Ψυχική Υγεία

Σχέσεις τοξικότητα: Ο χωρισμός και οι πραγματικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτόν

Σχέσεις τοξικότητα: Ο χωρισμός και οι πραγματικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτόν

Σχέσεις τοξικότητα: Αξιολογήστε την σχέση σας με βάση τα πραγματικά σας συναισθήματα, ερμηνεύοντας αν όντως αξίζει να δώσετε στον σύντροφό σας μια ακόμη ευκαιρία ή όχι.

Σίγουρα υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μία σχέση μπορεί να έχει διακυμάνσεις. Υπάρχουν επίσης πολλά ζευγάρια που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις εντάσεις σε μία σχέση. Για να προστατευθούν λοιπόν καταλήγουν στον χωρισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο χωρισμός είναι μία νορμάλ κατάληξη. Άλλωστε όσα ζευγάρια δεν χωρίζουν, συνήθως καταλήγουν στο να βλάπτουν ο ένας τον άλλον. Από την άλλη, το να χωρίζεις λόγω των εντάσεων σε μία σχέση είναι ενίοτε μία πράξη δειλίας. Ο λόγος είναι πως δεν θέλεις να έρθεις αντιμέτωπος με τα υπάρχοντα προβλήματα. Εάν όμως αισθάνεστε διαρκώς πληγωμένοι και πιστεύετε ότι η αιτία είναι ο σύντροφός σας, τότε θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν μηχανισμό άμυνας.

Τι ισχύει λοιπόν στην περίπτωσή σας;

Όσοι πάσχουν από διαταραχή προσωπικότητας, χρησιμοποιούν αυτόν τον μηχανισμό συχνά όταν είναι θυμωμένοι με τον σύντροφό τους. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να τον πληγώσουν. Όσο το άτομο παραμένει θυμωμένο με τον σύντροφό του, δεν επιλύει τα προβλήματα και καταλήγει στον χωρισμό. Γιατί το άτομο που κάποτε αγάπησαν καταλήγει να τον πληγώνει και αισθάνεται ξαφνικά θύμα. Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αρκετοί δεν έχουν έρθει σε επαφή με το εγώ τους. Αυτό σημαίνει ότι παρερμηνεύουν τις ενέργειες του συντρόφου τους έχοντας ως βάση το πως αισθάνονται οι ίδιοι. Όταν λοιπόν κάτι τέτοιο βγει στην επιφάνεια, αρχίζουν να κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους συναισθήματα. Το κάνουν χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς για ποιον λόγο. Έτσι νιώθουν ότι οι άλλοι τους κακομεταχειρίζονται και βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του θύματος.

Εκεί έρχεται και ο μηχανισμός άμυνας. Όταν για παράδειγμα ο σύντροφός σας, σας φέρεται καλά και περνά πολύ χρόνο μαζί σας, τότε αισθάνεστε ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι. Όταν όμως ο σύντροφός σας περνάει πολύ χρόνο στη δουλειά και επιστρέφει αργά, τότε φαντάζει σε εσάς αδιάφορος και ότι δεν σας αγαπά. Αυτομάτως ξεχνάτε όλες τις καλές στιγμές και σκέφτεστε μόνο τα άσχημα της σχέσης. Όταν πια έχετε πειστεί ότι ο σύντροφός σας σας κάνει κακό, οδηγείστε σε μία τοξική σχέση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δείτε κάτι θετικό σε αυτή την σχέση κι ο χωρισμός αποτελεί μονόδρομο.

Σας φαίνεται η σχέση σας τοξική; Καλό θα ήταν πριν να πάρετε οριστικές αποφάσεις να κρατήσετε λίγη απόσταση με τον σύντροφό σας. Η απόσταση θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε το μυαλό σας και να δείτε τα πράγματα από μία άλλη οπτική γωνία. Στο τέλος θα δείτε αν ο τοξικός σε αυτή την σχέση είναι ο σύντροφός σας ή είναι απλά η σκέψη σας και ο μηχανισμός άμυνας που έχετε θέσει σε λειτουργία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειωμένη ερωτική επιθυμία στους άνδρες: Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία

Η εσωτερική και εξωτερική φροντίδα του εαυτού μας φέρνει ισορροπία

Τα ύπουλα σημάδια μιας τοξικής σχέσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.