Ψυχική Υγεία

Χωρισμός πόνος: Οι άνδρες βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο όταν χωρίζουν

Χωρισμός πόνος: Οι άνδρες βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο όταν χωρίζουν

Χωρισμός πόνος: Η μελέτη ξεκίνησε ως μια προσπάθεια δημιουργίας ενός χάρτη με τα πιο κοινά προβλήματα σχέσεων που αντιμετωπίζουν άτομα εκτός κλινικών και συμβουλευτικών πλαισίων.

Μια νέα μελέτη για την υποστήριξη διαδικτυακών σχέσεων διαπιστώνει ότι οι άνδρες τείνουν να βιώνουν συναισθηματικό πόνο περισσότερο από τις γυναίκες όταν η σχέση τους τελειώνει. Μια διεθνής ομάδα ψυχολόγων με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ διεξήγαγε την πρώτη ανάλυση «μεγάλων δεδομένων» για προβλήματα σχέσεων. Η μελέτη ξεκίνησε ως μια προσπάθεια δημιουργίας ενός χάρτη με τα πιο κοινά προβλήματα σχέσεων που αντιμετωπίζουν άτομα εκτός κλινικών και συμβουλευτικών πλαισίων.

«Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για τα προβλήματα σχέσεων προέρχονται από μελέτες ατόμων σε θεραπεία ζευγαριών, η οποία περιλαμβάνει ένα μάλλον συγκεκριμένο υποσύνολο ανθρώπων — άτομα που έχουν τον χρόνο, τα χρήματα και το κίνητρο να δουλέψουν για τα προβλήματα της σχέσης τους». Αυτό δήλωσε η Charlotte Entwistle, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Θέλαμε να καταλάβουμε όχι μόνο ποια προβλήματα σχέσεων αντιμετωπίζει πιο συχνά το ευρύ κοινό, αλλά και ποιος αντιμετωπίζει ποια προβλήματα περισσότερο».

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η ομάδα ανέλυσε τα δημογραφικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά περισσότερων από 184.000 ατόμων που δημοσίευσαν τα προβλήματα της σχέσης τους σε ένα ανώνυμο διαδικτυακό φόρουμ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν στατιστικά τα πιο κοινά θέματα που εμφανίστηκαν σε κάθε ανάρτηση, δημιουργώντας έναν «χάρτη» με τα πιο κοινά προβλήματα σχέσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα προβλήματα επικοινωνίας ήταν το #1 πιο συχνό πρόβλημα που αναφέρθηκε, με σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους να παρατηρούν δυσκολία να συζητήσουν προβλήματα και 1 στους 8 να αναφέρουν ζητήματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις τους. Από τα δεδομένα προέκυψαν και προηγουμένως απροσδόκητα μοτίβα, συμπεριλαμβανομένων των βασικών διαφορών μεταξύ των φύλων.

«Καθώς διεξάγαμε τη μελέτη, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή ήταν μια σημαντική ευκαιρία να τεθούν σε δοκιμασία πολλές κοινές ιδέες σχετικά με τις διαφορές των φύλων στις σχέσεις», δήλωσε ο Δρ Ράιαν Μπόιντ, ο επικεφαλής ερευνητής του έργου. «Για παράδειγμα, οι άντρες επενδύουν πραγματικά λιγότερο συναισθηματικά σε σχέσεις από τις γυναίκες ή μήπως οι άντρες απλώς στιγματίζονται επειδή μοιράζονται τα συναισθήματά τους;» Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι το πιο κοινό θέμα που αναφέρουν οι άνθρωποι που μιλούσαν για τα προβλήματα της σχέσης τους αφορούσε τον συναισθηματικό πόνο που προκλήθηκε από τα προβλήματα και όχι τα ίδια τα προβλήματα. Το πιο κοινό θέμα περιελάμβανε λέξεις όπως:

  • λύπη
  • χωρισμός
  • κλάμα
  • ραγισμένη καρδιά

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες τους, τα ευρήματα της ομάδας έδειξαν ότι οι άνδρες συζητούν πολύ περισσότερο τη ραγισμένη καρδιά από τις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το στερεότυπο ότι οι άνδρες επενδύουν λιγότερο συναισθηματικά στις σχέσεις από τις γυναίκες μπορεί να μην είναι ακριβές. Ειδικά, το γεγονός ότι το θέμα της στενοχώριας συζητήθηκε πιο συχνά από τους άνδρες υπογραμμίζει πώς οι άνδρες επηρεάζονται τουλάχιστον τόσο συναισθηματικά από τα προβλήματα σχέσεων όσο και οι γυναίκες. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για τη σχέση από τις γυναίκες σε διαδικτυακές ρυθμίσεις.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καλεσμένη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου

Πώς ξαναξεκινάμε τα ραντεβού μετά από μια μακροχρόνια σχέση;

Γιατί οι σχέσεις των celebrities μας επηρεάζουν τόσο

Είναι η σχέση σας τοξική; Ερμηνεύστε τα σημάδια!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.