Σεξουαλική Υγεία

CDC: Συχνά τα ΣΜΝ μεταξύ των εφήβων

CDC: Συχνά τα ΣΜΝ μεταξύ των εφήβων

CDC: Πολύ λίγοι σεξουαλικά ενεργοί έφηβοι υποβάλλονται σε εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), σύμφωνα με μια νέα έκθεση από αξιωματούχους υγείας των ΗΠΑ.

Πολύ λίγοι σεξουαλικά ενεργοί έφηβοι υποβάλλονται σε εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), σύμφωνα με μια νέα έκθεση από αξιωματούχους υγείας των ΗΠΑ. Συνολικά, μόνο το 20% των σεξουαλικά ενεργών μαθητών λυκείου δήλωσαν ότι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

“Ο επιπολασμός των σεξουαλικά ενεργών μαθητών γυμνασίου που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για ΣΜΝ το περασμένο έτος είναι σχετικά χαμηλός, παρά τις πολιτειακές οδηγίες”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sanjana Pampati από το Τμήμα Υγείας των εφήβων και σχολικής υγείας του CDC. Τα δεδομένα της μελέτης, από την πανελλαδική Έρευνα για τη Συμπεριφορά Κινδύνου των Νέων, συλλέχθηκαν το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, και η  Pampati είπε ότι είναι πιθανό η πανδημία να διέκοψε περαιτέρω την πρόσβαση και τη χρήση των υπηρεσιών τεστ για ΣΜΝ. Από το 20% που ανέφεραν ότι είχαν υποβληθεί σε εξέταση, το 26% ήταν κορίτσια και το 14% ήταν αγόρια.

Υπολογίζεται ότι το 30% των εφήβων είναι σεξουαλικά ενεργοί, σύμφωνα με το CDC. Τα πιο κοινά ΣΜΝ είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τα χλαμύδια, η γονόρροια, ο HIV και η σύφιλη. «Περισσότερα σεξουαλικά ενεργά κορίτσια ανέφεραν ότι έκαναν τεστ, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, και τα αγόρια που ανέφεραν συμπεριφορές μεγαλύτερου σεξουαλικού κινδύνου, όπως μεγαλύτερος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων και χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ πριν από το σεξ, ανέφεραν επίσης ότι είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για ΣΜΝ το προηγούμενο έτος», πρόσθεσε η Pampati.

Η ομάδα της υπολόγισε ότι οι ηλικίες 15 έως 24 ετών αποτελούν το ήμισυ όλων των νέων κρουσμάτων ΣΜΝ ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα στα τέσσερα σεξουαλικά ενεργά έφηβα κορίτσια έχει ΣΜΝ. Όμως, είπε η Pampati, πολλοί γιατροί δεν ρωτούν τους ασθενείς για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα ούτε ενισχύουν τη σημασία του ετήσιου διαγνωστικού ελέγχου για ΣΜΝ.

«Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος της δημόσιας υγείας απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από πολλαπλά επίπεδα για τη βελτίωση της πρόσβασης στα τεστ για ΣΜΝ μεταξύ των εφήβων», επεσήμανε η Pampati και πρότεινε οι γιατροί, οι κλινικές και οι γονείς να κινητοποιηθούν ώστε να διασφαλίσουν ότι περισσότεροι έφηβοι λαμβάνουν ετήσιο έλεγχο για ΣΜΝ. ατά τη διάρκεια επισκέψεων προληπτικής φροντίδας», πρόσθεσε.

Και οι εκπαιδευτικές δομές μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους νέους ώστε να συνδεθούν με τις υπηρεσίες διαγνωστικών ελέγχων, σημείωσε η Pampati. «Τα σχολεία μπορούν να διδάξουν στους εφήβους τη σημασία του τεστ ΣΜΝ και να συνδέσουν τους νέους με διαγνωστικά κέντρα και άλλες υπηρεσίες υγείας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Αυξάνονται οι συνταγογραφήσεις για το άγχος στους νεαρούς ενήλικες

Το ΒΔ Οχάιο κατέγραψε διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σύφιλης το 2021

Οδηγίες χρήσης για ασφαλές σεξ με προφυλάξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Στο Σικάγο, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης προσφέρει "kink" και "trans-friendly" σεξουαλικά παιχνίδια για ανηλίκους

Η κυνική ερμηνεία αυτού του αγωγού θα έλεγε ότι καθοδηγείται από το κίνητρο του κέρδους. Όμως, ένα άλλο ρεύμα είναι ιδεολογικό: οι ριζοσπάστες ακτιβιστές του φύλου πιστεύουν ότι βρίσκονται σε έναν αγώνα για την απελευθέρωση από το σύστημα της "σιζετεροπατριαρχίας" * - και κάθε "μη συμβατό με το φύλο" παιδί είναι ένα ακόμη εργαλείο σε αυτόν τον αγώνα.

Πώς οι γιατροί μπορούν να αναγνωρίζουν τον καταναγκασμό αναπαραγωγής

Καταναγκασμός αναπαραγωγής: Ο συνδυασμός της παροχής αντισύλληψης που είναι απίθανο να ανακαλύψουν οι σύντροφοί τους και πληροφοριών για το πώς να λάβουν υποστήριξη είναι ένας θετικός τρόπος για να ενδυναμωθούν οι γυναίκες.

Οι Κουβανοί θα ψηφίσουν για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και παρένθετη μητρότητα

Άλλες προτάσεις του κώδικα περιλαμβάνουν τον σαφή καθορισμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και την πρόβλεψη ότι κανείς που έχει κριθεί ένοχος για κακοποίηση ανηλίκων δεν μπορεί ποτέ να υιοθετήσει παιδί.

Οι σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να γίνουν ανθυγιεινές

Σεξουαλική υγεία: Όταν αναρωτιέστε τι είναι μια υγιής σεξουαλική ζωή, υπάρχουν μερικοί τρόποι στους οποίους μπορείτε να δώσετε προσοχή, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε αν αυτό μοιάζει με τη σχέση σας.