Ψυχική Υγεία

Ταχύτητα βάδισης Υγεία εγκεφάλου: Χαμηλότερη ταχύτητα βάδισης μπορεί να δηλώνει εξασθένιση της εγκεφαλικής υγείας

Ταχύτητα βάδισης Υγεία εγκεφάλου: Χαμηλότερη ταχύτητα βάδισης μπορεί να δηλώνει εξασθένιση της εγκεφαλικής υγείας

Ταχύτητα βάδισης Υγεία εγκεφάλου: Ερευνητές έχουν δείξει ότι το αργό βάδισμα μπορεί να αποτελεί ενδείκτη προβλημάτων υγείας και να συνδέεται με εξασθένιση της υγείας του εγκεφάλου, μείωση των γνωστικών λειτουργιών και άλλους δείκτες πρόωρης εγκεφαλικής γήρανσης.

Η χαμηλότερη ταχύτητα βάδισης και η μείωση των γνωστικών λειτουργιών μπορεί να σχετίζονται, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στις 12 Απριλίου 2020 και συγκεκριμένα στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Geriatric Psychiatry.

Η μελέτη

Ειδικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν και κατέγραψαν την ταχύτητα βάδισης και τη γνωστική υγεία 370 ατόμων στη Διαχρονική Μελέτη Γήρανσης του Σαν Αντόνιο (SALSA). Η γνωστική υγεία μετρήθηκε με ένα τεστ που αξιολόγησε τον προσανατολισμό των συμμετεχόντων στο χρόνο και τον τόπο, την προσοχή, την ανάκληση, τη γλώσσα και άλλες πτυχές γνωστικών λειτουργιών. Η ταχύτητα βάδισης μετρήθηκε με χρονομετρημένο περπάτημα  σε μια απόσταση τριών μέτρων.

Ποια ήταν τα ευρήματα της έρευνας: Η ταχύτητα βάδισης μπορεί να συνδέεται με την ταχύτητα και ποιότητα των γνωστικών λειτουργιών

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια, οι ερευνητές επανεξέτασαν τα στοιχεία και τους συμμετέχοντες και βρήκαν μια άμεση σχέση ανάμεσα σε χαμηλότερες ταχύτητες βάδισης και χαμηλότερες γνωστικές εκτιμήσεις (βάσει των γνωστικών τεστ). Στην πραγματικότητα, εκείνοι που είχαν “δύσκαμπτη” γνωστική λειτουργία και αργή ταχύτητα βάδισης στην αρχή της μελέτης ακολούθησαν την πιο απότομη πτώση. Εν αντιθέσει, όσοι συμμετέχοντες είχαν σταθερές ταχύτητες βάδισης, κατά την έναρξη της ερευνητικής μελέτης και με την πάροδο του χρόνου, σημείωσαν καλά αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γνωστικές λειτουργίες και η ταχύτητα βάδισης μπορεί να μεταβληθούν από παράγοντες, όπως η αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και οι μη φυσιολογικές εναποθέσεις πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς και πρωτεΐνης Τ στον εγκέφαλο, που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η γνωστική εξασθένιση αφορά κυρίως σε προβλήματα που σχετίζονται με την ικανότητα της μνήμης, τον βαθμό προσοχής και συγκέντρωσης, αλλά και με άλλες νοητικές δυνατότητες.

Τούτων λεχθέντων, να σημειώσουμε πως η αργή βάδιση γενικά δεν υποδηλώνει απαραιτήτως κάποια σύνδεση με μειωμένες γνωστικές λειτουργίες. Εάν, ωστόσo, παρατηρήσετε με την πάροδο των χρόνων πως το βάδισμά σας έχει επιβραδυνθεί αρκετά, είνai καλύτερο να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρό και να συζητήσετε μαζί του τις ανησυχίες σε σχέση με την υγεία σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι θεραπευτικές δυνάμεις του θαλάσσιου αέρα

Ανακαλύψτε ξανά τα είδη της πεζοπορίας

Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να καθυστερήσει την άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντας κινδύνου για ψυχιατρικές διαταραχές έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο, διαπιστώνει έρευνα

Οι φαρμακολόγοι εργάζονται ήδη σε παράγοντες για τον αποκλεισμό του παράγοντα κινδύνου. Υπό το πρίσμα αυτής της νέας μελέτης, αυτό είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο, μια τυπική διαδικασία στην ανάπτυξη φαρμάκων. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διερευνήσουμε τις θεμελιώδεις επιδράσεις, ιδίως με τρόπο που να αφορά το φύλο", λέει ο Schmidt.