Σεξουαλική Υγεία

Έρευνες Επιστήμη: Ο αμφιλεγόμενος ρόλος της εκσπερμάτισης στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη

Έρευνες Επιστήμη: Ο αμφιλεγόμενος ρόλος της εκσπερμάτισης στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις, καθώς η έγκαιρη διάγνωση διευκολύνει τη θεραπεία, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα πλήρους ίασης.

Έρευνες Επιστήμη: Αν ο αριθμός σάς φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξος, μην ξεχνάτε πως υπάρχει και η ατομική προπόνηση, η οποία όχι μόνο δεν… τυφλώνει, αλλά μπορεί να σώσει ζωές! Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μειώνουν οι άνδρες που εκσπερματίζουν τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνδρες που ικανοποιούν τη σεξουαλική τους όρεξη συχνότερα, κινδυνεύουν λιγότερο από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Στην έρευνα (άγνωστο πώς διεξήχθη) πήραν μέρος περίπου 32.000 άνδρες, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν πως η εκσπερμάτιση τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα είναι σωτήρια!

Συγκεκριμένα, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά ένα τρίτο.

Και αν ο αριθμός σάς φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξος, μην ξεχνάτε πως υπάρχει και η ατομική… προπόνηση, η οποία όχι μόνο δεν… τυφλώνει, αλλά μπορεί να σώσει ζωές!

Η σχέση πάντως μεταξύ εκσπερμάτισης και καρκίνου του προστάτη δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιηθεί πλήρως.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η εκσπερμάτιση απαλλάσσει τον προστάτη από καρκινογόνες ουσίες και μειώνει τη φλεγμονή, οδηγώντας επίσης σε λιγότερο άγχος και καλύτερο ύπνο. Όλα αυτά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όπως σημειώνει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στους Αμερικανούς, μετά από αυτόν του δέρματος.

Εκτιμάται μάλιστα ότι ένας στους οκτώ άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Το 2021, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 248.500 άνδρες θα διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, ενώ περισσότεροι από 34.000 θα πεθάνουν από την επάρατη νόσο.

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής του από την πρόληψη. Αν μάλιστα εντοπιστεί νωρίς ενώ είναι ακόμα «περιορισμένος» στον αδένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα θεραπείας.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο ιατρικό περιοδικό «Ευρωπαϊκή Ουρολογία», ανέλυσαν τα δεδομένα της εκσπερμάτισης των ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη από το 1992 έως το 2010.

Αφού λήφθηκαν υπόψη εξωτερικοί παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση τροφής και αλκοόλ και στρεσογόνες καταστάσεις όπως το διαζύγιο, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν συχνά -τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα- είχαν κατά ένα τρίτο μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο από εκείνους που ολοκλήρωναν τέσσερις έως επτά φορές τον μήνα.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία για τον ευεργετικό ρόλο της συχνότερης εκσπερμάτισης καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής όσον αφορά στον καρκίνο του προστάτη, ιδιαίτερα του χαμηλού κινδύνου», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η σχέση μεταξύ εκσπερμάτισης και καρκίνου του προστάτη ήταν πάντως μέχρι πρόσφατα αμφιλεγόμενη, ακόμα και μεταξύ των ερευνητών.

Μια μελέτη του Χάρβαρντ το 2004 δεν βρήκε μάλιστα καμία σύνδεση ανάμεσά τους, ωστόσο, μία άλλη από την Αυστραλία που δημοσιεύτηκε έναν χρόνο νωρίτερα, έδειξε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν συχνά κατά την ενηλικίωση θα μεγάλωναν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια επίσης μελέτη του 2008 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge διαπίστωσε ότι τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη αυξάνονταν με τη συχνότητα του αυνανισμού.

«Υπήρξαν κι άλλες αντικρουόμενες μελέτες. Αλλά οι περισσότερες συμφωνούν ότι μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου χαμηλού κινδύνου», δήλωσε στο Mashable ο Dr Odion Aire, ειδικός ουρολόγος από τη Νότια Αφρική.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τη σύνδεση της εκσπερμάτισης με τον καρκίνο υψηλού κινδύνου.

Οι άνδρες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη είναι οι άνω των 50 ετών με αφρικανική καταγωγή. Η κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων, το κάπνισμα ή η παχυσαρκία φαίνεται επίσης ότι αυξάνουν τον κίνδυνο.

Μερικοί πιστεύουν ακόμα ότι κάποιοι γενετικοί παράγοντες κάνουν τους άνδρες πιο ευάλωτους στην ασθένεια.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις, καθώς η έγκαιρη διάγνωση διευκολύνει τη θεραπεία, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα πλήρους ίασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παθήσεις που ενεργοποιούνται λόγω αποχής από το σεξ

Καρκίνος προστάτη προσδόκιμο ζωής: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου

Όταν η εκσπερμάτιση σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη

Με ποιες παθήσεις συνδέεται η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας

Μία περίοδος… ξηρασίας στο σεξ μπορεί να αυξήσει κινδύνους για την υγεία

Νέα μελέτη για τη σεξουαλική αποχή

Πως αντιμετωπίζεται η αιματοσπερμία

Απαγορευτική η αποχή από το σεξ λένε οι ειδικοί – Γιατί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές

Φυσικοί τρόποι να ενιχύσετε τη λίμπιντο

Σεξουαλική υγεία: Το άγχος, οι δυσκολίες στη σχέση, οι ανησυχίες για την υγεία και η ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο. Ενώ μια χαμηλή λίμπιντο δεν είναι συνήθως προβληματική, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου

Με ένα “hi” φλερτάρουμε και με ένα "διαβάστηκε" που δεν απαντήθηκε ποτέ ξεφλερτάρουμε και ξεαγαπάμε, αγενέστατοι, εγωιστές και κομπλεξικοί.

Ποστάρουμε τραγούδια και γεμίζουμε «ελπίδα» με ένα ποστάρισμα, άσχετο αν δεν αφορά εμάς ή αν μας έχει κομματιάσει η προηγούμενη απροσδιόριστη συμπεριφορά ή και αδιαφορία. Κάνουμε τους αναλυτές και ζούμε στο ψέμα και την υποκρισία μας πίσω από τα «έξυπνα τηλέφωνα» που έκαναν εμάς ηλίθιους και δειλούς.

Συμβουλές για απολαυστική σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά

Σεξ Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες αναφέρουν ότι αυνανίζονται λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά το σόλο παιχνίδι διατηρεί τη σεξουαλική ενέργεια ζωντανή. Το να είσαι single δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι σεξουαλικός/ή. Η σεξολόγος Sheri Winston συνιστά να αυνανίζεστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για να κρατήσετε αναμμένη τη φλόγα.

Τα συχνότερα προβλήματα σεξουαλική υγείας μεταξύ των ανδρών

Σεξουαλική Υγεία: Να θυμάστε πως όποια κι αν είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζετε, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια, αρκεί να την αναζητήσετε. Μπορείτε να μιλήσετε για όσα σας ανησυχούν σε έναν γιατρό ή να επισκεφτείτε έναν ειδικό θεραπευτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η συζήτηση για όσα σας προβληματίζουν μπορεί να κάνει τη διαφορά.