Σεξουαλική Υγεία

HIV: Η ζωή με τον HIV έχει αλλάξει θετικά τις τελευταίες δεκαετίες

HIV: Η ζωή με τον HIV έχει αλλάξει θετικά τις τελευταίες δεκαετίες

HIV: Η μόλυνση με τον ιό HIV, τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, είναι ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή. Με την πρόσβαση στη θεραπεία, αυτό αλλάζει τη ζωή, δεν τελειώνει τη ζωή.

Η μόλυνση με τον ιό HIV, τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, είναι ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή. Με την πρόσβαση στη θεραπεία, αυτό αλλάζει τη ζωή, όχι τελειώνει τη ζωή. Εάν λάβετε τη σωστή θεραπεία και φροντίσετε τον εαυτό σας, μπορείτε να προσβλέπετε σε χρόνια ή και δεκαετίες καλής ζωής.

Ζωή με HIV

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η μόλυνση με HIV συνήθως σήμαινε πρόωρο θάνατο. Μέσα σε λίγα χρόνια ή ακόμα και λίγους μήνες από τη μόλυνση του ιού, οι άνθρωποι θα αναπτύξουν AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας), μια ασθένεια που καταστρέφει την ικανότητα του σώματος να αμύνεται από απειλές, όπως ιούς, βακτήρια και ορισμένους τύπους καρκινικών κυττάρων. Σήμερα, τα άτομα με HIV μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουν τόσο πολύ (ή σχεδόν όσο) όσο οποιοσδήποτε. Παραδόξως, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με HIV σήμερα θα πεθάνουν τελικά από κάτι άλλο.

Εάν έχετε HIV, η καθυστέρηση του AIDS όσο το δυνατόν περισσότερο θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μπορέσετε να αποφύγετε εντελώς την ασθένεια. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, υπάρχουν περίπου 5.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV αλλά παραμένουν πολύ υγιείς και δεν φαίνεται να προχωρούν καθόλου προς το AIDS. Το να παραμείνετε υγιείς με τον HIV δεν είναι εύκολο, αλλά οι ανταμοιβές αξίζουν κάθε προσπάθεια.

Θεραπεία εφ’ όρου ζωής

Το να τηρείτε το ιατρικό σας πρόγραμμα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για μια μακρά, υγιή ζωή. Χωρίς θεραπεία, ένα πρόσφατα μολυσμένο άτομο μπορεί να αναμένει να ζήσει περίπου 10 χρόνια ακόμη και πιθανότατα θα είναι άρρωστο και αδύναμο για μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου. Οι σύγχρονες θεραπείες για τον ιό HIV — ειδικά η εξαιρετικά ενεργή αντιρετροϊκή θεραπεία (HAART) — έχουν μετατρέψει τη μόλυνση από θανατική ποινή σε μια ασθένεια με την οποία μπορείτε να ζήσετε για δεκαετίες. Χάρη σε αυτές τις θεραπείες, οι ερευνητές υπολογίζουν τώρα ότι ένας 25χρονος με προσφάτως διαγνωσθείσα λοίμωξη HIV μπορεί να περιμένει να ζήσει σχεδόν 40 χρόνια ακόμη. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να έχετε μια μόνιμη σχέση, να δημιουργήσετε οικογένεια και να ολοκληρώσετε μια καριέρα. Αλλά η πρόοδος στην ιατρική δεν θα σας ωφελήσει ιδιαίτερα εάν δεν ακολουθήσετε τη θεραπεία σας. Για το υπόλοιπο της ζωής σας, θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες και να επισκέπτεστε συχνά το γιατρό σας.

Μια μελέτη που άνοιξε τα μάτια πρόσφατα έδειξε τη σωτήρια δύναμη της τακτικής ιατρικής περίθαλψης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 2.600 οροθετικούς άνδρες για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Όλοι οι άντρες λάμβαναν περίθαλψη σε κλινική ή νοσοκομείο Βετεράνων Υποθέσεων. Όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases το 2007, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που επισκέπτονταν την κλινική τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες για τον πρώτο χρόνο είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι ζωντανοί στο τέλος της μελέτης από τους άνδρες που επισκέφτηκαν μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.

Δεδομένου ότι πολλά φάρμακα για τον HIV έχουν ισχυρές παρενέργειες, διατηρήστε στενή επαφή με το γιατρό σας σχετικά με το τι αντιμετωπίζετε. αυτός ή αυτή μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσει τη δόση ή να αλλάξει το θεραπευτικό σας σχήμα εάν είναι απαραίτητο.

Ζώντας καλά, παραμένοντας υγιείς

Η λήψη της σωστής θεραπείας είναι μόνο ένα μέρος της διατήρησης της υγείας με τον HIV. Πρέπει επίσης να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο ζωής σας: Κάνετε ό,τι μπορείτε για να προστατεύσετε το σώμα σας τώρα και για τα επόμενα χρόνια;

Η καλή διατροφή είναι μια εξαιρετική αρχή. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί με θρεπτικά συστατικά, επομένως η υγιεινή διατροφή είναι μια από τις κύριες άμυνές σας κατά του HIV. Προτιμήστε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Εάν τα φάρμακά σας μειώνουν την όρεξή σας ή προκαλούν στομαχικές διαταραχές, θα χρειαστεί να καταβάλετε επιπλέον προσπάθεια για να πάρετε τη διατροφή που χρειάζεστε. Για συγκεκριμένες συμβουλές, μιλήστε με το γιατρό σας ή, ίσως καλύτερα, έναν διαιτολόγο που είναι εξοικειωμένος με τον HIV.

