Ψυχική Υγεία

Συντροφική σχέση ψυχολογία: Πώς επηρεάζει η σχέση με τον σύντροφό μας κάθε πτυχή της ζωής μας

Συντροφική σχέση ψυχολογία: Πώς επηρεάζει η σχέση με τον σύντροφό μας κάθε πτυχή της ζωής μας

Συντροφική σχέση ψυχολογία: Η συντροφική σχέση, ο γάμος και η συμβίωση με το έτερόν μας ήμισυ, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία, την συμπεριφορά μας αλλά και την απόδοσή μας στον εργασιακό τομέα.

Η συντροφική σχέση, ο γάμος και η συμβίωση με το έτερόν μας ήμισυ, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την
ψυχολογία, την συμπεριφορά μας αλλά και την απόδοσή μας στον εργασιακό τομέα. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση με τον σύντροφό μας; Επηρεάζει μόνο εμάς και τα παιδιά μας, μίας κακής ποιότητας και στρεσογόνα σχέση, ή επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας;
Λογικά, την απάντηση την ξέρετε ήδη. Ας προσπαθήσουμε να δούμε όμως, λίγο πιο αναλυτικά, σε τι επίπεδα μπορεί να μας αλλάξει μια σχέση που δεν είναι υγιής.

Η σχέση μας με τον σύντροφό μας, είναι η σημαντικότερη σχέση που κάνουμε μετά την γονική. Καθώς ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της γέννησης του και μέχρι το τέλος της ζωής του, αποζητά μια σταθερή συντροφικότητα, καταλαβαίνουμε, ότι το άτομο που θα επιλέξουμε να έχουμε δίπλα μας και που θα είναι εκείνο το οποίο θα εμπιστευθούμε απόλυτα και θα σχεδιάσουμε μαζί του το μέλλον της οικογένειάς μας, παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξή μας, σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες ενός δυσλειτουργικού γάμου, ή μίας δυσλειτουργικής συντροφικής σχέσης;

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ το 2007, έδειξε, ότι μια κακή συντροφική σχέση, μπορεί να οδηγήσει σε
πολλαπλά προβλήματα τα άτομα που την βιώνουν. Άγχος, κρίσεις πανικού, καρδιακά νοσήματα, εθισμός και κατάθλιψη, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που αναφέρθηκαν. Ακόμα, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι σε πολλές χώρες είτε η δημόσια παροχή υγείας, είτε η εκάστοτε εταιρεία του εργαζόμενου, επιβαρύνεται με το κόστος των συνεδριών για τις σχέσεις των ζευγαριών, καταλαβαίνουμε, ότι δεν υπάρχει τομέας που να μην επηρεάζεται από μια προβληματική σχέση τέτοιου είδους. Αντίθετα, άτομα της ίδιας έρευνας που ήταν μέρος μιας λειτουργικής και ήρεμης σχέσης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, είχαν σε μεγάλο ποσοστό:

  • λιγότερα θέματα υγείας
  • μικρότερη θνησιμότητα
  • καλύτερη εργασιακή απόδοση
  • χρησιμοποιούσαν σε μικρότερο βαθμό τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, όπως και τα κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης.

Φυσικά, ας μην ξεχνάμε, ότι δεν υπάρχουν κοντινές σχέσεις, όπως ο γάμος, στις οποίες δεν υπάρχουν συγκρούσεις. Η καθημερινή τριβή με ένα άλλο άτομο, αναπόφευκτα, θα φέρει και πολλές διάφορές και διαφωνίες. Είναι, ωστόσο, στο χέρι των συντρόφων ή των συζύγων, να κρατήσουν τους τόνους χαμηλά, να δείξουν ευαισθησία και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, ώστε να πετύχει μία σχέση. Τέλος, είναι σημαντικό και τα δύο μέρη μίας σχέσης να επαγρυπνούν και να διαφυλάττουν την
ποιότητα της σχέσης τους σε όλα τα επίπεδα και φυσικά, όταν υπάρχουν διαφωνίες ή προβλήματα τα
οποία δυσκολεύονται να λύσουν, να μην διστάζουν να απευθυνθούν στον κατάλληλο επαγγελματία
ψυχική υγείας, που θα μπορέσει να τους βοηθήσει να δώσουν λύση σε ό,τι τους απασχολεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΔΕΠΥ και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή συνυπάρχουν στο 25% των ενηλίκων

Τι αποκαλύπτει η χρήση του κατοικιδίου σας σε ένα online dating site;

Ποιος πονάει περισσότερο σε έναν χωρισμό;

Εξαιρετικά στρεσογόνες οι σχέσεις που δημιουργούνται πολλές φορές μέσα από τον έρωτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.