Επιστημονικά Νέα

Ηπατίτιδα: Πώς οι ιοί της ηπατίτιδας Ε εισέρχονται στα κύτταρα

Ηπατίτιδα: Πώς οι ιοί της ηπατίτιδας Ε εισέρχονται στα κύτταρα

Ηπατίτιδα: Ο ιός της ηπατίτιδας Ε (HEV) είναι η κύρια αιτία της οξείας ιογενούς ηπατίτιδας. Περίπου 70.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο.

Αν και η ηπατίτιδα Ε είναι μια κοινή ασθένεια, λίγα είναι γνωστά για τον κύκλο ζωής του ιού. Τα αρχικά ευρήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να μολύνει κύτταρα αναφέρονται από μια ομάδα από τη Μοριακή και Ιατρική Ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ του Μπόχουμ της Γερμανίας και στο Πανεπιστήμιο Carl von Ossietzky του Oldenburg στο περιοδικό Hepatology στις 7 Φεβρουαρίου 2023. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται EGFR παίζει καθοριστικό ρόλο στη διείσδυση των σωματιδίων του ιού στα κύτταρα. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να ανοίξει νέες επιλογές θεραπείας κατά της ηπατίτιδας Ε, καθώς υπάρχουν ήδη εγκεκριμένα φάρμακα κατά του EGFR που αναστέλλουν τη δραστηριότητα αυτού του υποδοχέα.

Το μοντέλο κυτταρικής καλλιέργειας καθιστά δυνατές τις έρευνες

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ηπατίτιδα Ε δεν έχει διερευνηθεί συγκριτικά είναι ότι ένα ισχυρό μοντέλο κυτταροκαλλιέργειας για τη μελέτη του αναπτύχθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια στο Μπόχουμ και στο Ανόβερο. Οι ερευνητές μπόρεσαν τώρα να χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο για να διερευνήσουν πώς ο ιός μπορεί να μολύνει κύτταρα. «Χρησιμοποιήσαμε φάρμακα για να καταστείλουμε τη δραστηριότητα της πρωτεΐνης EGFR σε ορισμένες κυτταρικές σειρές τη στιγμή της εισόδου του ιού», εξηγεί η συγγραφέας Jil Alexandra Schrader.

«Σε αυτές τις καλλιέργειες, παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν σημαντικά λιγότερα μολυσμένα κύτταρα». Για να το ελέγξουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καλλιέργειες κυττάρων στις οποίες ο συν-υποδοχέας παρήχθη υπερβολικά. Σε αυτή την περίπτωση, εμφανίστηκαν περισσότερες λοιμώξεις από ό,τι σε κύτταρα που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Μια πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο ως συν-υποδοχέας

«Αυτό μας δείχνει ότι η πρωτεΐνη EGFR έχει μεγάλη σημασία για τον μηχανισμό εισόδου του ιού στα κύτταρα», λέει ο Jil Schrader. Επιπλέον, το τμήμα της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο εξωτερικό των κυττάρων και στο οποίο συνδέονται οι συνδέτες είναι σημαντικό για την είσοδο των ιών. Εάν λείπει, οι ιοί δεν μπορούν να διεισδύσουν στο κύτταρο. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καθοριστεί εάν απαιτούνται άλλοι παίκτες για να μολύνει ο ιός τα κύτταρα ή εάν ο ίδιος ο υποδοχέας εισάγει τον ιό.

«Για τον ιό της ηπατίτιδας C, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ακόμη περισσότεροι υποδοχείς εμπλέκονται στην είσοδο των ιών στα κύτταρα», εξηγεί ο καθηγητής Eike Steinmann, επικεφαλής του Τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ του Μπόχουμ. «Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει και με τον ιό της ηπατίτιδας Ε». Η απόδειξη ότι ο υποδοχέας EGF εμπλέκεται στη μόλυνση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επειδή υπάρχουν ήδη εγκεκριμένα φάρμακα που καταστέλλουν τη δραστηριότητά του.

Ηπατίτιδα Ε

Ο ιός της ηπατίτιδας Ε (HEV) είναι η κύρια αιτία της οξείας ιογενούς ηπατίτιδας. Περίπου 70.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο. Μετά το πρώτο τεκμηριωμένο ξέσπασμα επιδημίας το 1955-56, πέρασαν περισσότερα από 50 χρόνια πριν οι ερευνητές ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα. Οι οξείες λοιμώξεις συνήθως υποχωρούν από μόνες τους σε ασθενείς με άθικτο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε προσβεβλημένα άτομα με μειωμένο ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως λήπτες μοσχευμάτων οργάνων ή άτομα μολυσμένα με HIV, ο HEV μπορεί να γίνει χρόνιος. Το HEV είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την "παρωδία" της μη θεραπευμένης ηπατίτιδας C

Καρκίνος του ήπατος - Πώς παρεκκλίνουνωτα ηπατικά κύτταρα

Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από έναν ιό σε σε άτομα με «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου»

Ο ρόλος ενός νέου γονιδίου στη σοβαρή ηπατική νόσο στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε υπερβολική βιταμίνη Β;

Υπερδοσολογία βιταμίνης Β: Το ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί μας συστήνουν να λαμβάνουμε κατάλληλες δόσεις συμπληρωμάτων. 

Έρευνα εξετάζει 700 τροφές φυτικής προέλευσης για να δει πόσο υγιεινές είναι πραγματικά

Αν ψάχνετε για μια επιλογή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι εναλλακτικές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και βρώμης έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις επιλογές καρύδας. Επιλέξτε εκείνα με λιγότερα από 3g ανά 100g.