Ψυχική Υγεία

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Πώς μια βόλτα στην παραλία ενισχύει τη διάθεσή σας [vid]

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Πώς μια βόλτα στην παραλία ενισχύει τη διάθεσή σας [vid]

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Οι καταπραϋντικές δράσεις της θάλασσας είναι γνωστές από αρχαίων χρόνων. Μια βόλτα στην παραλία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ηρεμίσει το νου μας και να μας ανακουφίσει από ορισμένα ψυχικά συμπτώματα.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί η παραλία και μια βόλτα ή βουτιά στη θάλασσα μπορεί να μας δώσει αυτό το Zen αίσθημα της ηρεμίας, της χαλαρότητας και της ασφάλειας; Σύμφωνα με τον Richard Shuster, PsyD, κλινικό ψυχολόγο και οικοδεσπότη του podcast The Daily Helping υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Ας ρίξουμε μια ματιά στις καταπραϋντικές δυνάμεις της θάλασσας στο κείμενο που ακολουθεί.

Που οφείλει η θάλασσα της καταπραϋντικές της δυνάμεις;

  • Αυτό το χρώμα το μπλε το βαθύ της ηρεμίας

“Το μπλε χρώμα έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με συναισθήματα ηρεμίας και γαλήνης”, λέει ο Shuster. “Το να κοιτάμε απλά τον ωκεανό αλλάζει πραγματικά τη συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων μας και μας βάζει σε μια ήπια διαλογιστική κατάσταση”. Την ίδια στιγμή, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Association for the Advancement of Science’s journal έδειξε ακόμη και ότι το μπλε χρώμα σχετίζεται με μια ώθηση της δημιουργικότητας.

  • Αυτή η χαρακτηριστική οσμή ζωής και γαλήνης

Η μυρωδιά της αύρας της θάλασσας και του ωκεανού έχει μια καταπραϋντική δράση. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στα αρνητικά ιόντα που εισπνέετε στον θαλασσινό αέρα. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alternative Complementary Medicine η θεραπεία με αρνητικά ιόντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

  • Το ηχητικό ταξίδι των κυμάτων

Επιπλέον, ο χαρακτηριστικός ήχος των κυμάτων μπορεί να ανακουφίσει το νου μας, λέει ο Shuster, διότι ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο είναι “υπεύθυνο για να μας επιβραδύνει και να μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε”, σύμφωνα με την Sally Nazari, PsyD, ιδιοκτήτρια των Chrysalis Psychological Services.

  • Το placebo

“Έχουμε μάθει να θεωρούμε την παραλία ως ηρεμιστική και χαλαρωτική”, λέει χαρακτηριστικά ο Shuster. Έτσι, περιμένουμε πιθανώς ότι μια βόλτα στην θάλασσα ή ένα κολύμπι μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, Ίσως τελικώς (και) γι’ αυτό η θάλασσα πιθανώς λειτουργεί ως placebo.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη : Έτσι θα την αναγνωρίσετε

Αυτοφροντίδα : 6 + 1 πυλώνες οργάνωσης της

Σεξουαλική ζωή: Συμβουλές για να είναι υγιείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Μέσω του διαλογισμοού ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά.

Όταν ακόμα και τα πιο ακραία συμπτώματα έχουν νόημα και λειτουργία

Η ψυχοδυναμική ερμηνεία της σχιζοφρένειας έχει μακρά και πολύπλοκη ιστορία. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι περισσότεροι ψυχίατροι ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις ταχέως εξελισσόμενες γνώσεις στον τομέα των νευροεπιστημών στη μελέτη της σχιζοφρένειας. Η ψυχανάλυση είχε κηρυχθεί «νεκρή».

Πώς η ηχορύπανση επηρεάζει την ψυχική σας υγεία;

Ηχορύπανση ψυχική υγεία: Ο θόρυβος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, δυσχεραίνοντας μακροπρόθεσμα το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.