Ψυχική Υγεία

Θηλασμός: Ενισχύει την ψυχική υγεία της μητέρας-Μελέτη

Θηλασμός: Ενισχύει την ψυχική υγεία της μητέρας-Μελέτη

Θηλασμός: Εκτός από τη δημιουργία δεσμού μεταξύ μητέρας και νεογνού, ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει θετικά και την υγεία των μητέρων.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν πρόσφατα ότι ο θηλασμός σχετίζεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία της μητέρας. Ωστόσο, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή η αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών διατροφής και της πραγματικότητας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας της νέας μανούλας. Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Women’s Health.

Για το θηλασμό

Ο θηλασμός είναι γνωστό ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των βρεφών. Βοηθά στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου παιδικού καρκίνου και μεταβολικών διαταραχών, στη βελτίωση της γνωστικής ανάπτυξης και στην πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ένα βρέφος πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον έως και 6 μήνες μετά τη γέννηση. Εκτός από τη δημιουργία δεσμού μεταξύ μητέρας και νεογνού, ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει θετικά και την υγεία των μητέρων. Βοηθά στην απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη, προστατεύει από τον διαβήτη, την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τα οφέλη του θηλασμού, ορισμένες μητέρες δεν μπορούν να το κάνουν για πολλούς λόγους. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι η έλλειψη γάλακτος, η αίσθηση πόνου κατά τη διάρκεια του θηλασμού και οι ανάγκες/υποχρεώσεις εργασίας. Η αδυναμία θηλασμού μπορεί να προκαλέσει ενοχές και άγχος στις μητέρες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τον θηλασμό και την ψυχική υγεία της μητέρας, με σκοπό να προσδιορίσουν τις επιδράσεις του θηλασμού στην ψυχική υγεία της μητέρας εντός ενός έτους από τον τοκετό.

Σχεδιασμός μελέτης

Αρχικά συνέλεξαν 1.110 άρθρα από διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Μετά από εκτενή προβολή, επέλεξαν συνολικά 55 άρθρα για τελική ανάλυση. Οι επιλεγμένες μελέτες προέρχονταν από 25 διαφορετικές χώρες, με τα μεγέθη του δείγματος να κυμαίνονταν από 29 συμμετέχουσες έως περισσότερους από 180.000.

Επίδραση του μητρικού θηλασμού στην ψυχική υγεία της μητέρας

Σημαντική συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και της ψυχικής υγείας αναφέρθηκε από 36 μελέτες. εκ των οποίων οι 29 δήλωσαν ότι ο θηλασμός σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα ψυχικής υγείας. Όσον αφορά την κατάθλιψη μετά την εγκυμοσύνη, 34 από τις 52 μελέτες είχαν βρει σημαντική συσχέτιση με το θηλασμό. Μια μελέτη μεγάλης κοόρτης που διεξήχθη σε 186.452 συμμετέχουσες ανέφερε ότι ο θηλασμός δεν σχετίζεται με την επιλόχεια κατάθλιψη. Ένας σημαντικός αριθμός μελετών ανέφερε σημαντική συσχέτιση του θηλασμού με μειωμένη επιλόχεια κατάθλιψη.

Όσον αφορά το άγχος μετά την εγκυμοσύνη, τέσσερις μελέτες έχουν αναφέρει ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο άγχους και σχετικής νοσηλείας. Όσον αφορά άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, η μελέτη μεγάλης κοόρτης δεν βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και του κινδύνου νοσηλείας λόγω διαταραχής προσαρμογής ή διαταραχής προσωπικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι μητέρες που δεν θηλάζουν έχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας εντός ενός έτους από τον τοκετό λόγω διπολικής διαταραχής ή σχιζοφρένειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 Συμβουλές για τη φροντίδα της θηλής κατά το θηλασμό

Πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Απαραίτητη η βιταμίνη D στις θηλάζουσες

Καθόλου στοιχεία ότι ο κορωνοϊός μεταφέρεται μέσω θηλασμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."