Ψυχική Υγεία

Θηλασμός: Ενισχύει την ψυχική υγεία της μητέρας-Μελέτη

Θηλασμός: Ενισχύει την ψυχική υγεία της μητέρας-Μελέτη

Θηλασμός: Εκτός από τη δημιουργία δεσμού μεταξύ μητέρας και νεογνού, ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει θετικά και την υγεία των μητέρων.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν πρόσφατα ότι ο θηλασμός σχετίζεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία της μητέρας. Ωστόσο, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή η αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών διατροφής και της πραγματικότητας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας της νέας μανούλας. Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Women’s Health.

Για το θηλασμό

Ο θηλασμός είναι γνωστό ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των βρεφών. Βοηθά στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου παιδικού καρκίνου και μεταβολικών διαταραχών, στη βελτίωση της γνωστικής ανάπτυξης και στην πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ένα βρέφος πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον έως και 6 μήνες μετά τη γέννηση. Εκτός από τη δημιουργία δεσμού μεταξύ μητέρας και νεογνού, ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει θετικά και την υγεία των μητέρων. Βοηθά στην απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη, προστατεύει από τον διαβήτη, την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τα οφέλη του θηλασμού, ορισμένες μητέρες δεν μπορούν να το κάνουν για πολλούς λόγους. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι η έλλειψη γάλακτος, η αίσθηση πόνου κατά τη διάρκεια του θηλασμού και οι ανάγκες/υποχρεώσεις εργασίας. Η αδυναμία θηλασμού μπορεί να προκαλέσει ενοχές και άγχος στις μητέρες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τον θηλασμό και την ψυχική υγεία της μητέρας, με σκοπό να προσδιορίσουν τις επιδράσεις του θηλασμού στην ψυχική υγεία της μητέρας εντός ενός έτους από τον τοκετό.

Σχεδιασμός μελέτης

Αρχικά συνέλεξαν 1.110 άρθρα από διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Μετά από εκτενή προβολή, επέλεξαν συνολικά 55 άρθρα για τελική ανάλυση. Οι επιλεγμένες μελέτες προέρχονταν από 25 διαφορετικές χώρες, με τα μεγέθη του δείγματος να κυμαίνονταν από 29 συμμετέχουσες έως περισσότερους από 180.000.

Επίδραση του μητρικού θηλασμού στην ψυχική υγεία της μητέρας

Σημαντική συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και της ψυχικής υγείας αναφέρθηκε από 36 μελέτες. εκ των οποίων οι 29 δήλωσαν ότι ο θηλασμός σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα ψυχικής υγείας. Όσον αφορά την κατάθλιψη μετά την εγκυμοσύνη, 34 από τις 52 μελέτες είχαν βρει σημαντική συσχέτιση με το θηλασμό. Μια μελέτη μεγάλης κοόρτης που διεξήχθη σε 186.452 συμμετέχουσες ανέφερε ότι ο θηλασμός δεν σχετίζεται με την επιλόχεια κατάθλιψη. Ένας σημαντικός αριθμός μελετών ανέφερε σημαντική συσχέτιση του θηλασμού με μειωμένη επιλόχεια κατάθλιψη.

Όσον αφορά το άγχος μετά την εγκυμοσύνη, τέσσερις μελέτες έχουν αναφέρει ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο άγχους και σχετικής νοσηλείας. Όσον αφορά άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, η μελέτη μεγάλης κοόρτης δεν βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και του κινδύνου νοσηλείας λόγω διαταραχής προσαρμογής ή διαταραχής προσωπικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι μητέρες που δεν θηλάζουν έχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας εντός ενός έτους από τον τοκετό λόγω διπολικής διαταραχής ή σχιζοφρένειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 Συμβουλές για τη φροντίδα της θηλής κατά το θηλασμό

Πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Απαραίτητη η βιταμίνη D στις θηλάζουσες

Καθόλου στοιχεία ότι ο κορωνοϊός μεταφέρεται μέσω θηλασμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.