Ψυχική Υγεία

Θάλασσα: Οι αγχολυτικές και αντικαταθληπτικές δράσεις της θάλασσας [vid]

Θάλασσα: Οι αγχολυτικές και αντικαταθληπτικές δράσεις της θάλασσας [vid]

Θάλασσα: Υπάρχει κάτι χαλαρωτικό στον ήχο των κυμάτων, τη μυρωδιά του αλμυρού νερού και την αίσθηση της ζεστής άμμου κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών σας και πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι το θαλασσινό περιβάλλον μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στον εγκέφαλο και την ψυχική μας υγεία.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παραλία είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ανακουφίσετε το άγχος και να ενισχύσετε την ψυχική και πνευματική σας υγεία. Πολυάριθμες μελέτες μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί η παραλία μπορεί να είναι ο κορυφαίος προορισμός για να χαλαρώσουμε και να επαναφορτίσουμε το μυαλό μας. Ειδικότερα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα διαφορετικά χρώματα προκαλούν συχνά διαφορετικά ψυχολογικά, συναισθηματικά και σωματικά αποτελέσματα. Το μπλε χρώμα, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συχνά στο μάρκετινγκ για να μεταφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και ειδικοί συνιστούν να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με μπλε χρώμα για να μειώσουμε το άγχος. Σύμφωνα με τον Richard Shuster, PsyD, κλινικό ψυχολόγο, το μπλε έχει μια βαθιά ηρεμιστική επίδραση στους ανθρώπους. «Το να κοιτάμε τον ωκεανό αλλάζει πραγματικά τη συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων μας και μας βάζει σε μια ήπια κατάσταση διαλογισμού», λέει ο Shuster.

Οι αντικαταθληπτικές  δράσεις των αρνητικών ιόντων του θαλασσινού αέρα

Επιπλέον, τα αρνητικά ιόντα στον αέρα της θάλασσας ή των ωκεανών μπορούν ενισχύσουν το αίσθημα ηρεμίας. Τα αρνητικά ιόντα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι έχουν έντονο αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα. Ήδη από το 1932, ο Αμερικανός ερευνητής Δρ. Clarence Hansell παρατήρησε ότι η διάθεση ενός από τους συναδέλφους του κυμαινόταν ανάλογα με τον τύπο των ιόντων. Μεταγενέστερες μελέτες ανακάλυψαν ότι η ενέργεια του αρνητικά ιονισμένου αέρα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD).

Νιώστε την άμμο ανάμεσα στα δάχτυλά σας

Η γείωση έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σειρά από διεγερτικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό μας. Ο λόγος είναι ότι τα πόδια μας αποτελούνται από ένα πλούσιο δίκτυο νεύρων και σημείων βελονισμού και είναι σε θέση να απορροφούν ελεύθερα ιόντα από την επιφάνεια της γης με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που οι πνεύμονές μας μπορούν να απορροφούν ιόντα στον αέρα. Μια αναφορά στο Journal of Alternative and Complementary Medicine έριξε λίγο περισσότερο φως σε αυτά τα οφέλη. Η γη είναι αρνητικά φορτισμένη, επομένως όταν περπατάτε ξυπόλητοι, συνδέετε το σώμα σας με μια αρνητικά φορτισμένη παροχή ενέργειας.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να χρησιμοποιήσετε θαλασσινό αλάτι για την καταπολέμηση της πιτυρίδας

Τα φύκια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για μία ευρεία γκάμα δερματικών προκλήσεων

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού στην ψυχική και δερματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.