Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Χορός: Πώς συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Πώς συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Ο χορός υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το να κινείσαι δημιουργικά το σώμα σου είναι ένας δημοφιλής τρόπος έκφρασης και άσκησης. Έως και 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χορέψει σε ένα στούντιο ή έχουν παρακολουθήσει ένα μάθημα. Ακόμη περισσότερο απλά χορέψτε για διασκέδαση στο σπίτι ή με φίλους. Πέρα από τις κινήσεις και τη μουσική, ο χορός προσφέρει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οφέλη Χορού σε ψυχή και σώμα

Ο χορός προσφέρει πολλά οφέλη για τα συναισθήματα, την ευφυΐα και τις σχέσεις σας. Η εκμάθηση και η εξάσκηση του χορού μπορεί να:

  • Βελτιώσει την αυτοεκτίμηση. Το πόσο σέβεστε και εκτιμάτε τον εαυτό σας είναι η αυτοεκτίμησή σας. Το να δείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να μάθετε και να κατακτήσετε νέες κινήσεις και δεξιότητες μέσω του χορού, μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας.
  • Βοηθήσει να γνωρίσετε νέα άτομα. Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ ομάδων ανθρώπων είναι σημαντική για την ψυχική σας ευεξία. Το να μιλάς και να περνάς χρόνο με άλλους βελτιώνει τη διάθεσή σου. Σε κάνει επίσης να νιώθεις ότι ανήκεις και μειώνει τη μοναξιά. Τα μαθήματα χορού, όπου μαθαίνετε και κινείστε μαζί με άλλους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε αυτά τα οφέλη για την ψυχική υγεία.
  • Βελτιώσει τη διάθεση και τη στάση σας. Ο χορός μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας ενώ μαθαίνετε, κινείστε και εκτελείτε. Μάλιστα, πολλοί παρακολουθούν μαθήματα χορού γιατί τους φτιάχνουν τη διάθεση.
  • Ανακουφίσει την κατάθλιψη και το άγχος. Ο χορός είναι ένας αποτελεσματικός τύπος άσκησης που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και δουλεύει τους μύες σας. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους απελευθερώνοντας ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας. Παρέχει επίσης έναν τρόπο να ξεφύγετε από επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες. Αυτές είναι σκέψεις που τρέχουν από το μυαλό σας ξανά και ξανά.
  • Προστατεύσει τη μνήμη σας. Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται πιο δύσκολο να θυμόμαστε ονόματα, μέρη και άλλες λεπτομέρειες. Η εκμάθηση νέων πραγμάτων, όπως διαφορετικές κινήσεις και στυλ χορού, οξύνει την ικανότητα του εγκεφάλου σας να θυμάται αυτού του είδους τις λεπτομέρειες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Τα ψυχικά πλεονεκτήματα του χορού εξαρτώνται από το είδος του χορού που μαθαίνεις. Στυλ όπως ο χορός στην αίθουσα χορού απαιτούν μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιασμού. Αυτά βελτιώνουν τις δεξιότητές σας στη λήψη αποφάσεων περισσότερο από τις πλήρως απομνημονευμένες κινήσεις και ρουτίνες. Από την άλλη πλευρά, τα ερμηνευτικά στυλ μοντέρνου χορού προσφέρουν περισσότερα οφέλη για τη δημιουργικότητα.

Συμβουλές για τη χρήση του χορού για τη βελτίωση της ψυχικής σας ευεξίας

  • Μπορείτε να χορέψετε σχεδόν παντού! Δοκιμάστε πολλά διαφορετικά στυλ και ρυθμίσεις για να δείτε τι σας αρέσει περισσότερο. Είτε είστε μόνοι είτε με μια παρέα, είτε το κάνετε επί τόπου είτε κάνετε μια ρουτίνα, μπορείτε να εντάξετε τον χορό στη ζωή σας.
  • Κάντε ένα μάθημα χορού. Εάν θέλετε να αλληλεπιδράτε με άλλους ενώ χορεύετε, σκεφτείτε να εγγραφείτε σε ένα μάθημα. Οι σύλλογοι υγείας, τα κοινοτικά κέντρα, τα σχολεία και άλλοι οργανισμοί προσφέρουν συχνά μαθήματα χορού στούντιο για όλα τα επίπεδα εμπειρίας. Μια αναζήτηση στο Google για μαθήματα χορού στην περιοχή σας θα εμφανίσει τις πλησιέστερες επιλογές σας.
  • Χόρεψε με τον εαυτό σου. Ο χορός μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστικός μόνος σου όσο και με άλλους. Ενεργοποιήστε ένα πιασάρικο τραγούδι και κινήστε το σώμα σας στους ρυθμούς και τους ήχους. Όταν κανείς δεν παρακολουθεί, μπορεί να είναι πιο εύκολο να απολαύσετε την εμπειρία και να μην ανησυχείτε για το πώς φαίνεστε.
  • Μάθετε μια ρουτίνα. Αν θέλετε να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας, προχωρήστε πέρα ​​από τις αυτοσχέδιες χορευτικές σας κινήσεις. Δοκιμάστε να διδάξετε στον εαυτό σας μια ρουτίνα χορού που δημιούργησε κάποιος άλλος. Μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές ή να παρακολουθήσετε βίντεο που εξηγούν μια ρουτίνα βήμα προς βήμα. Μπορείτε επίσης να μάθετε κινήσεις και ακολουθίες παρακολουθώντας μια παράσταση χορού ξανά και ξανά.

  • Μην είστε υπερβολικά επικριτικοί. Πολλοί άνθρωποι χορεύουν για την αίσθηση του νοήματος που φέρνει στη ζωή τους. Φυσικό ταλέντο δεν απαιτείται! Χόρεψε γιατί νιώθεις ωραία. Μην αφήνετε τις ανησυχίες σας για το ότι φαίνεστε ανόητοι να σας εμποδίσουν να διασκεδάσετε. Ακόμα και οι επαγγελματίες χορευτές κάνουν λάθη. Τα χρησιμοποιούν για να μάθουν και να βελτιώσουν τον εαυτό τους, όπως και εσείς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα για να περιορίσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών [Μελέτη]

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας;

Ορισμένοι τύποι στρες ευνοούν την προσωπική σας ανάπτυξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Γιατί οι πάροχοι φροντίδας ψυχικής υγείας αποφασίζουν να ασκηθούν σε αγροτικές κοινότητες

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι παρεμβάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση των κατοίκων της υπαίθρου να εισέλθουν στο επάγγελμα ψυχικής υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των οδών εκπαίδευσης, κατάρτισης και αδειοδότησης και στην προσαρμογή των στρατηγικών πρόσληψης στα συγκεκριμένα κίνητρα διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων.

Close Icon