Σεξουαλική Υγεία

Κατάψυξη ωαρίων: Μελέτη διερευνά τα ποσοστά επιτυχίας εντός 15ετίας

Κατάψυξη ωαρίων: Μελέτη διερευνά τα ποσοστά επιτυχίας εντός 15ετίας
Κατάψυξη ωαρίων: Δεν είναι κάθε γυναίκα έτοιμη να γίνει μαμά στα 20 ή ακόμα και στα μέσα της δεκαετίας των '30, αλλά μια φυσική μείωση της γονιμότητας μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την απόκτηση μωρού από την ηλικία των 40 ετών και μετά.

Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατάψυξη ωαρίων ενώ είναι νεότερες είναι μια επιτυχημένη επιλογή για πολλές γυναίκες που είναι γόνιμες στα νεότερα τους χρόνια αλλά θέλουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη για λίγο. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά επιτυχίας της χρήσης κατεψυγμένων ωαρίων μιας γυναίκας για 15 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι περίπου το 70% των γυναικών που κατέψυξαν ωάρια πριν την ηλικία των 38 ετών και ξεπάγωσαν τουλάχιστον 20 από αυτά, έκαναν αργότερα μωρό. Μάλιστα, η κατάψυξη και στη συνέχεια η απόψυξη σε των ωαρίων σε μεταγενέστερη ημερομηνία σήμανε υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης από τη χρήση φρέσκων ωαρίων με τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

“Ήμασταν πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη δημοσιοποίηση των δεδομένων γιατί θέλουμε να είναι η σωστά και ακριβή. Και θέλουμε οι γυναίκες να ενημερώνονται”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζέιμς Γκρίφο, διευθυντής του τμήματος αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας στο NYU Langone Fertility Center στη Νέα Υόρκη. «Ουσιαστικά, ναι, μπορείτε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι αν καταψύξετε μια παρτίδα ωαρίων στα 30 και χρειάζεστε εξωσωματική γονιμοποίηση στα 40, έχετε περισσότερες πιθανότητες». Σημειώνεται ότι οι περισσότερες από τις προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις πιθανότητες γεννήσεων από κατεψυγμένα ωάρια βασίστηκαν σε μαθηματική μοντελοποίηση, ενώ η νέα μελέτη βασίστηκε στην κλινική εμπειρία.

Η μελέτη διεξήχθη στο Κέντρο Γονιμότητας του NYU Langone, όπου το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μέσω κατάψυξης ωαρίων θα γίνει σύντομα 17 ετών. Συνήθως, οι νεότερες γυναίκες – και επομένως τα νεότερα ωάρια – έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και χαμηλότερα ποσοστά αποβολών. Η μελέτη περιελάμβανε 543 γυναίκες, μέσης ηλικίας 38 ετών, των οποίων τα ωάρια καταψύχθηκαν. Η μέση ηλικία των συμμετεχουσών είναι μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ηλικία κατάψυξης ωαρίων, που είναι πριν από την ηλικία των 35 ετών. Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε 800 κύκλους κατάψυξης ωαρίων, 605 αποψύξεις ωαρίων και 436 εμβρυομεταφορές χρησιμοποιώντας τα ωάρια μεταξύ 2005 και 2020.

Συνολικά, το 39% των γυναικών ηλικίας 27 έως 44 ετών – με τις περισσότερες ηλικίας 35 έως 40 ετών – που κατέψυξαν τα ωράριά τους είχαν τουλάχιστον ένα παιδί από τα κατεψυγμένα ωάρια τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχουσών στη μελέτη, εκείνες που ξεπάγωσαν 20 ώριμα ωάρια είχαν ποσοστό ζώντων γεννήσεων 58%, ποσοστό που οι συγγραφείς χαρακτήρισαν «απροσδόκητο», θεωρώντας ότι οι γυναίκες είχαν περάσει την αναπαραγωγική τους ακμή. Ακόμη και 14 από τις γυναίκες που δεν κατάψυξαν τα ωάρια τους μέχρι την ηλικία των 41 έως 42 ετών απέκτησαν με επιτυχία παιδιά από κατεψυγμένα ωάρια.

Το πόσο καιρό αποθηκεύτηκαν τα αυγά δεν φαίνεται να έχει σημασία, σημείωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο γενετικός έλεγχος εμβρύων από κατεψυγμένα ωάρια πριν από την εμφύτευση είχε επίσης ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά αποβολών και υψηλότερο αριθμό γεννήσεων. Συνολικά, 211 μωρά γεννήθηκαν από κατάψυξη ωαρίων κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Fertility and Sterility.