Ψυχική Υγεία

Θάλασσα Ψυχική υγεία: Η θέα στη θάλασσα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ ηλικιωμένων

Θάλασσα Ψυχική υγεία: Η θέα στη θάλασσα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ ηλικιωμένων

Θάλασσα Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι που ζούσαν πιο κοντά στην ακτή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με όσων το σπίτι ήταν πιο μακριά από αυτή. Ωστόσο, η πιο σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν είχαν θέα στη θάλασσα και εκείνων που είχαν τις πιο εκτενείς θέες, με την τελευταία ομάδα να καταγράφει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ηλικιωμένοι των οποίων τα σπίτια είχαν εκτεταμένη θέα στη θάλασσα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα του ESRI, του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών στην Ιρλανδία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την κρατική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Τα αποτέλεσματα της μελέτης είναι προσαρμοσμένα σε άλλους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των μετεχόντων, η χρήση φαρμάκων και η κοινωνική τους αλληλεπίδραση.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τα ξεχωριστά οφέλη της εγγύτητας με τη θάλασσα και την ακτή στην ψυχική υγεία της τρίτης ηλικίας. Η έρευνα συνδύασε δεδομένα από το The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) με δεδομένα από το Ordnance Survey Ireland που υπολόγιζε πόσο κοντά ήταν το σπίτι κάθε ερωτώμενου και ερωτώμενης στην ακτή και πόσο εκτεταμένη ήταν (εφόσον υπήρχε) η θέα από το σπίτι στη θάλασσα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης: H θέα στη θάλασσα έχει οφέλη στην ψυχική υγεία του ηλικιωμένου πληθυσμού

Οι άνθρωποι που ζούσαν πιο κοντά στην ακτή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με όσων το σπίτι ήταν πιο μακριά από αυτή. Ωστόσο, η πιο σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν είχαν θέα στη θάλασσα και εκείνων που είχαν τις πιο εκτενείς θέες, με την τελευταία ομάδα να καταγράφει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδηλώνουν ότι ειδικότερα η θέα στη θάλασσα, και όχι η γειτνίαση με τη θάλασσα, μπορεί να παράσχει οφέλη ψυχικής υγείας στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Η Anne Nolan από το ESRI, δηλωσε σε σχέση με τη μελλέτη: «Αυτά τα ευρήματα αποτελούν τη βάση των οφελών για τη δημόσια υγεία που έχουν οι πολιτικές για την προστασία και την ενίσχυση των παράκτιων μπλε χώρων και προτείνουν ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά τα οφέλη».

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η θέα της θάλασσας έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία

Το περπάτημα στην παραλία έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

Οι αγχολυτικές και αντικαταθληπτικές δράσεις μιας βόλτας στην παραλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.