Σεξουαλική Υγεία

Aλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία

Aλκοόλ: Μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία

Aλκοόλ: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που καθιστούν πιο δύσκολη τη στύση, ενώ η χρόνια υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Η διαδικασία της στύσης είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει ζωτικά όργανα και διαδικασίες του σώματος όπως: εγκέφαλος, ορμόνες, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι μπορεί να επηρεάσει αυτά τα μέρη και να συμβάλει στην ανάπτυξη στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Ειδικότερα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη στύσης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβούν στο νευρικό σύστημα, τα επίπεδα ορμονών και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ η χρόνια (μακροχρόνια) υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Αναλυτικότερα σχετικά με το πώς το αλκοόλ συμβάλλει στη ΣΔ

Η απόκτηση στύσης είναι μια περίπλοκη διαδικασία και το ΣΔ μπορεί να εμφανιστεί εάν υπάρχει πρόβλημα σε οποιοδήποτε βήμα αυτής. Οι σεξουαλικές σκέψεις ή η διέγερση του πέους ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών από τα νεύρα του πέους. Οι νευροδιαβιβαστές αυτοί χαλαρώνουν τους μύες στις αρτηρίες του πέους, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος κατά 20 έως 40 φορές.

Βραχυπρόθεσμα αίτια ΣΔ

  • Μια προσωρινή αδυναμία στύσης μπορεί να συμβεί μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου αλκοόλ. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και επιβραδύνει τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ του εγκεφάλου και του πέους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία του πέους.
  • Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αφυδατώνει και αυξάνει την ούρηση. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα της ορμόνης αγγειοτενσίνης, η οποία στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Η αγγειοτενσίνη μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στο πέος.
  • Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες του 1998 και πιο πρόσφατες μελέτες σε ζώα, το αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης στην κυκλοφορία. Η ανεπάρκεια τεστοστερόνης περιορίζει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι το βασικό μόριο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος σας.

 

Χρόνιες επιδράσεις του αλκοόλ

Η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα νεύρα σας, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να έχετε στύση. Μια ανασκόπηση μελετών του 2021 βρήκε μια σημαντική σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ και της στυτικής δυσφορίας.

  • Δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020, μεταξύ 16 έως 73 τοις εκατό των χρόνιων χρηστών αλκοόλ αντιμετωπίζουν δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η ΣΔ. Το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό λειτουργίες που είναι ασυνείδητες.

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις και βλάβες αιμοφόρων αγγείων

Η ΣΔ σχετίζεται στενά με την καρδιαγγειακή νόσο. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η μεγάλη κατανάλωση σχετίζεται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για σεξουαλική δυσλειτουργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θέμης Μαντζαβίνος στο Healthweb : Η υπογονιμότητα στους άνδρες ξεκινάει από τα 35 έτη

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι η αιτία χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας

Γιατί η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την σεξουαλική υγεία

To κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

H αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας

Πώς επηρεάζει ο Covid την ανδρική σεξουαλική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά, αξίζει το σεξ με πρώην;

Σεξ: Η ερωτική επαφή με τον πρώην σας, μπορεί να αποτελέσει είτε κάτι θετικό είτε κάτι αρνητικό. Θετικό γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει παροδικά χαρούμενα συναισθήματα, όμως αργότερα μπορεί να νιώθετε διαφορετικά.

Τι συμβαίνει στην πρώτη ερωτική επαφή;

Sex: Ο καθένας βιώνει διαφορετικά τη πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά tips για να αποφύγετε τις επώδυνες καταστάσεις.

Αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας μετά τον καρκίνο

Υπογονιμότητα στους άνδρες: Μια τραγική παρενέργεια της χημειοθεραπείας μπορεί να είναι η υπογονιμότητα των ανδρών. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια ζωτική οδό για την αποκατάσταση της γονιμότητας μετά την θεραπεία.

Τα παλιομοδίτικα ερωτικά γράμματα μπορεί να είναι η απάντηση, λέει η Iαπωνική πόλη Miyazaki

Μέχρι στιγμής, 32 ζευγάρια έχουν δημιουργήσει συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, με τον ρομαντισμό να ανθίζει για 17 ζευγάρια που έχουν ξεκινήσει σχέση. Ένας συμμετέχων, ένας 25χρονος κάτοικος Μιγιαζάκι, είπε ότι η ιδέα έφερε όμορφες αναμνήσεις.

4 φυσικά λιπαντικά για ευχάριστη σεξουαλική δραστηριότητα

Σεξ: Τα καλύτερα φυσικά λιπαντικά είναι αυτά που μιμούνται τις φυσικές σωματικές εκκρίσεις αξιόπιστης πηγής. Τα φυσικά λιπαντικά μπορεί να περιλαμβάνουν είδη οικιακής χρήσης ή εμπορικά προϊόντα που οι κατασκευαστές χαρακτηρίζουν ως φυσικά.

Συμβουλές για να μειώσετε το άγχος των γυναικολογικών εξετάσεων

Άγχος γυναικολόγος: Οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν όταν είναι προκαρκινικά έναντι όταν είναι καρκινικά.