Ψυχική Υγεία

Θαλασσοφοβία: Τι είναι και πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια της [vid]

Θαλασσοφοβία: Τι είναι και πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια της [vid]

Θαλασσοφοβία: Η θαλασσοφοβία είναι ο φόβος για τον ωκεανό ή άλλες μεγάλες εκτάσεις βαθέους νερού. Πρόκειται για μια φοβία που μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να επισκεφθούν την παραλία, να κολυμπήσουν στη θάλασσα ή να ταξιδέψουν με πλοίο.

Η θαλασσοφοβία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά – μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ελαφρώς φοβισμένοι για τα βαθιά νερά ή τον ωκεανό, ενώ άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι ακόμη και η θέαση εικόνων της θάλασσας τους προκαλεί συναισθήματα πανικού.

Τι είναι η θαλασσοφοβία;

Οι φοβίες είναι ένας τύπος διαταραχής άγχους. Η λέξη «θαλασσοφοβία» αναφέρεται σε έναν φόβο για τον ωκεανό ή άλλα μεγάλα και βαθιά υδάτινα τοπία. Ένα άτομο με θαλασσοφοβία μπορεί να φοβάται την απεραντοσύνη ή το κενό του ωκεανού, τα θαλάσσια πλάσματα στο νερό ή και τα δύο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η θαλασσοφοβία είναι διαφορετική από την υδροφοβία, η οποία είναι ο φόβος του ίδιου του νερού. Έτσι, η υδροφοβία μπορεί να περιλαμβάνει τον φόβο να βρεθεί κανείς σε οποιαδήποτε έκταση νερού, συμπεριλαμβανομένων των μικρών.

Πόσο συχνή είναι η θαλασοφοβία;

Οι φοβίες είναι πολύ συχνές. Σύμφωνα με τα επαγγελματικά διαγνωστικά κριτήρια, περίπου το 7-9% των ανθρώπων που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν μία συγκεκριμένη φοβία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις για το πόσα άτομα ζουν συγκεκριμένα με θαλασοφοβία.

Σημάδια θαλασσοφοβίας

Ένα άτομο με θαλασσοφοβία βιώνει συναισθήματα φόβου και άγχους για τη θάλασσα ή άλλο μεγάλο υδάτινο τοπίο που δεν ταιριάζουν με το επίπεδο κινδύνου που συνεπάγεται το νερό εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Ειδικότερα, ένα άτομο με θαλασσοφοβία μπορεί να φοβάται:

 • να είναι κοντά στον ωκεανό
 • να επισκέπτεται παραλίες
 • να ταξιδεύει με πλοία
 • σε σοβαρές μάλιστα περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν ακόμη και από εικόνες ή σκέψεις του ωκεανού ή άλλων υδάτων βάθους.

 

Το άγχος που προκαλεί η θαλασσοφοβία ενεργοποιεί την αντίδραση «μάχης, πτήσης ή παγώματος», που είναι ο τρόπος να αποκρινόμαστε στον κίνδυνο. Αυτό προκαλεί σωματικά συμπτώματα, όπως εφίδρωση, ταχύτερη αναπνοή και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η απάντηση κλιμακώνεται σε κρίση πανικού, η οποία μπορεί να προκαλέσει:

 • ζαλάδα
 • γρήγορη αναπνοή ή υπεραερισμό
 • αίσθημα δυνατών παλμών της καρδιάς
 • τρέμουλο
 • εφίδρωση
 • το αίσθημα πνιγμού
 • ναυτία, με ή χωρίς έμετο

 

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται σαν να λιποθυμάει, ότι χάνει τον έλεγχο ή ότι μπορεί να πεθάνει.

Ποιες είναι οι αιτίες της θαλασσοθεραπείας

Μερικές φορές, ένα άτομο αναπτύσσει φοβία μετά από ένα τραυματικό συμβάν. Το τραύμα είναι μια απάντηση στο υπερβολικό άγχος, το οποίο μπορεί να προέρχεται από:

 • άμεση εμπειρία κινδύνου
 • όταν είναι μάρτυρας ενός τραυματικού γεγονότος που συμβαίνει σε κάποιον άλλο
 • τη μετάδοση πληροφοριών, όπως ταινίες τρόμου

 

Επιπλέον, τα άτομα με θαλασσοφοβία μπορεί να είχαν αρνητικές πρώτες εμπειρίες με τον ωκεανό ή να αισθάνθηκαν ανασφαλείς ενώ μάθαιναν να κολυμπούν.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λίγα μόλις λεπτά άσκησης μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην διάθεσή σας

Προστάτης : Πως επηρεάζει την σεξουαλική ζωή

Διατροφή : Τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.