Σεξουαλική Υγεία

Ζευγάρια Υπονόμευση: Συνήθειες που τραυματίζουν τη σχέση

Ζευγάρια Υπονόμευση: Συνήθειες που τραυματίζουν τη σχέση

Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας ή μια έντονης συζήτησης, καταλήγουν τελικά να διακόπτουν ο ένας τον άλλο. Αν αυτό γίνει συνήθεια, και οι δύο θα νιώθετε ότι δεν είστε σημαντικοί, ότι δεν ακούγεστε πραγματικά και ότι δεν λαμβάνεστε υπόψη.

Ζευγάρια Υπονόμευση: Οι θεραπευτές ζεύγους διερευνούν με μεγάλη λεπτομέρεια το περιεχόμενο των ερωτικών και συντροφικών σχέσεων: τις υγιείς, τις μη υγιείς και αυτές που ακροβατούν ανάμεσα στα δύο. Στις συνεδρίες διαφαίνονται συγκεκριμένα αρνητικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται. Γι’ αυτό και οι ψυχοθεραπευτές μπορούν μας να σκιαγραφήσουν κάποιες συχνές κακές συνήθειες σχέσεων και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε.

5 κακές συνήθειες που αναπτύσσουν τα ζευγάρια και δυσκολεύουν τη σύνδεσή τους

  1. Περνούν όλα τα βράδια τους μπροστά από την τηλεόραση

Το να δείτε κάποια επεισόδια από την αγαπημένη σας σειρά μέσα στην εβδομάδα είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα κοινή δραστηριότητα, ειδικά όταν είστε και οι δύο εξαντλημένοι μετά από μια δύσκολη μέρα. Αλλά όταν όλος ο χρόνος το βράδυ θυσιάζεται στο βωμό των τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, δεν επιτρέπετε τη σύνδεση και επικοινωνία ανάμεσά σας. Αυτό επίσης συχνά σημαίνει και λιγότερο σεξ, αφού κάπου στην πορεία χάνεται και η διάθεση.

Η λύση: Κλείστε την τηλεόραση και αντικαταστήστε τη με μουσική, κάντε ο ένας στον άλλο λίγο χαλαρωτικό μασάζ ή απλώς πολλές αγκαλιές. Και τα δύο έχουν εξαιρετική επίδραση στο στρες.

  1. Διακόπτουν συνεχώς ο ένας τον άλλο

Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας ή μια έντονης συζήτησης, καταλήγουν τελικά να διακόπτουν ο ένας τον άλλο. Αν αυτό γίνει συνήθεια, και οι δύο θα νιώθετε ότι δεν είστε σημαντικοί, ότι δεν ακούγεστε πραγματικά και ότι δεν λαμβάνεστε υπόψη.

Η λύση: Για να σπάσετε αυτό το μοτίβο, παρατηρήστε περισσότερο τις συνήθειες επικοινωνίας σας. Δοκιμάστε συνειδητά να επιτρέπετε στην άλλη πλευρά να τελειώνει τη φράση του πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα και να απαντήσετε. Ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε είναι να περιμένετε πάντα να υπάρξει μια μικρή σιωπή και στη συνέχεια να μιλήσετε.

  1. Χάνουν τον εαυτό τους στις σχέσεις

Τον πρώτο καιρό μιας σχέσης και οι δύο επιθυμούν να είναι μόνο μαζί εις βάρος των χόμπι, των άλλων σχέσεων και της καθημερινότητας. Δεν είναι ασυνήθιστο ένας ή και οι δύο σύντροφοι να εγκαταλείπουν μεγάλα κομμάτια του εαυτού τους από νωρίς. Αλλά τι συμβαίνει όταν ο μήνας του μέλιτος λήξει; Ενώ ήσασταν απασχολημένοι με τη σχέση, καταλήξατε να απομακρύνεστε από φίλους, να μένετε πίσω στην καριέρα σας, να χάνετε το ενδιαφέρον για χόμπι. Είναι η τέλεια συνταγή για burnout και πικρία.

Η λύση: Πρώτα, αναγνωρίστε και εντοπίστε ότι η σχέση σάς έχει αποδιοργανώσει και στη συνέχεια θέστε νέα όρια.

