Σεξουαλική Υγεία

ΣΜΝ: Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο HPV προκαλεί καρκίνο

ΣΜΝ: Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο HPV προκαλεί καρκίνο

ΣΜΝ: Περισσότεροι από το 1/4 των Αμερικανών δεν γνωρίζουν ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Περισσότεροι από το 1/4 των Αμερικανών δεν γνωρίζουν ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι ο ιός προκαλεί επίσης κακοήθειες του πρωκτού, του πέους και του στόματος, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο AACR Annual Meeting 2023. Τα ευρήματα προτείνουν ότι απαιτούνται εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού κατά του HPV.

«Δεδομένων των συνδέσεων μεταξύ της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο που σχετίζεται με τον HPV και της πρόσληψης εμβολιασμού κατά του HPV, είναι σημαντικό να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για αυτή τη σύνδεση, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης εμβολίων», δήλωσε ο παρουσιαστής Eric Adjei Boakye, PhD, του Henry Ford Health στο Ντιτρόιτ. .

Ο HPV είναι μια από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Ο ιός πυροδοτεί ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη που μπορεί να οδηγήσει σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, σε προκαρκινικές κυτταρικές αλλαγές και, εάν δεν εντοπιστεί και δεν αντιμετωπιστεί, σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του στόματος και του λαιμού. Τα άτομα που ζουν με HIV και άλλα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εξέλιξη της νόσου.

Ο Adjei Boakye και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την ευαισθητοποίηση για τον HPV μεταξύ των Αμερικανών μεταξύ 2014 και 2020 χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Έρευνα για τις Εθνικές Τάσεις Πληροφοριών Υγείας. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Η ευαισθητοποίηση αξιολογήθηκε σε πέντε χρονικά σημεία, καθένα από τα οποία περιελάμβανε περίπου 2.000 ερωτηθέντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι ο HPV προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μειώνεται εδώ και μισή δεκαετία. Το 2020, το 70,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από 77,6% το 2014. Το ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι ο HPV προκαλεί καρκίνο του πρωκτού, του πέους και του στόματος ήταν σημαντικά χαμηλότερο και ως επί το πλείστον αμετάβλητο σε περίπου 30%.

«Η συζήτηση για τον HPV ήταν πολύ γυναικεία όταν το εμβόλιο εγκρίθηκε για πρώτη φορά και συστήθηκε», δήλωσε ο Adjei Boakye σε δελτίο τύπου της AACR. «Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο HPV προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά όχι τους άλλους καρκίνους».

Το εμβόλιο HPV προλαμβάνει τον καρκίνο

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν μερικούς από τους περισσότερους από 100 γνωστούς τύπους HPV αμέσως αφού γίνουν σεξουαλικά ενεργοί. Ο προληπτικός έλεγχος ρουτίνας χρησιμοποιώντας τεστ Παπανικολάου και τεστ HPV μπορεί να ανιχνεύσει μη φυσιολογικές κυτταρικές αλλαγές πριν εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος που ακολουθείται από έγκαιρη θεραπεία έχει μειώσει δραματικά τη συχνότητα του διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τότε που εφαρμόστηκε στη δεκαετία του 1950 και πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ίδια προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει για τον καρκίνο του πρωκτού.

Αλλά είναι ακόμη καλύτερο να αποφύγετε την απόκτηση HPV εξαρχής. Μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν τη μόλυνση από τον HPV και μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μια πρόσφατη ανάλυση από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκε κατά 65% μεταξύ 2012 και 2019 μεταξύ των γυναικών στην πρώτη ηλικιακή ομάδα που έλαβαν το εμβόλιο. Οι μελέτες άλλων κακοηθειών που σχετίζονται με τον HPV έχουν μικρότερη παρακολούθηση, αλλά τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια θα αποτρέψουν επίσης τον καρκίνο του πρωκτού και του στόματος.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να νικηθεί - το κλειδί είναι ο εμβολιασμός των νεαρών κοριτσιών

Γυναίκες με ψυχικές ασθένειες κινδυνεύουν διπλά από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

ΠΟΥ καρκίνος: «Κλείνουμε το χάσμα φροντίδας: Ενώνουμε τις φωνές μας και αναλαμβάνουμε δράση»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σεξ σε δημόσιο χώρο;

Δημόσιος χώρος συνουσία: Η ενασχόληση με σεξουαλικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού, συνοδεύεται από το δικό της σύνολο εκτιμήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και της συναινετικής συμμετοχής.