Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Αμβλώσεις: Τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Αμβλώσεις: Τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Αμβλώσεις: Η Γερμανία θα πρέπει να άρει όλους τους περιορισμούς στις αμβλώσεις εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης, αλλά να διατηρήσει την απαγόρευση της διαδικασίας μετά τη βιωσιμότητα του εμβρύου, περίπου 22 εβδομάδες, δήλωσε τη Δευτέρα μια επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση.

Οι γυναίκες στη Γερμανία συνήθως χρειάζονται συμβουλευτική για να επιτύχουν νόμιμη άμβλωση εντός των πρώτων 12 εβδομάδων, με εξαιρέσεις συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βίαιων εγκλημάτων. Δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για τις αμβλώσεις εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. «Η θεμελιώδης παρανομία της άμβλωσης στην πρώιμη φάση της εγκυμοσύνης είναι αβάσιμη», δήλωσε η Liane Woerner, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Konstanz και μέλος της 18μελούς επιτροπής ειδικών στην ιατρική, την ψυχολογία, την ηθική και το δίκαιο. «Οι νομοθέτες θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να καταστήσουν αυτές τις αμβλώσεις νόμιμες και ατιμώρητες». Θα εναπόκειται στον κεντροαριστερό συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί τη συμβουλή της επιτροπής. Η επιτροπή είπε ότι θα πρέπει να εναπόκειται στους νομοθέτες να αποφασίσουν για τους κανόνες μεταξύ του πρώιμου και του όψιμου σταδίου της εγκυμοσύνης.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι υπάρχει «άμεση ανάγκη δράσης» όσον αφορά την πρόσβαση των γυναικών σε αμβλώσεις και την επαρκή φροντίδα για τις γυναίκες με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ειδικά στον θρησκευτικά συντηρητικό νότο της χώρας. Ωστόσο, ούτε ο Lauterbach ούτε οι υπουργοί δικαιοσύνης και οικογένειας που έλαβαν τις συστάσεις μαζί του έδωσαν χρονοδιάγραμμα για ένα σχέδιο νόμου. «Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι μια άλλη συζήτηση που διχάζει την κοινωνία», όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία, είπε. «Θα συζητήσουμε λεπτομερώς και στη συνέχεια θα προτείνουμε μια τακτική διαδικασία για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προτάσεις ως κυβέρνηση και κοινοβούλιο». Η τρέχουσα νομοθετική περίοδος λήγει το 2025 και ορισμένα μέλη της συντηρητικής αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα οδηγήσουν οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης. Νωρίτερα φέτος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της. Το 2022, η Γερμανία κατάργησε έναν νόμο της ναζιστικής εποχής που εμπόδιζε τους γιατρούς που πρόσφεραν τερματισμό της εγκυμοσύνης να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία. (Αναφορά από τη Friederike Heine· Επιμέλεια από Rachel More, Philippa Fletcher, Peter Graff)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποποινικοποίηση της άμβλωσης κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης προτείνει ομάδα ειδικών στη Γερμανία

Η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει νόμο της ναζιστικής εποχής που περιορίζει τις πληροφορίες σχετικά με τις αμβλώσεις

Οι στειρώσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά την ανατροπή του εθνικού δικαιώματος στην άμβλωση - Μελέτη

ΗΠΑ: Πολιτικός εφιάλτης η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Αριζόνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η χρήση εφαρμογών γνωριμιών για μηνύματα δημόσιας υγείας είναι ένα ηθικό δίλημμα

Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ισχυροί σύμμαχοι στη δημόσια υγεία, ειδικά στην προσέγγιση πληθυσμών που συχνά αγνοούνται. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να αποφευχθεί η διακύβευση του απορρήτου, της ασφάλειας και της περιθωριοποίησης των χρηστών.

Η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV

Ενώ η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών VMMC μπορεί να παρουσιάζει υψηλή προστατευτική αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία έναντι του HIV με πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν χρήση προφυλακτικού, εκπαίδευση για τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, τακτικό τεστ HIV και προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, ανάλογα με την περίπτωση.

Close Icon