Ψυχική Υγεία

Συντροφική σχέση ψυχολογία: Πώς επηρεάζει η σχέση με τον σύντροφό μας κάθε πτυχή της ζωής μας

Συντροφική σχέση ψυχολογία: Πώς επηρεάζει η σχέση με τον σύντροφό μας κάθε πτυχή της ζωής μας

Συντροφική σχέση ψυχολογία: Η συντροφική σχέση, ο γάμος και η συμβίωση με το έτερόν μας ήμισυ, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία, την συμπεριφορά μας αλλά και την απόδοσή μας στον εργασιακό τομέα.

Η συντροφική σχέση, ο γάμος και η συμβίωση με το έτερόν μας ήμισυ, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την
ψυχολογία, την συμπεριφορά μας αλλά και την απόδοσή μας στον εργασιακό τομέα. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση με τον σύντροφό μας; Επηρεάζει μόνο εμάς και τα παιδιά μας, μίας κακής ποιότητας και στρεσογόνα σχέση, ή επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας;
Λογικά, την απάντηση την ξέρετε ήδη. Ας προσπαθήσουμε να δούμε όμως, λίγο πιο αναλυτικά, σε τι επίπεδα μπορεί να μας αλλάξει μια σχέση που δεν είναι υγιής.

Η σχέση μας με τον σύντροφό μας, είναι η σημαντικότερη σχέση που κάνουμε μετά την γονική. Καθώς ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της γέννησης του και μέχρι το τέλος της ζωής του, αποζητά μια σταθερή συντροφικότητα, καταλαβαίνουμε, ότι το άτομο που θα επιλέξουμε να έχουμε δίπλα μας και που θα είναι εκείνο το οποίο θα εμπιστευθούμε απόλυτα και θα σχεδιάσουμε μαζί του το μέλλον της οικογένειάς μας, παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξή μας, σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες ενός δυσλειτουργικού γάμου, ή μίας δυσλειτουργικής συντροφικής σχέσης;

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ το 2007, έδειξε, ότι μια κακή συντροφική σχέση, μπορεί να οδηγήσει σε
πολλαπλά προβλήματα τα άτομα που την βιώνουν. Άγχος, κρίσεις πανικού, καρδιακά νοσήματα, εθισμός και κατάθλιψη, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που αναφέρθηκαν. Ακόμα, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι σε πολλές χώρες είτε η δημόσια παροχή υγείας, είτε η εκάστοτε εταιρεία του εργαζόμενου, επιβαρύνεται με το κόστος των συνεδριών για τις σχέσεις των ζευγαριών, καταλαβαίνουμε, ότι δεν υπάρχει τομέας που να μην επηρεάζεται από μια προβληματική σχέση τέτοιου είδους. Αντίθετα, άτομα της ίδιας έρευνας που ήταν μέρος μιας λειτουργικής και ήρεμης σχέσης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, είχαν σε μεγάλο ποσοστό:

  • λιγότερα θέματα υγείας
  • μικρότερη θνησιμότητα
  • καλύτερη εργασιακή απόδοση
  • χρησιμοποιούσαν σε μικρότερο βαθμό τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, όπως και τα κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης.

Φυσικά, ας μην ξεχνάμε, ότι δεν υπάρχουν κοντινές σχέσεις, όπως ο γάμος, στις οποίες δεν υπάρχουν συγκρούσεις. Η καθημερινή τριβή με ένα άλλο άτομο, αναπόφευκτα, θα φέρει και πολλές διάφορές και διαφωνίες. Είναι, ωστόσο, στο χέρι των συντρόφων ή των συζύγων, να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά, να δείξουν ευαισθησία και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, ώστε να πετύχει μία σχέση. Τέλος, είναι σημαντικό και τα δύο μέρη μίας σχέσης να επαγρυπνούν και να διαφυλάττουν την
ποιότητα της σχέσης τους σε όλα τα επίπεδα και φυσικά, όταν υπάρχουν διαφωνίες ή προβλήματα τα
οποία δυσκολεύονται να λύσουν, να μην διστάζουν να απευθυνθούν στον κατάλληλο επαγγελματία
ψυχική υγείας, που θα μπορέσει να τους βοηθήσει να δώσουν λύση σε ό,τι τους απασχολεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΔΕΠΥ και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή συνυπάρχουν στο 25% των ενηλίκων

Τι αποκαλύπτει η χρήση του κατοικιδίου σας σε ένα online dating site;

Ποιος πονάει περισσότερο σε έναν χωρισμό;

Εξαιρετικά στρεσογόνες οι σχέσεις που δημιουργούνται πολλές φορές μέσα από τον έρωτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

Κατάθλιψη: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την κατάθλιψη—εκτός από φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία—είναι να αναπτύξετε ισχυρή κοινωνική υποστήριξη. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει τη σφυρηλάτηση ισχυρότερων δεσμών με φίλους ή οικογένεια. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να βασιστείτε σε υποστηρικτικά αγαπημένα σας πρόσωπα που θα σας βοηθήσουν μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της κατάθλιψής σας. 

Ο αντίκτυπος των γιορτών στην ψυχική μας υγεία

Ψυχική υγεία γιορτές: Οι διακοπές μπορεί να επιδεινώσουν την ψυχική ασθένεια των ανθρώπων λόγω πιθανής μοναξιάς και άγχους. Άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μια μοναχική ή αγχωτική περίοδος, γεμάτη με άγχος ή/και κατάθλιψη.

Η έναρξη του κολεγίου εγκυμονεί αυξημένο άγχος και κατάθλιψη

Καναδάς κολέγιο κατάθλιψη: Περίπου το 32% των ερωτηθέντων είχε άγχος στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και το 27% είχε συμπτώματα κατάθλιψης. Έξι μήνες αργότερα, το 37% των μαθητών είχε συμπτώματα άγχους και το 33% παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη και των ψυχιατρικών παθήσεων

Διαβήτης τύπου 2 και ψυχολογία: Οι επιστήμονες ερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ διαβήτη και ψυχιατρικών παθήσεων. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να έχουν διαβήτη τύπου 2. Λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών πίσω από τη σύνδεση. 

Συμβουλές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Κατάθλιψη Αντιμετώπιση: Επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής σας ζωής, η κατάθλιψη μπορεί να έχει εξουθενωτικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας σας σε καθημερινή βάση. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά αποδεδειγμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα και να συνεχίσετε να ζείτε μια υγιή, παραγωγική ζωή.

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.