Σεξουαλική Υγεία

Σεξ: Η άνοδος και η αναπόφευκτη πτώση της σεξουαλικής ενέργειας σε μια σχέση

Σεξ: Η άνοδος και η αναπόφευκτη πτώση της σεξουαλικής ενέργειας σε μια σχέση

Σεξ: Γνωρίζετε την περίοδο που λέμε «μήνα του μέλιτος» σε μία σχέση; Είναι αυτή η εκστατική, τρελά ερωτική περίοδος μιας καινούργιας σχέσης, που το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να σκίζετε τα ρούχα του άλλου και να κάνετε έρωτα 24/7;

Το σεξ κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι έντονο, παθιασμένο και φαίνεται τόσο εύκολο (για τους περισσότερους)! Στη συνέχεια, μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια, ο ενθουσιασμός φαίνεται να εξασθενεί. Δεν είστε πλέον κάτι νέο ο ένας για τον άλλο. Δυστυχώς, ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν είναι πλέον ερωτευμένοι.

Αυτό που μόλις περιέγραψα είναι το φαινόμενο που ονομάζεται «ενέργεια νέας σχέσης» ή NRE. Και τελικά μειώνεται και μπορεί ακόμη και να εξαντληθεί εντελώς. Δεν είναι επειδή οι άνθρωποι δεν αγαπιούνται, αλλά επειδή το νευροχημικό κοκτέιλ που τροφοδοτεί τα εκστατικά συναισθήματα και την ασταμάτητη λαχτάρα καταργείται φυσικά. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εντοπίζουν όχι μόνο τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενέργεια νέας σχέση (NRE), αλλά και τα εμπλεκόμενα νευροχημικά. Οι κύριες περιοχές που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν το κοιλιακό τεκίγκουμ, την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο – όλες τις περιοχές δηλαδή που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία ανταμοιβής μας.

Τι συμβαίνει όταν ανανεώνουμε το NRE; Σύμφωνα με το βιβλίο Why Good Sex Matters: Understanding the Neuroscience of Pleasure for a Smarter, Happier and More Purpose-Filled Life: «Η ντοπαμίνη πλημμυρίζει το σύστημά μας και το μόνο που κάνουμε είναι να θέλουμε, να θέλουμε, να θέλουμε. Ακούγεται οικείο; Ταυτόχρονα, βιώνουμε υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης και αγγειοπιεσίνης – τα οποία ενισχύονται με ολοένα και πιο αισθησιακή επαφή. Και ακόμη και τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται αφού το να ερωτευτείς είναι ένα είδος άγχους καθώς το άτομο περνά από τις ανησυχίες και τις πιθανές ανασφάλειες σχετικά με τη νέα σχέση. Το NRE συσχετίζεται επίσης με μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης, προκαλώντας την όχι τόσο ευχάριστη τάση του μηρυκασμού που μπορεί να είναι η σκοτεινή πλευρά του NRE, όπου το άτομο σκέφτεται εμμονικά για το σύντροφό του (παρεμπιπτόντως, τα άτομα που πάσχουν από ψυχαναγκαστική διαταραχή τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης που αντιστρέφονται μετά από επιτυχημένη θεραπεία).

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα των νεύρων (NGF), μια νευροτροφίνη, (μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην επιβίωση, ανάπτυξη και λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων) αυξάνονται κατά τη διάρκεια των πρώτων παθιασμένων σταδίων της αγάπης. Φαίνεται ότι η απελευθέρωση NGF είναι επίσης ένα είδος αντίδρασης στο στρες και ότι τα υψηλότερα επίπεδα του NGF που μετρήθηκαν συσχετίστηκαν με τις υψηλότερες βαθμολογίες στην παθιασμένη κλίμακα αγάπης.

Όταν οι άνθρωποι μπερδεύουν το NRE με την αγάπη, καταλήγουν να αφήνουν τη σχέση που έχουν για τον ενθουσιασμό της επόμενης επιτυχίας του NRE. «Πάντα λέω στους ανθρώπους να μη λαμβάνουν μεγάλες αποφάσεις ή να μη χειρίζονται βαριά μηχανήματα ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια των ισχυρών νευροπεπτιδίων του NRE».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Με πόσους ερωτικούς συντρόφους γινόμαστε ευτυχισμένοι

Αυτή είναι η φυσιολογική συχνότητα για τη σεξουαλική επαφή

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξουαλική υγεία κλειτορίδα : Τρόποι για να την ερεθίσετε

Σεξουαλική υγεία κλειτορίδα :Επειδή το πως θα διεγέρεις σεξουαλικά μία γυναίκα θα έπρεπε να αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Σου βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε τρόπους για να καταφέρεις να την ξεσηκώσεις.

Σεξουαλική υγεία: Τα αντησυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Σεξουαλική υγεία: Στο παρόν άρθρο φαίνεται ότι η από του στόματος αντισυλληπτική χρήση προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές δεκαετίες μετά τη διακοπή της χρήσης.

Οι Έλληνες έχουν «ξεχάσει» το σεξ στο δεύτερο lockdown - Στα τάρταρα η ερωτική διάθεση

Όταν οι πολίτες κοινωνούν προσκυνούν και υπηρετούν την αναγκαία συνθήκη ζωής επιβίωσης που μια μορφή της είναι και ο έρωτας και το σεξ. Ακόμα και το φιλί αποτελεί απειλή αφού η ανταλλαγή αναπνοών και εισπνοών μοιάζουν με αέρια θανατηφόρα αυτήν την περίοδο

Η εκδικητική πορνογραφία είναι ανδρική ή γυναικεία υπόθεση;

Αυτό το βίωμα, γαλουχεί ολόκληρες πεποιθήσεις γύρω από τη γυναίκα, που στην ουσία, τη ζηλεύει, την ανταγωνίζεται και της φθονεί την αναπαραγωγική της ικανότητα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σεξ.

Σεξ και ΣΜΝ: Ο εμβολιασμός σώζει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξ και ΣΜΝ: οι ερευνητές δείχνουν πώς ο εμβολιασμός του δέρματος μπορεί να δημιουργήσει προστατευτικά CD8 Τ-κύτταρα που προσλαμβάνονται στους γεννητικούς ιστούς και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγική εμβολιασμού για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Τι κρύβεται πίσω από την σεξουαλική αποχή

Η βασική συμβουλή του Δρ McCarthy είναι το ζευγάρι να αποδεχτεί και να ξεπεράσει τον πόνο, τις αλληλοκατηγορίες και τον θυμό και να τα αντικαταστήσει με την οικειότητα, την αμοιβαία ευχαρίστηση και τον ερωτισμό ως μια κοινή προσπάθεια δύο συντρόφων.

Ο οργασμός σχετίζεται με τη γυμναστική

Οργασμός: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν βιώσει ερωτική ικανοποίηση ή οργασμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής τουλάχιστον 11 φορές στη ζωή τους.