Ψυχική Υγεία

Σχέσεις φυσικές καταστροφές: Μια έκτακτη ανάγκη φέρνει τα παντρεμένα ζευγάρια πιο κοντά

Σχέσεις φυσικές καταστροφές: Μια έκτακτη ανάγκη φέρνει τα παντρεμένα ζευγάρια πιο κοντά

Σχέσεις φυσικές καταστροφές: Σε μια φυσική καταστροφή οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικός είναι ο σύντροφός τους γι' αυτούς όταν τραντάζονται από το καθημερινό άγχος της ζωής.

Αν και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν τρομερές ζημιές σε σπίτια και υποδομές, μπορούν να φέρουν τα παντρεμένα ζευγάρια πιο κοντά, τουλάχιστον προσωρινά. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, που εξέτασε ζευγάρια στην περιοχή του Χιούστον πριν και μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Psychological Science, έχει επιπτώσεις στον βέλτιστο τρόπο βοήθειας των οικογενειών καθώς αντιμετωπίζουν διαφορετικούς τύπους στρεσογόνων παραγόντων.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Είχαν ήδη ερευνηθεί 231 νιόπαντρα ζευγάρια σχετικά με την ικανοποίηση από την σχέση τους λίγο πριν ο τυφώνας Χάρβεϊ χτυπήσει τις ακτές του Τέξας τον Αύγουστο του 2017, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της περιοχής του Χιούστον. Με την έλευση του τυφώνα, οι ερευνητές είδαν μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δυναμική των σχέσεων μετά από μια φυσική καταστροφή. “Αρχικά ξεκινήσαμε να μελετήσουμε τις επιπτώσεις των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων, όπως τα οικονομικά προβλήματα και η μετάβαση στη γονεϊκότητα, στα ζευγάρια στα πρώτα χρόνια του γάμου τους”. Αυτό δήλωσε η Hannah Williamson, επίκουρη καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Όταν ο τυφώνας χτύπησε στη μέση της μελέτης, μας επέτρεψε να εξετάσουμε τις επιπτώσεις ενός σημαντικού οξέος παράγοντα άγχους. Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι περνούν από καταστροφές όπως τυφώνες και πυρκαγιές.” Η μελέτη διαπίστωσε ότι αμέσως μετά τον τυφώνα, τα ζευγάρια παρουσίασαν σημαντική ώθηση στην ικανοποίηση από τη σχέση. Αυτό εξέπληξε τους ερευνητές, επειδή σε προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, τα ζευγάρια συνήθως βιώνουν «διάχυση στρες» στις σχέσεις τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την ικανοποίησή τους από τις σχέσεις τους. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο άσχημη ήταν η εμπειρία του τυφώνα για τα ζευγάρια, ρωτώντας τα για ζημιές στα σπίτια τους, οικονομικές απώλειες και άλλα. Αποδεικνύεται ότι αυτές οι διαφορές στις εμπειρίες δεν συνέβαλαν στα αποτελέσματα στην ικανοποίηση από τη σχέση.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσης θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν να περάσουν την εποχή των τυφώνων στη Φλόριντα τώρα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ώθηση στην ικανοποίηση από τη σχέση δεν ήταν μόνιμη και τα ζευγάρια επέστρεψαν στα επίπεδα ικανοποίησης πριν από τον τυφώνα μέσα σε ένα χρόνο. “Μια φυσική καταστροφή μπορεί πραγματικά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικός είναι ο σύντροφός τους για αυτούς όταν τραντάζονται από το καθημερινό άγχος της ζωής”, είπε η Williamson. “Μπορεί να υπάρχουν θεραπευτικές εφαρμογές σε αυτό εάν τα ζευγάρια μπορούν να αλλάξουν την οπτική τους με παρόμοιο τρόπο χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από μια φυσική καταστροφή”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

Τα 12 μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό στην Κρήτη

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Στο επίκεντρο η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία κατάθλιψης

Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας μεταξύ 53% και 127% και κατάθλιψης κατά 54% έως 132%, έδειξε έκθεση ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε σήμερα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί γιατί συμβαίνει αυτό και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η διπολική διαταραχή.