Ψυχική Υγεία

Θάλασσα Ψυχική υγεία: Η θέα στη θάλασσα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ ηλικιωμένων

Θάλασσα Ψυχική υγεία: Η θέα στη θάλασσα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ ηλικιωμένων

Θάλασσα Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι που ζούσαν πιο κοντά στην ακτή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με όσων το σπίτι ήταν πιο μακριά από αυτή. Ωστόσο, η πιο σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν είχαν θέα στη θάλασσα και εκείνων που είχαν τις πιο εκτενείς θέες, με την τελευταία ομάδα να καταγράφει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ηλικιωμένοι των οποίων τα σπίτια είχαν εκτεταμένη θέα στη θάλασσα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα του ESRI, του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών στην Ιρλανδία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την κρατική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Τα αποτέλεσματα της μελέτης είναι προσαρμοσμένα σε άλλους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των μετεχόντων, η χρήση φαρμάκων και η κοινωνική τους αλληλεπίδραση.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τα ξεχωριστά οφέλη της εγγύτητας με τη θάλασσα και την ακτή στην ψυχική υγεία της τρίτης ηλικίας. Η έρευνα συνδύασε δεδομένα από το The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) με δεδομένα από το Ordnance Survey Ireland που υπολόγιζε πόσο κοντά ήταν το σπίτι κάθε ερωτώμενου και ερωτώμενης στην ακτή και πόσο εκτεταμένη ήταν (εφόσον υπήρχε) η θέα από το σπίτι στη θάλασσα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης: H θέα στη θάλασσα έχει οφέλη στην ψυχική υγεία του ηλικιωμένου πληθυσμού

Οι άνθρωποι που ζούσαν πιο κοντά στην ακτή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με όσων το σπίτι ήταν πιο μακριά από αυτή. Ωστόσο, η πιο σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν είχαν θέα στη θάλασσα και εκείνων που είχαν τις πιο εκτενείς θέες, με την τελευταία ομάδα να καταγράφει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδηλώνουν ότι ειδικότερα η θέα στη θάλασσα, και όχι η γειτνίαση με τη θάλασσα, μπορεί να παράσχει οφέλη ψυχικής υγείας στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Η Anne Nolan από το ESRI, δηλωσε σε σχέση με τη μελλέτη: «Αυτά τα ευρήματα αποτελούν τη βάση των οφελών για τη δημόσια υγεία που έχουν οι πολιτικές για την προστασία και την ενίσχυση των παράκτιων μπλε χώρων και προτείνουν ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά τα οφέλη».

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η θέα της θάλασσας έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία

Το περπάτημα στην παραλία έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

Οι αγχολυτικές και αντικαταθληπτικές δράσεις μιας βόλτας στην παραλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.

Η διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε κατάθλιψη

Κατάθλιψη διατροφή: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών φαίνεται πως βοηθά ορισμένους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών όταν είναι μαζί και σε έναν χωρισμό

Σχέσεις χωρισμός: Σε έρευνα που έγινε για το είδος και την κατάσταση της σχέσης των ζευγαριών, βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους ανάμεσα στα δύο φύλα.