Επιστημονικά Νέα

HIV: Πώς μεταδίδεται ο HIV;

HIV: Πώς μεταδίδεται ο HIV;

HIV: Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς μεταδίδεται ο HIV, πώς δεν μπορεί και πώς να τον αποτρέψετε από τη μετάδοσή του.

Ο HIV είναι ένας ιός που μεταδίδεται μόνο μεταξύ των ανθρώπων με συγκεκριμένους τρόπους. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την ημερήσια αποστολή του HIV και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα γεγονότα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο HIV εξαπλώνεται και δεν μπορεί να εξαπλωθεί βοηθά στην πρόληψη της μετάδοσης και μειώνει τις διακρίσεις και το στίγμα που σχετίζονται με τον HIV. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων HIV και ο αντίκτυπος του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνονται χάρη στα αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα και θεραπείες. Για παράδειγμα, η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ιού στο σώμα σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Όταν συμβεί αυτό, ο ιός δεν μπορεί να βλάψει το σώμα ή να περάσει σε άλλο άτομο. Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς μεταδίδεται ο HIV, πώς δεν μπορεί και πώς να τον αποτρέψετε από τη μετάδοσή του.

Πώς μπορεί να μεταδοθεί ο HIV;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό HIV μέσω πρωκτικού ή κολπικού σεξ ή μέσω κοινής χρήσης εξοπλισμού για ένεση ναρκωτικών, όπως βελόνες ή σύριγγες. Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μόνο μέσω ορισμένων σωματικών υγρών: αίμα σπέρμα προεγκεφαλικό υγρό πρωκτικά υγρά κολπικά υγρά μητρικό γάλα Το αίμα μπορεί να μεταφέρει περισσότερο ιό από άλλα σωματικά υγρά, επομένως η μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης περιλαμβάνει την έκθεση σε αίμα που περιέχει τον ιό. Ωστόσο, ο HIV δεν μεταδίδεται μέσω κάθε επαφής με υγρά που μεταφέρουν τον ιό. Για να συμβεί μετάδοση, το υγρό πρέπει να έρθει σε επαφή με κατεστραμμένο ιστό, την κυκλοφορία του αίματος ή τους βλεννογόνους, όπως αυτά στα γεννητικά όργανα, το ορθό ή το στόμα. Εάν το αίμα που περιέχει HIV έρθει σε άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος ενός άλλου ατόμου, όπως μέσω μιας ένεσης με μια κοινή βελόνα, είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί ο ιός. Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί σε ένα μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννησης ή του θηλασμού. Ωστόσο, αυτό είναι λιγότερο συχνό λόγω των σύγχρονων προληπτικών μέτρων και θεραπειών.

Τι δεν μεταδίδει τον ιό;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω: τσιμπήματα εντόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από κουνούπια και τσιμπούρια ο αέρας επαφή με σάλιο, δάκρυα ή ιδρώτα χειραψία, αγκάλιασμα ή φιλί με κλειστό στόμα κοινή χρήση τουαλετών, πιάτων ή σκευών τρώγοντας φαγητό που έχει χειριστεί ή ετοιμάσει κάποιος με HIV σεξουαλικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν ανταλλαγή υγρών, όπως το άγγιγμα Ο HIV δεν μπορεί να επιβιώσει πολύ έξω από το σώμα, επομένως δεν μεταδίδεται μέσω των επιφανειών. Επιπλέον, οι κίνδυνοι μόλυνσης από τον ιό μέσω άλλων μεθόδων έκθεσης, όπως το δάγκωμα, το ξύσιμο και τα πεταμένα σωματικά υγρά, είναι είτε πολύ μικροί είτε ανύπαρκτοι. Υπάρχει επίσης μικρός έως καθόλου κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HIV μέσω:

  • Στοματικό σεξ: Ωστόσο, η ύπαρξη στοματικών ελκών, πληγών των γεννητικών οργάνων ή αιμορραγίας των ούλων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης, όπως και οι υπάρχουσες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ).
  • Ανταλλαγή στο χώρο εργασίας: Ωστόσο, μια παρακέντηση από βελόνα ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο που περιέχει τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση.
  • Μετάγγιση αίματος ή δωρεά οργάνων: Οι τρέχουσες πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου στις ΗΠΑ είναι ασφαλείς και υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς, καθιστώντας αυτή τη μετάδοση εξαιρετικά απίθανη.

  • Φιλί με ανοιχτό στόμα: Η μετάδοση με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί εάν και τα δύο άτομα έχουν στοματικές πληγές ή αιμορραγία των ούλων.
  • Τατουάζ και τρυπήματα σώματος: Δεν έχουν αναφερθεί αναφορές μετάδοσης από τατουάζ ή τρυπήματα στις ΗΠΑ, αν και είναι πιθανό εάν ο εξοπλισμός ή το μελάνι έχει έρθει σε επαφή με το αίμα κάποιου άλλου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Fauci προειδοποιεί για το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων και συγκρίνει την κατάσταση με την επιδημία HIV/AIDS

Monkeypox στην Αμερική: Ποιος κινδυνεύει και γιατί

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παίρνει μέτρα για την ευλογιά των πιθήκων

Πώς να φροντίσετε την υγεία του κόλπου & του αιδοίου σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η φωτοευαισθησία και πώς να τη διαχειριστείτε

Φωτοευαισθησία: Η ευαισθησία στον ήλιο δεν προκαλεί μονάχα εξανθήματα, αλλά βλάπτει επίσης το δέρμα σας σε επίπεδο DNA, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ρινικό σπρέιμε ανοσοποιητική δράση προστατεύει από τη μόλυνση από κορωνοϊό συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων παραλλαγών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία sherpabody είναι επίσης εφαρμόσιμη για την πρόληψη πολλών άλλων ιογενών ασθενειών, ιδίως της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος.

Η ώρα της ημέρας έχει σημασία όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη για τις μεταστάσεις

"Ο καθορισμός του ελεγχόμενου από τον κιρκάδιο ρυθμό χρονισμού του πολλαπλασιασμού και της απελευθέρωσης των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος σε πρόσθετους τύπους καρκίνου μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του βέλτιστου χρονικού παραθύρου για τη χορήγηση θεραπείας".

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.