Σεξουαλική Υγεία

Ηπατίτιδα Β: Η μετάδοση από μητέρα σε παιδί εξαλείφθηκε στην Αγγλία

Ηπατίτιδα Β: Η μετάδοση από μητέρα σε παιδί εξαλείφθηκε στην Αγγλία

Ηπατίτιδα Β: Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι η Αγγλία έχει εξαλείψει τη μετάδοση της ηπατίτιδας Β από μητέρα σε παιδί, χάρη στον καθολικό έλεγχο και την ανοσοποίηση που ωφελούν περισσότερα από 9 στα 10 βρέφη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει εξαλείψει τη μετάδοση της ηπατίτιδας από τη μητέρα στο παιδί. «Είμαστε ικανοποιημένοι που ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι η Αγγλία έχει εξαλείψει τη μετάδοση της ηπατίτιδας Β από μητέρα σε παιδί, χάρη στον καθολικό έλεγχο και την ανοσοποίηση που ωφελούν περισσότερα από 9 στα 10 βρέφη», ανέφερε ο John Stewart, διευθυντής Specialized Pushing και προσωρινός διευθυντής Εμπορικών Φαρμάκων στο NHS. Αγγλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν ηπατίτιδα Β μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο μωρό τους περίπου τη στιγμή της γέννησης και αυτή είναι μια από τις πιο κοινές οδούς μόλυνσης. Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης της λοίμωξης σε ένα μωρό, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε όλες τις έγκυες γυναίκες στην Αγγλία προσφέρεται μια προγεννητική εξέταση αίματος για ηπατίτιδα Β (καθώς και HIV και σύφιλη). Για τις γυναίκες που είναι θετικές για ηπατίτιδα Β, στα νεογέννητα μωρά τους προσφέρεται μια σειρά εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β ξεκινώντας από τη γέννηση.

Εκτός από το στοχευμένο πρόγραμμα εμβολιασμού για βρέφη, το 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε καθολική ανοσοποίηση βρεφικής ηπατίτιδας Β στο πλαίσιο του εμβολίου 6 σε 1 σε ηλικία 8, 12 και 16 εβδομάδων. Το 2021 η τριμηνιαία κάλυψη για τις 3 δόσεις ήταν 91 έως 92 τοις εκατό, υπερβαίνοντας τον στόχο του ΠΟΥ του 90%. Μέσω αυτής της επιτυχημένης προσέγγισης τριών οδών, η Αγγλία έχει πλέον εκπληρώσει τα κριτήρια του ΠΟΥ για την εξάλειψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί.

Η επίτευξη αυτού αποτελεί βασικό ορόσημο στη στρατηγική του ΠΟΥ για τη συνολική εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το 2030. Υπολογίζεται ότι 206.000 άνθρωποι ζουν σήμερα με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β στην Αγγλία. «Με την εξάλειψη της μετάδοσης της ηπατίτιδας Β από τη μητέρα στο παιδί, τα πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με την ηπατίτιδα και τη συνεχιζόμενη μείωση των επιπέδων της χρόνιας ηπατίτιδας C, βρισκόμαστε στον δρόμο μας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας Β και C στην Αγγλία έως το 2030», δήλωσε η Dr Sema Mandal, αναπληρώτρια διευθύντρια για τους ιούς που μεταδίδονται με αίμα, UKHSA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι ιοί της ηπατίτιδας Ε εισέρχονται στα κύτταρα

Επανεξέταση των κανόνων αιμοδοσίας για τα άτομα που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα

Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την "παρωδία" της μη θεραπευμένης ηπατίτιδας C

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το τέλος της επιδημίας του HIV/AIDS μέχρι το 2030

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα