Ψυχική Υγεία

Σχέση με παιδί: Πώς αλλάζει την σχέση του ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού;

Σχέση με παιδί: Πώς αλλάζει την σχέση του ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού;

Σχέση με παιδί: Η αλήθεια είναι ότι με την προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένεια, όλα αλλάζουν. Είναι ένα είδος σοκ για την σχέση ή τον γάμο ενός ζευγαριού και χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να ισορροπήσει το ζευγάρι, με βάση πια τα νέα δεδομένα.

Κάθε σχέση είναι διαφορετική. Κάθε ζευγάρι μεταξύ του έχει έναν πολύ ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μακροχρόνιες σχέσεις, υπάρχουν συνήθειες, που έχουν πλέον εγκατασταθεί ανάμεσα στο ζευγάρι. Τί γίνεται όμως όταν έρχεται ένα παιδί για να συμπληρώσει την ευτυχία του ζευγαριού και πως αλλάζει η δυναμική; Πώς καταλήγουν τα περισσότερα ζευγάρια να τσακώνονται με το παραμικρό; Η αλήθεια είναι ότι με την προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένεια, όλα αλλάζουν. Είναι ένα είδος σοκ για την σχέση ή τον γάμο ενός ζευγαριού και χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να ισορροπήσει το ζευγάρι, με βάση πια τα νέα δεδομένα.

  • Χρόνος: Ο χρόνος σας από εδώ και πέρα είναι πολύτιμος. Οι 24 ώρες της ημέρας θα πάψουν να είναι αρκετές για να κάνετε όσα θέλετε. Άλλωστε, όταν έχεις ένα μικρό μαϊμουδάκι κρεμασμένο επάνω σου όλη τη μέρα, που σε χρειάζεται συνεχώς, είναι δύσκολο να φέρεις εις πέρας, ακόμα και τις πιο απλές σου υποχρεώσεις. Συνεπώς ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος σας θα πρέπει να μοιραστεί σε λίγη χαλάρωση, αλλά και λίγο τετ-α-τετ με το άλλο σας μισό. Είναι απαραίτητο να περνάτε έστω και λιγοστό χρόνο οι δυο σας, ακόμα και εάν δεν μπορείτε να βγείτε χωρίς το μωρό.
  • Υπομονή: Ο πρώτος χρόνος είναι χρόνος προσαρμογής. Μην περιμένετε ότι θα γυρίσετε σπίτι με το μωρό και στην πρώτη εβδομάδα θα έχετε βρει τα πατήματά σας και αυτό ισχύει και για τους δύο συντρόφους. Θα πρέπει να οπλιστείτε με άπειρη υπομονή και σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του νέου μέλους, αλλά και με τυχόν “λαθάκια” που μπορεί να κάνει ο/η σύντροφος, είτε αυτά αφορούν την σχέση σας, είτε την φροντίδα του μωρού. Υπάρχει άλλωστε μεγάλη πιθανότητα τα νεύρα και των δύο σας να είναι τσιτωμένα. Η αυπνία και το άγχος του να φροντίσεις έναν τόσο μικροσκοπικό άνθρωπο, δεν είναι απλή υπόθεση.
  • Επικοινωνία: Η επικοινωνία σας με τον/την σύντροφο σας, θα πρέπει να είναι άψογη, πολύ πριν έρθει ένα παιδί στη ζωή σας. Η εμπιστοσύνη μεταξύ σας, πρέπει να είναι απόλυτη. Αν όμως έρθει το παιδί, πριν το πετύχετε, υπάρχει λύση. Αρχίστε να μιλάτε για όλα. Εξηγείστε ο ένας στον άλλον, ακόμη και τα πιο απλά πράγματα και πάνω από όλα, μην ντραπείτε να ζητήσετε ξεκάθαρα αυτό που χρειάζεστε. Αν, για παράδειγμα, αυτό που χρειάζεστε είναι ένα χάδι ή μία αγκαλιά από τον/την σύντροφο σας, μην περιμένετε ο άλλος να το καταλάβει μόνος του, γιατί αν διαφύγει της προσοχής του, η απογοήτευσή σας θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
  • Μιλήστε με άλλα ζευγάρια: Το να συζητήσετε με άλλα ζευγάρια που περνούν ή πέρασαν από αυτή τη φάση, είναι πραγματικά σωτήριο. Θα διαπιστώσετε αμέσως, ότι δεν είστε οι μόνοι που έχετε όλα αυτά νέα συναισθήματα. Και δεν εννοούμε τα συναισθήματα που έχετε προς το παιδί. Όπως είπαμε και παραπάνω, η σχέση θα αλλάξει, μπορεί για παράδειγμα να υπάρξουν συγκρούσεις, για πράγματα, που φαινομενικά δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά συζητώντας και με άλλα ζευγάρια, θα δείτε, ότι δεν είστε οι μόνοι που βιώνετε αυτές τις αλλαγές, και αυτό θα ανακουφίσει και τους δυο σας.
  • Ζητήστε βοήθεια: Θα πρέπει πάντα, να έχετε στην άκρη του μυαλού σας, ότι δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια. Αν η σχέση σας διαταραχθεί τόσο, ώστε δύσκολα τα βγάζετε πέρα, θα είναι πολύ καλό και για τους δυο σας, να δείτε ένα ειδικό ψυχικής υγείας, που θα σας βοηθήσει, να βρείτε και πάλι τις ισορροπίες σας, σαν ζευγάρι. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να μας προετοιμάσει, πραγματικά, για τις αλλαγές που θα φέρει ένα παιδί μέσα μας και έξω μας. Και όσο υπέροχο κι αν είναι το ταξίδι της γονεϊκότητας, ισχύει και γι’ αυτό ό,τι και για καθετί καινούριο. Κάθε αρχή και δύσκολη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδιά και εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19

Οι ψυχικές ασθένειες είναι συχνές στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συνεργασία συνιστά αλλαγές στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και έγκριση των φαρμάκων για την ψυχική υγεία

Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξίζει να επανεξεταστούν φάρμακα που εγκρίθηκαν υπό λιγότερο αυστηρές συνθήκες και ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνει από δημόσιους πόρους.

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.