  1. Περιμένουν ότι ο/η σύντροφός τους θα διαβάζει το μυαλό τους

Είναι μια ουτοπία ο/η σύντροφός μας να ικανοποιεί τις ανάγκες μας πριν καν τις εκφράσουμε. Πολλοί άνθρωποι τοποθετούν δυσανάλογα παράλογες προσδοκίες στους συντρόφους τους, περιμένοντας να διαβάσουν το μυαλό τους και μαγικά να μάθουν τι νιώθουν και θέλουν. Όταν ο/η σύντροφος δεν τα καταφέρνει, αρχίζουν να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Η λύση: Αντί να στηρίζεστε στον/στη σύντροφό σας, ελπίζοντας ότι θα αποκωδικοποιήσει τις πιο βαθιές σας σκέψεις, προσπαθήστε να εκφράζετε με ωραίο τρόπο αυτό που χρειάζεστε. Έχετε υπόψη σας ότι θα πάρει λίγο χρόνο να εγκαθιδρυθεί σαν συνήθεια.

  1. Έχουν εμμονή με το να έχουν πάντα δίκιο

Είναι δύσκολο να υπάρξει μια παραγωγική κουβέντα όταν και οι δύο σύντροφοι ενδιαφέρονται περισσότερο να κερδίσουν παρά να επιλύσουν το πρόβλημα. Έτσι, παγιδεύονται μέσα σε ζητήματα και ατέλειωτες διαμάχες επειδή νιώθουν την ανάγκη να έχουν δίκιο.

Η λύση: Ορισμένες φορές, αυτό που φαίνεται να είναι μια ανάγκη να έχουμε δίκιο είναι στην πραγματικότητα απλώς μια επιθυμία να ακουστούμε και να γίνουμε κατανοητοί. Εξασκήστε την ενεργητική ακρόαση: Εστιάστε στο τι λέει ο σύντροφός σας και στη συνέχεια σκεφτείτε αυτό που ακούσατε για να δείξετε ότι μπορείτε να δείτε και τη δική του πλευρά. Αν δεν είστε βέβαιοι, κάντε ερωτήσεις.

Όταν είναι η δική σας σειρά να μιλήσετε, ξεκινήστε κάπως έτσι: Νιώθω ότι… και χρειάζομαι να… Έτσι, εστιάζετε στα συναισθήματα και αποφεύγετε να κατηγορήσετε ή να επικρίνετε τον σύντροφό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ερωτευμένος με τον έρωτα

Όταν το στρες διαλύει τη σχέση

Όταν η ουσιαστική αγάπη είναι το ζητούμενο

Εννέα γνωρίσματα του έρωτα που δεν ήξερες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Ευθύνεται και το στρες;

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και άρα -θεωρητικά τουλάχιστον- θα «έπρεπε» να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, φέρνει στο φως πιο έντονα από ποτέ τις αιτίες του προβλήματος.

Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα έχει αντιγηραντική δράση

Η υγιής σεξουαλική ζωή, ιδιαίτερα καθώς τα χρόνια περνούν, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε 5-8 χρόνια νεότεροι από την πραγματική μας ηλικία υποστηρίζει ο ψυχολόγος Δρ. David Weeks από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.

Sex tips για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Σεξ: Οι γυναίκες έχουν εσωτερικά γεννητικά όργανα. Αυτό, σε συνδυασμό με αρκετά μπερδεμένα μηνύματα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα που πήραν από την παιδική τους ηλικία, τις κάνει να μην απελευθερώνουν όλο το πάθος τους.

Ξεπερνώντας το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Εάν βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ειδικό, με τον οποίον θα νιώθετε αρκετά άνετοι να συζητήσετε για τη σεξουαλική σας ζωή. Εφόσον βεβαιωθείτε πως αιτία του άγχους που βιώνετε σχετικά με το σεξ δεν είναι κάποιο ορισμένο ιατρικό ζήτημα, μπορείτε να δοκιμάστε τις ακόλουθες προσεγγίσεις που έχουμε συλλέξει για εσάς για να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην υγιή και απολαυστική ζωή του έρωτα.

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Αιτίες που συντελούν στο φαινόμενο

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Το σεξ υποτίθεται πως είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι δύσκολο να το απολαύσετε αν ανησυχείτε συνεχώς για το πόσο καλά κάνετε έρωτα. Εάν θέλετε να επαναφέρετε την ζωντάνια στην ερωτική σας ζωή, μάθετε γιατί μπορεί να βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης και αναζητήστε συμβουλές για να χαλαρώσετε.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών;

Κάπνισμα και σεξ: Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την στύση ενός άνδρα, είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο για μετρίου και σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία.