Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Πώς μια βόλτα στην παραλία ενισχύει τη διάθεσή σας [vid]

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Πώς μια βόλτα στην παραλία ενισχύει τη διάθεσή σας [vid]

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Οι καταπραϋντικές δράσεις της θάλασσας είναι γνωστές από αρχαίων χρόνων. Μια βόλτα στην παραλία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ηρεμίσει το νου μας και να μας ανακουφίσει από ορισμένα ψυχικά συμπτώματα.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί η παραλία και μια βόλτα ή βουτιά στη θάλασσα μπορεί να μας δώσει αυτό το Zen αίσθημα της ηρεμίας, της χαλαρότητας και της ασφάλειας; Σύμφωνα με τον Richard Shuster, PsyD, κλινικό ψυχολόγο και οικοδεσπότη του podcast The Daily Helping υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Ας ρίξουμε μια ματιά στις καταπραϋντικές δυνάμεις της θάλασσας στο κείμενο που ακολουθεί.

Που οφείλει η θάλασσα της καταπραϋντικές της δυνάμεις;

  • Αυτό το χρώμα το μπλε το βαθύ της ηρεμίας

“Το μπλε χρώμα έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με συναισθήματα ηρεμίας και γαλήνης”, λέει ο Shuster. “Το να κοιτάμε απλά τον ωκεανό αλλάζει πραγματικά τη συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων μας και μας βάζει σε μια ήπια διαλογιστική κατάσταση”. Την ίδια στιγμή, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Association for the Advancement of Science’s journal έδειξε ακόμη και ότι το μπλε χρώμα σχετίζεται με μια ώθηση της δημιουργικότητας.

  • Αυτή η χαρακτηριστική οσμή ζωής και γαλήνης

Η μυρωδιά της αύρας της θάλασσας και του ωκεανού έχει μια καταπραϋντική δράση. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στα αρνητικά ιόντα που εισπνέετε στον θαλασσινό αέρα. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alternative Complementary Medicine η θεραπεία με αρνητικά ιόντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

  • Το ηχητικό ταξίδι των κυμάτων

Επιπλέον, ο χαρακτηριστικός ήχος των κυμάτων μπορεί να ανακουφίσει το νου μας, λέει ο Shuster, διότι ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο είναι “υπεύθυνο για να μας επιβραδύνει και να μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε”, σύμφωνα με την Sally Nazari, PsyD, ιδιοκτήτρια των Chrysalis Psychological Services.

  • Το placebo

“Έχουμε μάθει να θεωρούμε την παραλία ως ηρεμιστική και χαλαρωτική”, λέει χαρακτηριστικά ο Shuster. Έτσι, περιμένουμε πιθανώς ότι μια βόλτα στην θάλασσα ή ένα κολύμπι μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, Ίσως τελικώς (και) γι’ αυτό η θάλασσα πιθανώς λειτουργεί ως placebo.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη : Έτσι θα την αναγνωρίσετε

Αυτοφροντίδα : 6 + 1 πυλώνες οργάνωσης της

Σεξουαλική ζωή: Συμβουλές για να είναι υγιείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Πώς η οικογενειακή οικονομική ανασφάλεια μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδιά: Οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία είχαν ένα δευτερογενές αποτέλεσμα που τελικά συνδέθηκε αρνητικά με την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Close Icon