ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Οφέλη Περπάτημα: Αλλάξτε τον τρόπο που περπάτατε για να διατηρήσετε το κίνητρό σας να αθλείστε [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Περπάτημα: Αλλάξτε τον τρόπο που περπάτατε για να διατηρήσετε το κίνητρό σας να αθλείστε [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Περπάτημα: Επειδή ορισμένες φορές η πλήξη μπορεί να μειώσει το κίνητρο και το ενδιαφέρον σας για άσκηση, σκεφτείτε να εντάξετε στη ρουτίνα προπόνησής σας διαφορετικούς τύπους περπατήματος, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για την σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία.

Οι τακτικοί γρήγοροι περίπατοι βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τον κίνδυνο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Οι γρήγοροι περίπατοι ενισχύουν επίσης τους μύες, καίνε θερμίδες και αυξάνουν τη διάθεση.

Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα: μερικοί άνθρωποι βρίσκουν το περπάτημα βαρετό. Επειδή η πλήξη μπορεί να μειώσει το κίνητρο και το ενδιαφέρον σας για άσκηση,  σκεφτείτε να εντάξετε στη ρουτίνα προπόνησής σας διαφορετικούς τύπους περπατήματος, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για την σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία σας.

  • Περπάτημα με επίκεντρο την άσκηση

Ενώ η γρήγορη πεζοπορία είναι μια καλή αερόβια δραστηριότητα, θα αυξήσετε τα φυσικά της οφέλη ακόμη περισσότερο, εάν ενσωματώσετε άλλες ασκήσεις στο προπονητικό σας σχήμα. Ιδού μια ιδέα να ακολουθήσετε:

  • Ένας περίπατος με προπόνηση

Η προσθήκη σύντομων τμημάτων ταχύτητας κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου περιπάτου ενισχύει την υγεία της καρδιάς. “Επιταχύνετε, ωθείτε την έντασή σας, ανακάμπτετε και μετά αυξάνετε ξανά το ρυθμό”, λέει ο σύμβουλος φυσικής κατάστασης του Χάρβαρντ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης Michele Stanten. Συνιστά ακόμη να χρονομετρήσετε τον εαυτό σας για 15, 30 ή 60 δευτερόλεπτα στην αυξημένη ένταση και στη συνέχεια να διπλασιάσετε το χρονικό διάστημα για να ανακάμψετε με τον κανονικό ρυθμό σας. “Εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να ανακάμψετε, αυτό είναι επίσης καλό. Όταν αισθάνεστε έτοιμοι, ανεβάστε την ένταση και προχωρήστε πιο γρήγορα”. Εάν δεν θέλετε να ορίσετε χρόνο, χρησιμοποιήστε ορόσημα: για παράδειγμα, επιταχύνετε καθώς περπατάτε πέραν των δύο σπιτιών, πηγαίνετε πιο αργά για τα επόμενα τέσσερα σπίτια και επαναλάβατε.

 

  • Στοχαστικό περπάτημα ή Περιπατητικός Διαλογισμός

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση του περπατήματος το καθιστά μια φυσική δραστηριότητα που είναι ιδανική για διαλογισμό ή αυτοαναστοχασμό. Δοκιμάστε ένα από τα ακόλουθα tips:

  • Μια βόλτα με επίκεντρο την αναπνοή

Ο συνδυασμός αναπνοής και βημάτων δημιουργεί έναν ρυθμό που βοηθά στην ηρεμία του νου. “Ταιριάξτε τα βήματά σας με τις εισπνοές και τις εκπνοές σας. Κάντε τέσσερα βήματα καθώς εισπνέετε, τέσσερα βήματα καθώς εκπνέετε. Μπορείτε να επιμηκύνετε αυτές τις μετρήσεις καθώς χαλαρώνετε”.

  • Μια βόλτα παρουσίας

Χρησιμοποιήστε το περπάτημα ως ευκαιρία να επιστρέψετε στο παρόν. “Πραγματικά να είστε παρόντες στον περίπατό σας. Δώστε προσοχή σε ό, τι συμβαίνει γύρω σας, και νιώστε το αεράκι και τον ήλιο στο σώμα σας. Δώστε προσοχή σε αυτό που ακούτε – τα πουλιά που κελαηδούν, τους ήχους του αέρα και των φύλλων“, προτείνει ο Stanten.

  • Κοινωνικό περπάτημα

Σκεφτείτε το περπάτημα ως ώρα κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με τους αγαπημένους σας κατά τη διάρκεια μιας βόλτας το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ. Όσο περισσότερο περπατάτε και μιλάτε, τόσο περισσότερη άσκηση θα “χωρέσετε” στη μέρα σας.

Μάλιστα, εάν σκοπεύτετε να κάνετε μια δύσκολη συζήτηση με κάποιον, το περπάτημα μπορεί να την διευκολύνει. “Τούτο διότι, το περπάτημα χαλαρώνει το σώμα σας και δεν χρειάζεται να έχετε επαφή με τα μάτια με το άλλο άτομο καθώς περπατάτε”, λέει ο Stanten.

Ακολουθεί βίντεο κατευθύνσεων για Περιπατητικό Διαλογισμό:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα πεπτίδια είναι ευεργετικά για την επιδερμίδα σας

Τα καλύτερα detox tips που πρέπει να ακολουθήσεις

Η σχέση σας με την ηλικία σας επηρεάζει την εγκεφαλική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε την τσουκνίδα στη διατροφή σας και ζήστε περισσότερο

Τσουκνίδα: Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας ή τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των νεφρών και την προώθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή;

Μαγειρική: Το μαγείρεμα από το σπίτι προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιτρέπει την προσαρμογή, εξοικονομεί χρήματα, προάγει τον οικογενειακό δεσμό και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν τους ασθενείς για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο

Καρκίνος: Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές επιβαρύνσεις που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά η παρούσα μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων πριν από τη διάγνωση.