Ψυχική Υγεία

Σχέσεις χωρισμός: Πώς λειτουργεί η δυναμική σε ένα ζευγάρι και πώς σε έναν χωρισμό;

Σχέσεις χωρισμός: Πώς λειτουργεί η δυναμική σε ένα ζευγάρι και πώς σε έναν χωρισμό;

Σχέσεις χωρισμός: Σε έρευνα που έγινε για το είδος και την κατάσταση της σχέσης των ζευγαριών, βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Είναι αλήθεια ότι ο χωρισμός, επηρεάζει αρκετά και τα δύο φύλα. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάζει αρνητικά σε διαφορετικό βαθμό τους άντρες από τις γυναίκες. Σε έρευνα που έγινε για το είδος και την κατάσταση της σχέσης των ζευγαριών, βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι ερευνητές ανάμεσα σε άλλα διαπίστωσαν τα παρακάτω, σχετικά με τις σχέσεις, τη διάρκεια, το γάμο και το χωρισμό.

Διαφορές φύλων ως προς τις σχέσεις και τον χωρισμό

  • Οι μακροχρόνιες σχέσεις, σχετίζονταν με πολύ καλύτερη ψυχική υγεία. Στα ζευγάρια αυτά, παρατηρήθηκαν πολύ μικρότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τους χωρισμένους.
  • Οι χωρισμοί σε κάθε περίπτωση, σχετίζονταν με αρκετά χειρότερη ψυχική υγεία, παρά τις νέες σχέσεις που μπορεί να προέκυπταν. Μπορεί οι νέες σχέσεις να ανέστρεφαν την κατάσταση, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.
  • Επιπλέον, ένας γάμος φαίνεται να είχε θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία των γυναικών. Αυτό μας δείχνει, ότι οι γυναίκες εκτιμούν την ασφάλεια που δίνει ένας γάμος. Αντίθετα, οι περισσότεροι άνδρες ανέπτυσσαν ένα είδος κατάθλιψης μετά τον γάμο, ενώ πριν από αυτόν φαίνεται να μην αισθάνονταν εγκλωβισμένοι, παρόλο που ήταν σε μακροχρόνιες σχέσεις.
  • Οι γυναίκες επίσης, φαίνεται, ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν μετά από ένα χωρισμό, σε σύγκριση με τους άντρες.
  • Ωστόσο όσο πιο πρόσφατος ήταν ένας χωρισμός, τόσο μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις υπήρχαν, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι η κακή ψυχολογία των γυναικώ,ν ήταν ανάλογη με το πόσες σχέσεις είχαν αλλάξει. Γιατί από κάθε προηγούμενη σχέση είχε απομείνει κάποιο ψυχικό πρόβλημα, το οποίο δεν είχαν προλάβει να επιλύσουν, πριν μπουν σε νέα σχέση.
  • Όσον αφορά τη μοναχικότητα, οι γυναίκες είχαν πολύ καλύτερη ψυχολογία όταν ήταν μόνες τους, αντίθετα με τους άντρες, που η ψυχολογία τους έπεσε κατακόρυφα όταν έμειναν μόνοι, ακόμα κι αν ήταν δική τους επιλογή.
  • Τέλος, από ότι φαίνεται, για τις γυναίκες ο χρόνος δεν βοηθούσε τόσο πολύ στην καλυτέρευση της ψυχικής τους υγείας μετά από ένα χωρισμό, αντίθετα με τους άντρες, που όσο περνούσε ο χρόνος, αισθανόταν πολύ καλύτερα.

Η παραπάνω έρευνα βοήθησε πάρα πολύ, ώστε να δούμε τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών και όταν είναι μαζί και όταν έρχεται ένας χωρισμός, καθώς είναι πολύ σημαντικό για να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο, που βρίσκεται σε τέτοιου είδους ψυχική κατάσταση, είτε εξαιτίας μιας προβληματικής σχέσης είτε μιας σχέσης που έχει πια τελειώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σημασία της αρμονικής σχέσης με τον σύντροφό μας

Τι αποκαλύπτει η χρήση του κατοικιδίου σας σε ένα online dating site;

Ποιος πονάει περισσότερο σε έναν χωρισμό;

Εξαιρετικά στρεσογόνες οι σχέσεις που δημιουργούνται πολλές φορές μέσα από τον έρωτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

Κατάθλιψη: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την κατάθλιψη—εκτός από φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία—είναι να αναπτύξετε ισχυρή κοινωνική υποστήριξη. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει τη σφυρηλάτηση ισχυρότερων δεσμών με φίλους ή οικογένεια. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να βασιστείτε σε υποστηρικτικά αγαπημένα σας πρόσωπα που θα σας βοηθήσουν μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της κατάθλιψής σας. 

Ο αντίκτυπος των γιορτών στην ψυχική μας υγεία

Ψυχική υγεία γιορτές: Οι διακοπές μπορεί να επιδεινώσουν την ψυχική ασθένεια των ανθρώπων λόγω πιθανής μοναξιάς και άγχους. Άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μια μοναχική ή αγχωτική περίοδος, γεμάτη με άγχος ή/και κατάθλιψη.

Η έναρξη του κολεγίου εγκυμονεί αυξημένο άγχος και κατάθλιψη

Καναδάς κολέγιο κατάθλιψη: Περίπου το 32% των ερωτηθέντων είχε άγχος στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και το 27% είχε συμπτώματα κατάθλιψης. Έξι μήνες αργότερα, το 37% των μαθητών είχε συμπτώματα άγχους και το 33% παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη και των ψυχιατρικών παθήσεων

Διαβήτης τύπου 2 και ψυχολογία: Οι επιστήμονες ερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ διαβήτη και ψυχιατρικών παθήσεων. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να έχουν διαβήτη τύπου 2. Λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών πίσω από τη σύνδεση. 

Συμβουλές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Κατάθλιψη Αντιμετώπιση: Επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής σας ζωής, η κατάθλιψη μπορεί να έχει εξουθενωτικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας σας σε καθημερινή βάση. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά αποδεδειγμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα και να συνεχίσετε να ζείτε μια υγιή, παραγωγική ζωή.

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.