Ψυχική Υγεία

Folie à deux σχέσεις: Τι είναι η διαμοιρασμένη ψυχωτική διαταραχή και πού εμφανίζεται;

Folie à deux σχέσεις: Τι είναι η διαμοιρασμένη ψυχωτική διαταραχή και πού εμφανίζεται;

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Το Folie à deux είναι ένας όρος που προέρχεται από την ψυχιατρική. Ωστόσο, ακούγεται αρκετά γοητευτικός και ιδιότροπος που έχει χρησιμοποιηθεί ως τίτλος για τα πάντα. Η ψυχιατρική έχει αντικαταστήσει τον όρο με την «διαμοιρασμένη ψυχωτική διαταραχή», η οποία είναι μια πολύ λιγότερο όμορφη, αλλά πολύ πιο ακριβής περιγραφή της πάθησης. Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου. Και οι δύο πίστευαν ότι το σπίτι τους ήταν στόχος τυχαίων ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι ποτέ δεν έκλεψαν ή κατέστρεψαν το μέρος, σύμφωνα με το παραληρηματικό ζευγάρι. Αντίθετα, αυτοί οι παρεμβαίνοντες άπλωναν σκόνη γύρω από το σπίτι, έπιαναν κομμάτια χνούδι και τα σκόρπιζαν, και είτε άλεθαν είτε περπατούσαν στα παπούτσια του ζευγαριού μέχρι να φθαρούν οι σόλες.

Πώς εκδηλώνεται το folie à deux και πού;

Οι σύζυγοι είναι μια από τις σχέσεις που παρατηρούνται συνήθως στην κοινή ψυχωσική διαταραχή. Μια αναφορά περίπτωσης αναφέρει έναν σύζυγο και τη σύζυγο που συμφωνούν ότι τον είχαν απατήσει εκατοντάδες φορές, μερικές φορές μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Κάθε φορά που έκανε αυτές τις πράξεις είχε αμνησία και δεν θυμόταν καμία από αυτές. Όταν ένας ψυχολόγος εξέφρασε τη δυσπιστία του, ο σύζυγος θύμωσε εξαιρετικά και κατηγόρησε τον ψυχολόγο ότι είχε σχέση και με τη γυναίκα του. Είναι επίσης σύνηθες στις αδερφικές σχέσεις. Μια πρόσφατη και συγκλονιστική περίπτωση της διαταραχής σημειώθηκε το 2008, όταν δύο αδερφές, η Ursula και η Sabina Eriksson, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν ένα λεωφορείο αφού αρνήθηκαν να επιτρέψουν τον έλεγχο των αποσκευών τους. Η Σαμπίνα φυλακίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα επειδή χτυπούσε έναν αστυνομικό. Όταν βγήκε από τη φυλακή, περιπλανήθηκε αναζητώντας την αδερφή της και τελικά μαχαίρωσε έναν άνδρα μέχρι θανάτου όταν προσπάθησε να τη βοηθήσει. Στη φρενίτιδα της κάλυψης που ακολούθησε τη δολοφονία, ανακαλύφθηκε ότι τα δίδυμα είχαν έναν αδερφό. Όταν επικοινώνησε μαζί του, είπε στον Τύπο ότι «έφυγα από τους μανιακούς».

Παρόλο που προϋπάρχουσες διαταραχές όπως η κατάθλιψη, οι αυταπάτες ή η παράνοια μπορούν να πυροδοτήσουν ένα folie à deux, το μόνο που είναι πραγματικά απαραίτητο είναι η κοινωνική απομόνωση και μια δύσκολη σύνδεση μεταξύ των δύο ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν όλες αυτές οι περιπτώσεις συμβαίνουν σε οικογένειες. Τα ζευγάρια αποτελούν το εβδομήντα τοις εκατό των περιπτώσεων. Τα αδέρφια και οι σχέσεις γονέα-παιδιού αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων. Αν και η συνολική διαταραχή κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ ανδρών και γυναικών ασθενών, οι αδελφές τείνουν να έχουν κοινές ψυχωσικές διαταραχές περισσότερο από άλλα αδέρφια.  Μία από τις σημαντικότερες γοητεύσεις του folie à deux είναι το γεγονός ότι όλοι το κάνουμε, σε κάποιο βαθμό. Δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει διαμορφωθεί από τους γονείς του, τα αδέρφια του ή τα αγαπημένα του πρόσωπα. Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η διαμόρφωση είναι μια θετική εμπειρία. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι παντρεμένοι που μοιράζονται εκκεντρικότητες. Λίγες οικογένειες, ή ακόμα και στενές φιλίες, δεν απαιτούν να δουλέψουν με τις διάφορες ψυχικές δυσλειτουργίες του άλλου. Όλοι τρελαινόμαστε λίγο για τους άλλους ανθρώπους στη ζωή μας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Όταν αυτά που «πετά» το ένα άτομο στον άλλο για να το κρατά κοντά του είναι "ψίχουλα"

Τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών όταν είναι μαζί και σε έναν χωρισμό

Η σημασία της αρμονικής σχέσης με τον σύντροφό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.