Ψυχική Υγεία

Θεραπεία ζεύγους: 5 παράμετροι που καθορίζουν μια επιτυχημένη θεραπεία ζευγαριών

Θεραπεία ζεύγους: 5 παράμετροι που καθορίζουν μια επιτυχημένη θεραπεία ζευγαριών

Θεραπεία ζεύγους: Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας θεραπευτής ζευγαριών έτσι ώστε μια σχέση να μην καταδικαστεί σε καταστροφή.

Αναρωτιέστε αν είναι πολύ αργά για θεραπεία ζευγαριών; Ένας τρόπος για να εργαστείτε για έναν γάμο είναι η χρήση ενός συβούλου ζευγαριών. Η αμερόληπτη φύση αυτού του είδους συμβουλευτικής βοηθά τους συνεργάτες να αντιμετωπίσουν προβλήματα και παρέχει μια εξωτερική προοπτική. Πολλές σχέσεις μπορούν να σωθούν, αλλά μερικά σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν ότι είναι πολύ αργά για συμβουλευτική. Αν νιώθετε απογοητευμένοι από τα ίδια προβλήματα στη σχέση σας και αρχίζετε να χάνετε την πίστη σας, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι. Και αν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την επιδιόρθωση όσων κατέληξαν σε διακοπή της επικοινωνίας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι.

Αλλά, δυστυχώς, εάν ένα ή όλα αυτά ισχύουν για εσάς, μπορεί να είναι πολύ αργά για θεραπεία με ζευγάρια. Ωστόσο, εάν ο γάμος σας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μπορεί να αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε έναν θεραπευτή ανεξάρτητα από αυτό. Μπορεί να σας βοηθήσει να διαπραγματευτείτε όρους που είναι καλύτεροι και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να δουλέψετε εάν υπάρχει κάποια ελπίδα για να σώσετε τη σχέση. Ένα αμερόληπτο τρίτο μέρος μπορεί πάντα να προσφέρει μια νέα προοπτική στη σχέση σας.

Στοιχεία μιας επιτυχούς θεραπείας ζευγαριών

  • Κίνητρο: Η συμβουλευτική γάμου δεν είναι χρήσιμη εάν ένα άτομο δεν ενδιαφέρεται ή δεν είναι πρόθυμο να επιλύσει οποιοδήποτε θέμα. Δυστυχώς, η συμβουλευτική γάμου είναι συμβουλή διαζυγίου για ορισμένα ζευγάρια επειδή το έχουν ήδη αποφασίσει. Εάν κάποιος από εσάς παρουσιάζει έλλειψη κινήτρων για να παρακολουθήσει συμβουλευτική, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι αποτελεσματικός.
  • Συγχρονισμός: Διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα ζευγάρια περιμένουν έξι χρόνια πριν ζητήσουν βοήθεια για συζυγικά ζητήματα. Δυστυχώς, ένα μέσο ζευγάρι έχει τουλάχιστον 50% πιθανότητες να χωρίσει στα πρώτα επτά χρόνια μαζί. Αυτό το στατιστικό τα λέει όλα: το να περιμένετε πολύ για να αντιμετωπίσετε μικρά προβλήματα στη σχέση σας μπορεί να σας οδηγήσει στο δρόμο προς το διαζύγιο. Όσο πιο γρήγορα μπείτε σε συμβουλές για ζευγάρια, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητές σας να λύσετε τα προβλήματά σας.
  • Επικοινωνία: Το δάγκωμα της γλώσσας και η κατάποση του πόνου δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Η αποφυγή συγκρούσεων σε στενές σχέσεις μπορεί να αποβεί αντίστροφη καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ομοίως, ακόμη και αν παρακολουθείτε συμβουλές για ζευγάρια, πρέπει να υπάρχει προσδοκία ότι τα πράγματα δεν θα είναι πάντα τέλειος. Δεν μπορείτε να περιμένετε μια επιτυχημένη σχέση εάν δεν δώσετε την ευκαιρία στον σύντροφό σας να αλλάξει ή να βελτιώσει τη συμπεριφορά του. Ένα από τα μυστικά της διατήρησης ενός γάμου είναι να μάθουμε πώς να επιλέγουμε ποιες μάχες αξίζουν να δίνουμε.
  • Προσδοκίες: Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την συμβουλευτική είναι ότι οι αλλαγές δεν θα συμβούν από τη μια μέρα στην άλλη. Ίσως χρειαστούν χρόνια για να δείτε μια σημαντική αλλαγή στο γάμο σας. Ωστόσο, με επιμονή και αφοσίωση, υπάρχει πάντα ελπίδα. Η θεραπεία απαιτεί χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι πελάτες πρέπει να έχουν υπομονή.
  • Να είστε ανοιχτός σε νέες ιδέες: Με τη βοήθεια ενός θεραπευτή, τα ζευγάρια μπορούν να μάθουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση συγκρούσεων και πώς μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν ως μία μονάδα. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια συχνά αγνοούν ότι η δική τους συμπεριφορά προκαλεί πρόβλημα και όχι εξωτερικούς παράγοντες. Τα εργαλεία που παρουσιάζονται από τους θεραπευτές θα σας επιτρέψουν να εξερευνήσετε εμπόδια από μια άλλη οπτική γωνία και για τους δύο συντρόφους να αισθάνονται ότι ακούγονται.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τα συναισθήματα των άλλων

Ενισχύστε φυσικά την ερωτική σας διάθεση

Πώς να γίνει βιώσιμη μια σχέση στο εργασιακό σας περιβάλλον

Μηδενίστε τα χιλιόμετρα με μια σχέση από απόσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.