Σεξουαλική Υγεία

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Πώς επηρεάζει την ερωτική σας ζωή και ευεξία

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Πώς επηρεάζει την ερωτική σας ζωή και ευεξία

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Το σεξ υποτίθεται πως είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι δύσκολο να το απολαύσετε αν ανησυχείτε συνεχώς για το πόσο καλά κάνετε έρωτα. Εάν θέλετε να επαναφέρετε την ζωντάνια στην ερωτική σας ζωή, μάθετε γιατί μπορεί να βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης και αναζητήστε συμβουλές για να χαλαρώσετε.

Το σεξ υποτίθεται πως είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι δύσκολο να το απολαύσετε αν ανησυχείτε συνεχώς για το πόσο καλά κάνετε έρωτα. Εάν θέλετε να επαναφέρετε την ζωντάνια στην ερωτική σας ζωή, μάθετε γιατί μπορεί να βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης και αναζητήστε συμβουλές για να χαλαρώσετε.

Αιτίες άγχους σεξουαλικής επίδοσης

Το σεξ είναι κάτι περισσότερο από απλή φυσική απόκριση. Τα συναισθήματά σας έχουν επίσης να κάνουν με τη διαδικάσια του έρωτα. Όταν το μυαλό σας είναι πολύ αγχωμένο για να επικεντρωθεί στο σεξ, ούτε το σώμα σας μπορεί να ενθουσιαστεί. Πολλές διαφορετικές ανησυχίες μπορούν να οδηγήσουν στο πρόβλημα:

  • Φοβάστε ότι δεν θα έχετε καλή απόδοση στο κρεβάτι και δεν θα ικανοποιήσετε τον σύντροφό σας σεξουαλικά.
  • Ανησυχείτε για την εικόνα του σώματος σας.
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα στη σχέση σας.
  • Ανησυχείτε ότι το πέος σας δεν είναι ¨αρκετό”.
  • Ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε εκσπερμάτωση πολύ νωρίς ή να σας πάρει πολύ χρόνο για να φτάσετε στον οργασμό.
  • Αισθάνεστε άγχος ότι μπορεί να μην έχετε οργασμό ή ότι δεν θα μπορείτε να απολαύσετε τη σεξουαλική εμπειρία.

Αυτές οι σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν το σώμα σας να απελευθερώσει ορμόνες του στρες, όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. ‘Ετσι, ακόμα κι αν βρίσκεστε με κάποιον που θεωρείτε σεξουαλικά ελκυστικό, μπορεί να ανησυχείτε για το αν θα είστε σε θέση να τον/την ευχαριστήσετε. Ένα από τα αποτελέσματα των ορμονών του στρες είναι ότι περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό σημαίνει πως όταν ρέει λιγότερο αίμα στο πέος σας, είναι πιο δύσκολο να έχετε στύση.

Ενώ το άγχος σεξουαλικής επίδοσης δεν διαγιγνώσκεται τόσο συχνά στις γυναίκες όσο στους άνδρες, μπορεί επίσης να επηρεάσει την διέγερση στις γυναίκες. Το άγχος μπορεί να εμποδίσει τις γυναίκες να λιπαίνονται φυσικά αρκετά ώστε να κάνουν σεξ και μπορεί να αφαιρέσει εν γένει τη σωματική επιθυμία να κάνουν έρωτα.

Από την άλλη, ακόμη κι αν είστε σε θέση να διεγερθείτε, μπορεί να είστε πολύ αποσπασμένοι για να φτάσετε στον οργασμό. Όταν εστιάζετε στο εάν θα έχετε καλή επίδοση, δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε. Έτσι, το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης οδηγεί σε έναν κύκλο προβλημάτων, καθώς μπορεί να γίνετε τόσο ανήσυχοι σχετικά με το σεξ που μπορεί να μην είστε σε θέση να συμμετέχετε στη σεξουαλική εμπειρία κι αυτό με τη σειρά του οδηγεί στη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερου άγχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι καλύτεροι εραστές οι άνδρες χορτοφάγοι;

Εάν νοσήσει ένα άνδρας από κορωνοϊό επηρεάζεται η στύση

Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα σκαμπανεβάσματα στην καμπύλη της σεξουαλικής επιθυμίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.

Πατήστε το κουμπί της σεξουαλικής σας επαναφοράς

Σεξ επανεκκίνηση: Όποιος και αν είναι ο λόγος, μερικές φορές αυτό που χρειάζεστε είναι να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς. Όπως όλα τα άλλα στη ζωή μας, το σεξ είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε και να αναπτυχθούμε και να το κάνουμε όλο και καλύτερο καθώς το σώμα, η ζωή και τα γούστα μας μεταμορφώνονται.

Τι οδηγεί σε "σεξουαλική ξηρασία" την σχέση σας;

Χαμηλή libido: Ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα ή ακόμα και μία μυρωδιά και ο εγκέφαλός μας τρελαίνεται, μέχρι να κατακτηθεί το αντικείμενο του πόθου μας, ξανά και ξανά. Και αυτό συνήθως κρατάει κάποιο καιρό, πολλές φορές κρατάει και αρκετό καιρό.

Sex tips για καλύτερο σεξ και μεγαλύτερη απόλαυση

Σεξ: Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την Jamea, οι άνθρωποι που είναι περίεργοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες γενικά τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα με τον/την σύντροφό σας.

Τι είναι ο φετιχισμός και πώς συνυπάρχει σε μία υγιή σεξουαλική σχέση;

Σεξ φετίχ: Ο φετιχισμός είναι τυπικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Ωστόσο, η φετιχιστική διέγερση μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα όταν παρεμβαίνει στην κανονική σεξουαλική ή κοινωνική λειτουργία ή όταν η σεξουαλική διέγερση είναι αδύνατη χωρίς το αντικείμενο φετίχ.

Όταν ο φόβος για το σεξ γίνεται εμπόδιο

Ερωτοφοβία: Ο όρος ερωτοφοβία δεν είναι τόσο νέος όσο νομίζουμε. Είναι η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αφορά καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα και την σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Πώς να ξεπεράσετε το άγχος που σχετίζεται με τον αυνανισμό

Άγχος Αυνανισμός: Το άγχος από τον αυνανισμό μπορεί να πηγάζει από την ενοχή. Τα αισθήματα ενοχής γύρω από τον αυνανισμό μπορεί να συνδέονται με πνευματικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές απόψεις, που θεωρούν τον αυνανισμό ως ανήθικο ή «βρώμικο».