Ψυχική Υγεία

The Queen’s Gambit: Κάτι παραπάνω από μία σειρά κι ένα σκάκι

The Queen’s Gambit: Κάτι παραπάνω από μία σειρά κι ένα σκάκι

The Queen’s Gambit: Κάτι παραπάνω από σκάκι. Η Gambit de Dama σαρώνει τον κατάλογο Netflix. Έχει δείξει ότι μια σειρά σκακιού, βιβλίων και συναισθημάτων μπορεί να είναι πιο ελκυστική από ταινίες δράσης ή ρομαντισμό με μια κλασική εξέλιξη.

Η σειρά δεν έχει κοινή πλοκή. Ο τίτλος του ακούγεται παράξενος και ελκυστικός ταυτόχρονα. Η πρωταγωνίστρια ζει κάπως ακραίες καταστάσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Αντ ‘αυτού, ο πόνος, η ευαισθησία και η εφευρετικότητα του καταλήγουν να μας γοητεύουν: έχει κάτι οικείο. Το Queen’s Gambit είναι ένα συνεχές ματ για τον θεατή με την καλή έννοια του όρου και βάζει το σκάκι στο επίκεντρο. Μέσα από τα επεισόδια του καταρρέει ένας μύθος: δεν είναι διασκεδαστικό υλικό για οποιαδήποτε οπτικοακουστική μορφή. Εν πάση περιπτώσει, αυτή η φαντασία είχε ήδη ένα καλό προηγούμενο, καθώς βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον Walter Tevis και το οποίο αποκόμισε επίσης σημαντική επιτυχία.

Η σειρά  ξεκινά την αφήγησή της με μια κοπέλα Beth (που παίζεται από το νησί Johnston), η οποία γίνεται δεκτή σε ορφανοτροφείο στο Κεντάκι μετά την επιβίωσή της από την σύγκρουση της μητέρας της, από την οποία σώζεται μόνο σωματικά. Το ορφανοτροφείο, ένα κάπως κατασταλτικό μέρος, προσπαθεί να κρατήσει τους επισκέπτες του υπό έλεγχο χρησιμοποιώντας ηρεμιστικά. Η εσωστρεφής  πρωταγωνίστρια βρίσκει σε αυτούς τους τέλειους συμμάχους της: της επιτρέπουν να ηρεμήσει το ασταθές ταπεραμέντο της, να οξύνει τη φαντασία της τη νύχτα και να εισέλθει σε μια ψευδο-παραισθησιολογική κατάσταση. Η γνωστική και συναισθηματική απόδραση θα είναι τελική όταν ανακαλύψετε το σκάκι. Οι σκηνές στις οποίες προσομοιώνονται τα παιχνίδια σκάκι  είναι το τέλειο παράδειγμα για το τι σημαίνει πάθος.

Η σειρά The Queen’s Gambit μάς διδάσκει ότι ένα εκπληκτικό πάθος και ταλέντο μπορούν να σας βοηθήσουν να λύσετε τη ζωή σας οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να ακυρώσουν την ικανότητά σας να ζητήσετε βοήθεια εγκαίρως. Ο αγώνας της Beth με τον εθισμό , την ψυχική ασθένεια και την απομόνωση διατηρεί την ιστορία σε επτά μακρά επεισόδια…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως να περιορίσετε τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η υπερανάλυση

Η διαταραχή της ψυχικής υγείας ως επίπτωση της νόσου covid-19

4 τεχνικές για να αποβάλλεις το άγχος

Όταν το στρες διαλύει τη σχέση

Οι στρεσογόνες περίοδοι τείνουν να συσχετίζονται με λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Αν ένας από τους δύο περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του στη δουλειά με πολύ πίεση και προθεσμίες, μειώνεται αυτόματα ο κοινός χρόν

Έχεις κάψει τον εγκέφαλό σου από την υπερβολική σκέψη. Δες 3 τρόπους για να απαλλαγείς

Υπερβολική σκέψη: Τρεις χειροπιαστές συμβουλές για να το σταματήσεις. Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της σκέψης και της εμμονή σε μία κατάσταση. Η υπερβολική σκέψη είναι μια στρατηγική που εφαρμόζεται συχνά από άτομα με άγχος για να αισθάνονται περισσότερο υπό τον έλεγχο μιας κατάστασης. Το πρόβλημα με την υπερβολική σκέψη είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια να "το καταλάβεις", το άτομο αποσπάται από το να νιώθει τα συναισθήματά του και αυτό μπορεί να γίνει εντελώς εξουθενωτικό.

Ανδρική κατάθλιψη και συμπτώματα

Αναγνώριση της κατάθλιψης στους άνδρες: 7 σημάδια για παρακολούθηση. Είσαι εσύ ή κάποιος που ξέρεις να παλεύει με την κατάθλιψη; Φαίνεται ότι ο αδερφός, ο θείος, ο πατέρας ή ο φίλος δεν είναι ο συνήθης εαυτός του; Λέει ότι νιώθει κουρασμένος όλη την ώρα; Η γνώση των σημείων κατάθλιψης στους άνδρες είναι σημαντική, ώστε ο αγαπημένος σας να μπορέσει να λάβει την απαραίτητη θεραπεία και να μην ξεπεραστεί από την κατάθλιψη.

Τρόποι απόκρισης στη «σιωπηλή τιμωρία»

Αυτοί οι άνθρωποι, όταν θυμώνουν από κάτι που είπε ή έκανε ο/η σύντροφός τους, γίνονται ψυχροί. Μπορεί να μην εκφράζουν κακία απευθείας, αλλά συμπεριφέρονται στον άλλο σαν να είναι κάποιος που σχεδόν δεν γνωρίζουν ή σαν να μιλούν στον γείτονα ή στον συνάδελφό τους.

Μήν αφήνετε πεποιθήσεις και ανασφάλειες να αλληλεπιδρούν αρνητικά στη ζωή σας

Ή ίσως ο τρόπος που ο καλύτερος φίλος σας έχει επιλέξει να κάνει τη ζωή του να μην ταιριάζει σε εσάς, αλλά ταιριάζει σε εκείνον. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορείτε να αρχίσετε να αναπλαισιώνετε τον τρόπο που βλέπετε τις καταστάσεις.

Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών με οδοντικό άγχος

Οδοντικό άγχος: Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών.  Σε πρόσφατη έρευνα 18.000 ατόμων παγκοσμίως, το 61% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι πάσχουν από οδοντικό φόβο και άγχος. Συχνά, το άγχος του ασθενούς εκδηλώνεται ως οδοντιατρική αποφυγή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες επιπλοκές από το στόμα ή σε χαμηλή ποιότητα ζωής.

Μπορεί να μην την έχεις ακούσει αλλά υπάρχει η γελοφοβία

Γελοφοβία: Η ευαισθησία αυτή μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία στις σχέσεις. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η ευαισθησία στο γέλιο μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία ενός ατόμου στις ρομαντικές σχέσεις και συνδέεται με την ανασφαλή προσκόλληση. Η γελοφοβία είναι μια κοινωνική φοβία που χαρακτηρίζεται από έναν υπερβολικό φόβο να γελοιοποιηθεί. Οι άνθρωποι με αυτές τις τάσεις είναι υπερευαίσθητοι στο γέλιο και συχνά παρερμηνεύουν τους ήχους του γέλιου ως γελοιοποίηση που απευθύνεται στους εαυτούς τους.