηβική αποτρίχωση να προκαλέσει σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις;

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη γενετική για να σκάψουν στο παρελθόν ενός όγκου

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο HPV προκαλεί καρκίνο

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να νικηθεί - το κλειδί είναι ο εμβολιασμός των νεαρών κοριτσιών

Γυναίκες με ψυχικές ασθένειες κινδυνεύουν διπλά από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.