Για να προστατεύσετε περαιτέρω το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μείνετε μακριά από τα «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά — την ηρωίνη, για παράδειγμα — τα οποία είναι παράνομα και επιβλαβή για την υγεία σας. Μην καπνίζετε ή μην πίνετε περισσότερα από δύο ποτά κάθε μέρα (όχι περισσότερο από ένα την ημέρα εάν είστε γυναίκα). Τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά και το βαρύ ποτό θα αποδυναμώσουν την άμυνά σας ενάντια στα μικρόβια και μπορούν επίσης να βλάψουν την κρίση σας. Μπορεί επίσης να καταλήξετε να αναλάβετε κινδύνους — όπως να μοιράζεστε βελόνες — που πραγματικά δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Θα μπορούσατε να κολλήσετε ένα άλλο στέλεχος HIV, να δώσετε τον ιό σε κάποιον άλλο ή να κολλήσετε έναν άλλο σοβαρό ιό όπως η ηπατίτιδα C.

Για να αποφύγετε άλλες λοιμώξεις, θα πρέπει να αποφεύγετε επικίνδυνα τρόφιμα όπως τα ωμά θαλασσινά, το μη παστεριωμένο γάλα ή τα κακοψημένα κρέατα. Αυτές οι προφυλάξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές εάν το σύστημά σας είναι αδύναμο και είστε επιρρεπείς σε ασθένειες. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας για να προστατεύεστε από κρυολογήματα και άλλες κοινές ασθένειες. Θα πρέπει επίσης να κάνετε εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο και να βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι εμβολιασμοί σας είναι ενημερωμένοι. Φροντίστε να κάνετε ασφαλές σεξ χρησιμοποιώντας προφυλακτικά. όχι μόνο θα προστατεύσετε τον σύντροφό σας για τον HIV, αλλά θα προστατεύσετε τον εαυτό σας από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Άλλα βασικά στοιχεία της υγιεινής ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα άτομα με HIV. Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Και ο αρκετός ύπνος θα δώσει στο σώμα σας τη δύναμη και ενέργεια που χρειάζεται για να καταπολεμήσετε την ασθένειά σας.

Η υγιεινή ζωή — η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, η αποφυγή του τσιγάρου και η τακτική άσκηση — έχει μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορεί να εμφανιστούν μετά από δεκαετίες. Η φροντίδα του εαυτού σας σήμερα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου στο μέλλον. Επειδή πιθανότατα έχετε τόσα πολλά χρόνια μπροστά σας, αυτές οι μελλοντικές απολαβές μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές με την επιπλέον δύναμη και ενέργεια που μπορείτε να κερδίσετε σήμερα.

Υγιές μυαλό, υγιές σώμα

Κατά κάποιο τρόπο, ο HIV μπορεί να είναι σχεδόν τόσο μεγάλος πρόβλημα για το μυαλό όσο και για το σώμα. Όπως κάθε άλλη χρόνια ασθένεια, οι λοιμώξεις από τον ιό HIV μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται αβοήθητο και συγκλονισμένο. Η απλή σκέψη να παίρνετε φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής σας μπορεί να είναι τρομακτική και καταθλιπτική. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με HIV έχουν διπλάσιες πιθανότητες από άλλα άτομα να πάθουν κατάθλιψη. Και αυτή είναι μόνο μία από τις προκλήσεις σας. Ο ιός και οι θεραπείες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σας, δυσκολεύοντας πιθανώς να σκεφτείτε καθαρά ή να ελέγξετε τη διάθεσή σας.

Είναι απολύτως φυσικό να ανησυχείτε για τον HIV. Δώστε στον εαυτό σας ένα δωρεάν πάσο για να νιώσετε σοκαρισμένοι και ανήσυχοι. Αλλά αν το άγχος και η κατάθλιψη επιβραδύνουν τη ζωή σας ή εξαντλούν τη δύναμη και την ενέργεια που χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε την ασθένειά σας, θα χρειαστεί να λάβετε βοήθεια. Η συμβουλευτική και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να φέρουν την τόσο αναγκαία ανακούφιση. Θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να χαλαρώσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να μην συνταγογραφήσει ένα οικόπεδο κήπου ή ένα καλό βιβλίο, αλλά οτιδήποτε διώχνει το άγχος και απομακρύνει το μυαλό σας από την ασθένειά σας μπορεί να είναι ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οστεοπόρωση μπορεί να προκληθεί και στους άνδρες

Ευλογιά πιθήκων: Πέθανε ασθενής με τη νόσο στο Τέξας

Πώς μεταδίδεται ο HIV;

Ο Fauci προειδοποιεί για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων και συγκρίνει την κατάσταση με την επιδημία HIV/AIDS

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σεξ tips για να αποκτήσετε παιδί

Εγκυμοσύνη: Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τη σεξουαλική σας ζωή για τις δυνατότητες δημιουργίας μωρών.

Γιατί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο;

Τρανς: Τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου μπορεί να αισθάνονται ότι το φυσικό τους σώμα δεν ταιριάζει με την εσωτερική τους αίσθηση για το ποιοι είναι ή ότι δεν επιθυμούν την ταυτότητα φύλου που τους δόθηκε κατά τη γέννηση.

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

Κολπική ξηρότητα: Ονομάζεται επίσης κολπική ατροφία, συμβαίνει όταν ο κόλπος δεν λιπαίνεται όσο θα έπρεπε, γεγονός που κάνει τα κολπικά τοιχώματα να γίνονται λεπτά, ξηρά και λιγότερο ελαστικά.