Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξ: Η άνοδος και η αναπόφευκτη πτώση της σεξουαλικής ενέργειας σε μια σχέση

Σεξ: Η άνοδος και η αναπόφευκτη πτώση της σεξουαλικής ενέργειας σε μια σχέση

Σεξ: Γνωρίζετε την περίοδο που λέμε «μήνα του μέλιτος» σε μία σχέση; Είναι αυτή η εκστατική, τρελά ερωτική περίοδος μιας καινούργιας σχέσης, που το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να σκίζετε τα ρούχα του άλλου και να κάνετε έρωτα 24/7;

Το σεξ κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι έντονο, παθιασμένο και φαίνεται τόσο εύκολο (για τους περισσότερους)! Στη συνέχεια, μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια, ο ενθουσιασμός φαίνεται να εξασθενεί. Δεν είστε πλέον κάτι νέο ο ένας για τον άλλο. Δυστυχώς, ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν είναι πλέον ερωτευμένοι.

Αυτό που μόλις περιέγραψα είναι το φαινόμενο που ονομάζεται «ενέργεια νέας σχέσης» ή NRE. Και τελικά μειώνεται και μπορεί ακόμη και να εξαντληθεί εντελώς. Δεν είναι επειδή οι άνθρωποι δεν αγαπιούνται, αλλά επειδή το νευροχημικό κοκτέιλ που τροφοδοτεί τα εκστατικά συναισθήματα και την ασταμάτητη λαχτάρα καταργείται φυσικά. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εντοπίζουν όχι μόνο τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενέργεια νέας σχέση (NRE), αλλά και τα εμπλεκόμενα νευροχημικά. Οι κύριες περιοχές που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν το κοιλιακό τεκίγκουμ, την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο – όλες τις περιοχές δηλαδή που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία ανταμοιβής μας.

Τι συμβαίνει όταν ανανεώνουμε το NRE; Σύμφωνα με το βιβλίο Why Good Sex Matters: Understanding the Neuroscience of Pleasure for a Smarter, Happier and More Purpose-Filled Life: «Η ντοπαμίνη πλημμυρίζει το σύστημά μας και το μόνο που κάνουμε είναι να θέλουμε, να θέλουμε, να θέλουμε. Ακούγεται οικείο; Ταυτόχρονα, βιώνουμε υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης και αγγειοπιεσίνης – τα οποία ενισχύονται με ολοένα και πιο αισθησιακή επαφή. Και ακόμη και τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται αφού το να ερωτευτείς είναι ένα είδος άγχους καθώς το άτομο περνά από τις ανησυχίες και τις πιθανές ανασφάλειες σχετικά με τη νέα σχέση. Το NRE συσχετίζεται επίσης με μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης, προκαλώντας την όχι τόσο ευχάριστη τάση του μηρυκασμού που μπορεί να είναι η σκοτεινή πλευρά του NRE, όπου το άτομο σκέφτεται εμμονικά για το σύντροφό του (παρεμπιπτόντως, τα άτομα που πάσχουν από ψυχαναγκαστική διαταραχή τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης που αντιστρέφονται μετά από επιτυχημένη θεραπεία).

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα των νεύρων (NGF), μια νευροτροφίνη, (μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην επιβίωση, ανάπτυξη και λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων) αυξάνονται κατά τη διάρκεια των πρώτων παθιασμένων σταδίων της αγάπης. Φαίνεται ότι η απελευθέρωση NGF είναι επίσης ένα είδος αντίδρασης στο στρες και ότι τα υψηλότερα επίπεδα του NGF που μετρήθηκαν συσχετίστηκαν με τις υψηλότερες βαθμολογίες στην παθιασμένη κλίμακα αγάπης.

Όταν οι άνθρωποι μπερδεύουν το NRE με την αγάπη, καταλήγουν να αφήνουν τη σχέση που έχουν για τον ενθουσιασμό της επόμενης επιτυχίας του NRE. «Πάντα λέω στους ανθρώπους να μη λαμβάνουν μεγάλες αποφάσεις ή να μη χειρίζονται βαριά μηχανήματα ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια των ισχυρών νευροπεπτιδίων του NRE».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με πόσους ερωτικούς συντρόφους γινόμαστε ευτυχισμένοι

Αυτή είναι η φυσιολογική συχνότητα για τη σεξουαλική επαφή

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HIV: Οι Αμερικανοί που νοσούν ζουν περισσότερο, αλλά οι κρατικές δαπάνες δεν συμβαδίζουν

HIV: Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «διπλό στίγμα» της ηλικίας και της προκατάληψης κατά του HIV. Έχουν επίσης υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών χρήσης ουσιών.

Η αποχή από το σεξ προκαλεί υπογονιμότητα;

Γονιμότητα :Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί από μόνη της υπογονιμότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τη διάρκεια της αποχής και την προϋπάρχουσα γονιμότητα του άνδρα.

Close Icon