Ψυχική Υγεία

Υπνική παράλυση – Μόρα : Μύθοι και πραγματικότητα

Υπνική παράλυση – Μόρα : Μύθοι και πραγματικότητα

Υπνική παράλυση - Μόρα : Η παράλυση του ύπνου συμβαίνει όταν ξυπνάτε κατά τη φάση των ονείρων του ύπνου.

Η παράλυση είναι πραγματική. Ονομάζεται παράλυση ύπνου . Το φαινόμενο του «να βλέπεις» κάτι σαν δαίμονας ενώ βιώνεις παράλυση ύπνου είναι επίσης πραγματικό. Ονομάζεται υπναγωγική ή υπνοπομική ψευδαίσθηση . Όσο για τον ίδιο τον δαίμονα, δεν είναι πραγματικό. Υποσχόμαστε. Εντούτοις, μπορεί να υπάρχει ένα κομμάτι της αλήθειας στο συστατικό της κοιλιάς του μύθου της Βραζιλίας. Αποδεικνύεται, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε δαίμονες παράλυσης ύπνου ενώ κοιμάστε στην πλάτη σας.

 • Η παράλυση του ύπνου συμβαίνει όταν ξυπνάτε κατά τη φάση των ονείρων του ύπνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εγκέφαλός σας απενεργοποιεί τα σήματα στο υπόλοιπο σώμα σας για να το αποτρέψει από την κίνηση ή την εκτέλεση των ονείρων σας.
 • Εάν ξυπνήσετε ξαφνικά ενώ βρίσκεστε σε αυτήν τη φάση, είστε πλήρως συνειδητοί αλλά δεν μπορείτε να κινηθείτε.

Παράλυση ύπνου

 • Εκτιμάται ότι οπουδήποτε από 1,7% έως 40% των ανθρώπων βιώνουν παράλυση ύπνου, αλλά δεν παίρνουν όλοι την εμπειρία του δαίμονα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παρουσιάζονται σε όλους παράλυση του ύπνου παράλληλα με υπναγωγικές ή υπνοπομικές παραισθήσεις.

Hypnagogic και hypnopompic παραισθήσεις

 • Ζωντανές ονειρικές εμπειρίες, που αναφέρονται ως υπναγωγικές ή υπνοπομικές ψευδαισθήσεις, μπορεί να φαίνονται πραγματικές και συχνά είναι τρομακτικές. Μπορεί να είναι λανθασμένοι για εφιάλτες και μπορεί να συμβούν όταν κοιμάστε (υπναγωγικό) ή ξυπνάτε (hypnopompic).
 • Κατά τη διάρκεια αυτών των ψευδαισθήσεων, μπορεί να δείτε τρομακτικά άτομα ή πλάσματα κοντά σας ή ακόμα και ξαπλωμένα στο κρεβάτι σας. Και συχνά συνοδεύονται από παράλυση του ύπνου.

Πιθανές αιτίες που το βλέπετε
 • Όταν κοιμάσαι στην πλάτη σου, μπορεί να είναι πιο πιθανό να ξυπνήσεις από τον ύπνο ή να ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της φάσης των ονείρων, λόγω πραγμάτων όπως ροχαλητό και μη διαγνωσμένη αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Αίτιες που δημιουργούν την υπνική παράλυση

 • άγχος ή άγχος
 • στέρηση ύπνου
 • ναρκοληψία
 • διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
 • jet lag
 • καούρα
 • αλκοόλ

Ακολουθεί βίντεο για την Μόρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αγγελική επεισόδιο 153: Ο Δημήτρης ναρκώνει την Κατερίνα

Εγκεφαλοαγγειακή νόσος : Παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής

Αλλεργία στα φρούτα : Τα συμπτώματα για να το αντιληφθείτε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.