Ψυχική Υγεία

Χορός: Πώς συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Πώς συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Ο χορός υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το να κινείσαι δημιουργικά το σώμα σου είναι ένας δημοφιλής τρόπος έκφρασης και άσκησης. Έως και 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χορέψει σε ένα στούντιο ή έχουν παρακολουθήσει ένα μάθημα. Ακόμη περισσότερο απλά χορέψτε για διασκέδαση στο σπίτι ή με φίλους. Πέρα από τις κινήσεις και τη μουσική, ο χορός προσφέρει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οφέλη Χορού σε ψυχή και σώμα

Ο χορός προσφέρει πολλά οφέλη για τα συναισθήματα, την ευφυΐα και τις σχέσεις σας. Η εκμάθηση και η εξάσκηση του χορού μπορεί να:

  • Βελτιώσει την αυτοεκτίμηση. Το πόσο σέβεστε και εκτιμάτε τον εαυτό σας είναι η αυτοεκτίμησή σας. Το να δείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να μάθετε και να κατακτήσετε νέες κινήσεις και δεξιότητες μέσω του χορού, μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας.
  • Βοηθήσει να γνωρίσετε νέα άτομα. Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ ομάδων ανθρώπων είναι σημαντική για την ψυχική σας ευεξία. Το να μιλάς και να περνάς χρόνο με άλλους βελτιώνει τη διάθεσή σου. Σε κάνει επίσης να νιώθεις ότι ανήκεις και μειώνει τη μοναξιά. Τα μαθήματα χορού, όπου μαθαίνετε και κινείστε μαζί με άλλους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε αυτά τα οφέλη για την ψυχική υγεία.
  • Βελτιώσει τη διάθεση και τη στάση σας. Ο χορός μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας ενώ μαθαίνετε, κινείστε και εκτελείτε. Μάλιστα, πολλοί παρακολουθούν μαθήματα χορού γιατί τους φτιάχνουν τη διάθεση.
  • Ανακουφίσει την κατάθλιψη και το άγχος. Ο χορός είναι ένας αποτελεσματικός τύπος άσκησης που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και δουλεύει τους μύες σας. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους απελευθερώνοντας ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας. Παρέχει επίσης έναν τρόπο να ξεφύγετε από επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες. Αυτές είναι σκέψεις που τρέχουν από το μυαλό σας ξανά και ξανά.
  • Προστατεύσει τη μνήμη σας. Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται πιο δύσκολο να θυμόμαστε ονόματα, μέρη και άλλες λεπτομέρειες. Η εκμάθηση νέων πραγμάτων, όπως διαφορετικές κινήσεις και στυλ χορού, οξύνει την ικανότητα του εγκεφάλου σας να θυμάται αυτού του είδους τις λεπτομέρειες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Τα ψυχικά πλεονεκτήματα του χορού εξαρτώνται από το είδος του χορού που μαθαίνεις. Στυλ όπως ο χορός στην αίθουσα χορού απαιτούν μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιασμού. Αυτά βελτιώνουν τις δεξιότητές σας στη λήψη αποφάσεων περισσότερο από τις πλήρως απομνημονευμένες κινήσεις και ρουτίνες. Από την άλλη πλευρά, τα ερμηνευτικά στυλ μοντέρνου χορού προσφέρουν περισσότερα οφέλη για τη δημιουργικότητα.

Συμβουλές για τη χρήση του χορού για τη βελτίωση της ψυχικής σας ευεξίας

  • Μπορείτε να χορέψετε σχεδόν παντού! Δοκιμάστε πολλά διαφορετικά στυλ και ρυθμίσεις για να δείτε τι σας αρέσει περισσότερο. Είτε είστε μόνοι είτε με μια παρέα, είτε το κάνετε επί τόπου είτε κάνετε μια ρουτίνα, μπορείτε να εντάξετε τον χορό στη ζωή σας.
  • Κάντε ένα μάθημα χορού. Εάν θέλετε να αλληλεπιδράτε με άλλους ενώ χορεύετε, σκεφτείτε να εγγραφείτε σε ένα μάθημα. Οι σύλλογοι υγείας, τα κοινοτικά κέντρα, τα σχολεία και άλλοι οργανισμοί προσφέρουν συχνά μαθήματα χορού στούντιο για όλα τα επίπεδα εμπειρίας. Μια αναζήτηση στο Google για μαθήματα χορού στην περιοχή σας θα εμφανίσει τις πλησιέστερες επιλογές σας.
  • Χόρεψε με τον εαυτό σου. Ο χορός μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστικός μόνος σου όσο και με άλλους. Ενεργοποιήστε ένα πιασάρικο τραγούδι και κινήστε το σώμα σας στους ρυθμούς και τους ήχους. Όταν κανείς δεν παρακολουθεί, μπορεί να είναι πιο εύκολο να απολαύσετε την εμπειρία και να μην ανησυχείτε για το πώς φαίνεστε.
  • Μάθετε μια ρουτίνα. Αν θέλετε να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας, προχωρήστε πέρα ​​από τις αυτοσχέδιες χορευτικές σας κινήσεις. Δοκιμάστε να διδάξετε στον εαυτό σας μια ρουτίνα χορού που δημιούργησε κάποιος άλλος. Μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές ή να παρακολουθήσετε βίντεο που εξηγούν μια ρουτίνα βήμα προς βήμα. Μπορείτε επίσης να μάθετε κινήσεις και ακολουθίες παρακολουθώντας μια παράσταση χορού ξανά και ξανά.

  • Μην είστε υπερβολικά επικριτικοί. Πολλοί άνθρωποι χορεύουν για την αίσθηση του νοήματος που φέρνει στη ζωή τους. Φυσικό ταλέντο δεν απαιτείται! Χόρεψε γιατί νιώθεις ωραία. Μην αφήνετε τις ανησυχίες σας για το ότι φαίνεστε ανόητοι να σας εμποδίσουν να διασκεδάσετε. Ακόμα και οι επαγγελματίες χορευτές κάνουν λάθη. Τα χρησιμοποιούν για να μάθουν και να βελτιώσουν τον εαυτό τους, όπως και εσείς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα για να περιορίσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών [Μελέτη]

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας;

Ορισμένοι τύποι στρες ευνοούν την προσωπική σας ανάπτυξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.