Ψυχική Υγεία

Σχέσεις χωρισμός: Πώς λειτουργεί η δυναμική σε ένα ζευγάρι και πώς σε έναν χωρισμό;

Σχέσεις χωρισμός: Πώς λειτουργεί η δυναμική σε ένα ζευγάρι και πώς σε έναν χωρισμό;

Σχέσεις χωρισμός: Σε έρευνα που έγινε για το είδος και την κατάσταση της σχέσης των ζευγαριών, βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Είναι αλήθεια ότι ο χωρισμός, επηρεάζει αρκετά και τα δύο φύλα. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάζει αρνητικά σε διαφορετικό βαθμό τους άντρες από τις γυναίκες. Σε έρευνα που έγινε για το είδος και την κατάσταση της σχέσης των ζευγαριών, βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι ερευνητές ανάμεσα σε άλλα διαπίστωσαν τα παρακάτω, σχετικά με τις σχέσεις, τη διάρκεια, το γάμο και το χωρισμό.

Διαφορές φύλων ως προς τις σχέσεις και τον χωρισμό

  • Οι μακροχρόνιες σχέσεις, σχετίζονταν με πολύ καλύτερη ψυχική υγεία. Στα ζευγάρια αυτά, παρατηρήθηκαν πολύ μικρότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τους χωρισμένους.
  • Οι χωρισμοί σε κάθε περίπτωση, σχετίζονταν με αρκετά χειρότερη ψυχική υγεία, παρά τις νέες σχέσεις που μπορεί να προέκυπταν. Μπορεί οι νέες σχέσεις να ανέστρεφαν την κατάσταση, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.
  • Επιπλέον, ένας γάμος φαίνεται να είχε θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία των γυναικών. Αυτό μας δείχνει, ότι οι γυναίκες εκτιμούν την ασφάλεια που δίνει ένας γάμος. Αντίθετα, οι περισσότεροι άνδρες ανέπτυσσαν ένα είδος κατάθλιψης μετά τον γάμο, ενώ πριν από αυτόν φαίνεται να μην αισθάνονταν εγκλωβισμένοι, παρόλο που ήταν σε μακροχρόνιες σχέσεις.
  • Οι γυναίκες επίσης, φαίνεται, ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν μετά από ένα χωρισμό, σε σύγκριση με τους άντρες.
  • Ωστόσο όσο πιο πρόσφατος ήταν ένας χωρισμός, τόσο μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις υπήρχαν, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι η κακή ψυχολογία των γυναικώ,ν ήταν ανάλογη με το πόσες σχέσεις είχαν αλλάξει. Γιατί από κάθε προηγούμενη σχέση είχε απομείνει κάποιο ψυχικό πρόβλημα, το οποίο δεν είχαν προλάβει να επιλύσουν, πριν μπουν σε νέα σχέση.
  • Όσον αφορά τη μοναχικότητα, οι γυναίκες είχαν πολύ καλύτερη ψυχολογία όταν ήταν μόνες τους, αντίθετα με τους άντρες, που η ψυχολογία τους έπεσε κατακόρυφα όταν έμειναν μόνοι, ακόμα κι αν ήταν δική τους επιλογή.
  • Τέλος, από ότι φαίνεται, για τις γυναίκες ο χρόνος δεν βοηθούσε τόσο πολύ στην καλυτέρευση της ψυχικής τους υγείας μετά από ένα χωρισμό, αντίθετα με τους άντρες, που όσο περνούσε ο χρόνος, αισθανόταν πολύ καλύτερα.

Η παραπάνω έρευνα βοήθησε πάρα πολύ, ώστε να δούμε τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών και όταν είναι μαζί και όταν έρχεται ένας χωρισμός, καθώς είναι πολύ σημαντικό για να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο, που βρίσκεται σε τέτοιου είδους ψυχική κατάσταση, είτε εξαιτίας μιας προβληματικής σχέσης είτε μιας σχέσης που έχει πια τελειώσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σημασία της αρμονικής σχέσης με τον σύντροφό μας

Τι αποκαλύπτει η χρήση του κατοικιδίου σας σε ένα online dating site;

Ποιος πονάει περισσότερο σε έναν χωρισμό;

Εξαιρετικά στρεσογόνες οι σχέσεις που δημιουργούνται πολλές φορές μέσα από τον έρωτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.