Ψυχική Υγεία

Σχέσεις social media: Πώς επηρεάζουν τα social media θετικά και αρνητικά τη δυναμική των ζευγαριών;

Σχέσεις social media: Πώς επηρεάζουν τα social media θετικά και αρνητικά τη δυναμική των ζευγαριών;

Σχέσεις social media: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, όπως φυσικά και τις ερωτικές τους σχέσεις.

Ο ρομαντισμός των σχέσεων δεν είναι μια νέα έννοια. Σε αντίθεση με ένα σενάριο ταινίας, όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αληθινά ζευγάρια να ζουν αληθινές ζωές. Μπορεί, όμως, η εξέταση αυτών των φαινομενικά τέλεια ζευγαριών στο διαδίκτυο να επηρεάσει τις δικές μας ρομαντικές σχέσεις; Τα social media, αν χρησιμοποιούνται με φειδώ, δεν είναι απαραίτητα κακό στοιχείο για τις σχέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει θετικά και αρνητικά τις σχέσεις, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης τους. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει όμως επίσης συνδεθεί με την κακή εικόνα σώματος και την κατάθλιψη, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις.

Αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις

1. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Αν και υπάρχουν μερικοί χρήσιμοι πόροι που μοιράζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό που θα δείτε ως επί το πλείστον είναι επιμελημένες και φιλτραρισμένες αναρτήσεις που τονίζουν μόνο μη ρεαλιστικές εικόνες του τι είναι μια σχέση.  Η προσπάθεια μέτρησης μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας και του συντρόφου σας από τη σχέση. Αναπόφευκτα, η πραγματική ζωή δεν θα μοιάζει με τους ατελείωτους κυλίνδρους που βλέπουμε στα social media, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση είτε από τον εαυτό σας, είτε από τον σύντροφό σας ή και τα δύο.

2. Μπορεί να οδηγήσει σε ζήλια: Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την αυξημένη ζήλια και τη δυσαρέσκεια στις σχέσεις σε φοιτητές. Εάν είστε επιρρεπείς στη ζήλια λόγω ενός ανασφαλούς στυλ προσκόλλησης, η έρευνα λέει ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να κολλήσετε σε έναν κύκλο ατελείωτων κύλισης για να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες του συντρόφου σας. Οι άνθρωποι μπορεί να εκνευριστούν βλέποντας τον σύντροφό τους να κάνει like ή να σχολιάζει τις αναρτήσεις άλλων ανθρώπων, προκαλώντας ανησυχίες ότι ο σύντροφός τους ενδιαφέρεται για άλλα άτομα (ή χειρότερα, ήδη απατά). Η χρήση του Facebook, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα συναισθήματα καχυποψίας και ζήλιας στις ρομαντικές σχέσεις μεταξύ των φοιτητών.

3. Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με τα ζευγάρια που τσακώνονται περισσότερο: Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι, μεταξύ ζευγαριών που ήταν μαζί για λιγότερο από τρία χρόνια, το να περνούν περισσότερο χρόνο στο Facebook συνδέεται με περισσότερες «συγκρούσεις που σχετίζονται με το Facebook» και πιο αρνητικά αποτελέσματα σχέσεων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι βγαίνουν ραντεβού με άτομα που μοιράζονται υπερβολικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να έχουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση (αν και οι θετικές δημοσιεύσεις για την ίδια τη σχέση κάθε τόσο φαίνεται να μεσολαβούν σε αυτό το αποτέλεσμα).

4. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνουν την καθημερινή ζωή να φαίνεται λιγότερο ενδιαφέρουσα: Η εικόνα ενός ζευγαριού σε διακοπές μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα φθόνου, που μπορεί να σας εμποδίσουν να εκτιμήσετε πού βρίσκεστε την παρούσα στιγμή. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να αγνοούν τα σκληρά και κοσμικά μέρη της ζωής ενός ζευγαριού. Οι διακοπές μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ευτυχισμένοι, αλλά είναι οι καθημερινές στιγμές που οδηγούν στην απόλυτη ικανοποίηση.

5. Μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή από το να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας: Αν και ο εθισμός στο Διαδίκτυο και στο Facebook δεν θεωρούνται διαταραχές ψυχικής υγείας από το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V), οι ερευνητές αναγνωρίζουν και τα δύο ως ζητήματα εξάρτησης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Όσο περισσότερο γαντζωνόμαστε στη βιασύνη της ντοπαμίνης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόσο λιγότερο αφοσιωμένοι ή ενθουσιασμένοι θα νιώθουμε για τις πιο ήσυχες, απλούστερες στιγμές της ζωής. «

6. Μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία: Παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προορίζονται για την προώθηση της σύνδεσης, πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη μοναξιά, τις διαταραχές της διάθεσης και την κακή αυτοεκτίμηση. Τα άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπή σε κοινωνικές συγκρίσεις, λόγω αρνητικής γνωστικής προκατάληψης, διαπίστωσε μια μελέτη. Από την άλλη πλευρά, η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της μοναξιάς και της κατάθλιψης.

7. Μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα εικόνας σώματος: Οι φιλτραρισμένες και επεξεργασμένες εικόνες που βλέπετε σε όλα τα κοινωνικά μέσα μπορεί να προκαλέσουν ανασφάλειες στο σώμα σας. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ζητήματα εικόνας σώματος. Τα θέματα εικόνας σώματος ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις του. Μια μελέτη Journal of the International Society for Sexual Medicine δείχνει ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες με προβλήματα εικόνας σώματος δυσκολεύονται περισσότερο να διεγερθούν σεξουαλικά. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σεξουαλική τους ελκυστικότητα, με βάση την αρνητική εικόνα του σώματος, επηρεάζει άμεσα τη συζυγική ποιότητα τόσο της συζύγου όσο και του συζύγου.

8. Μπορεί να μας κάνουν πιο ναρκισσιστές: Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η εθιστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντανακλά την ανάγκη τροφοδοσίας του εγώ και μια προσπάθεια βελτίωσης της αυτοεκτίμησης, τα οποία και τα δύο είναι ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Και διαφορετικοί τύποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σε διαφορετικές πτυχές του ναρκισσισμού. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που κάνουν συχνά tweet ή αναρτούν selfies μπορεί να επιδεικνύουν μεγαλοπρέπεια, ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού.

Θετικά αποτελέσματα και οφέλη

1. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν τους singles να συναντηθούν μεταξύ τους: Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να συναντιούνται στο διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογών γνωριμιών. Μια έρευνα του 2017 βρήκε ότι το 39% των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών ανέφεραν ότι συναντούσαν τον σύντροφό τους στο Διαδίκτυο, σε σύγκριση με μόλις 22% το 2009. Μια μεταγενέστερη μελέτη που ανέλυσε τα αποτελέσματα διαπίστωσε ότι «η συνάντηση στο Διαδίκτυο εκτοπίζει τους ρόλους που έπαιζαν κάποτε η οικογένεια και οι φίλοι στο να φέρνουν τα ζευγάρια κοντά».

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Tinder, η διαδικτυακή γνωριμία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την κοινότητα LGBTQ+. Από τους 1.000 ενήλικες LGBTQ+ που συμμετείχαν στην έρευνα, το 80% λέει ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών και γνωριμιών έχουν βοηθήσει την κοινότητά τους, το 52% αισθάνεται πιο άνετα να είναι ο εαυτός του και το 45% λέει ότι είναι πιο εύκολο να εξερευνήσουν την ταυτότητά τους.

2. Μπορεί να σας κρατήσουν συνδεδεμένους με τον σύντροφό σας: Είτε πρόκειται για αποστολή αστείου meme μέσω Instagram είτε για γρήγορο Snapchat, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας εύκολος τρόπος για τα ζευγάρια να αλληλεπιδρούν όλη την ημέρα με τρόπο διασκεδαστικό και χαμηλής πίεσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ζευγάρια που δεν ζουν μαζί και άτομα σε σχέσεις εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, οι νεαροί ενήλικες σε ρομαντικές σχέσεις μεγάλης απόστασης είναι καλύτερα σε θέση να τις διατηρήσουν εάν χρησιμοποιούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

3. Μπορείτε να μάθετε για τις σχέσεις από ειδικούς: Υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί που προσφέρουν καλές πληροφορίες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και διατήρηση μιας υγιούς σύνδεσης. Υπάρχουν πολλές καλές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από bloggers σχέσεις, ψυχοθεραπευτές και πολλούς άλλους που τονίζουν πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας. Όσο προέρχεται από έναν τόπο ανάπτυξης και όχι σύγκρισης, αυτός ο τύπος κοινωνικών μέσων μπορεί να σας παρακινήσει να εργαστείτε σε τμήματα της σχέσης που έχουν παραμεληθεί, εξηγεί.

4. Είναι σαν μια χρονική κάψουλα αναμνήσεων: Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν πρακτικά αντικαταστήσει τα έντυπα άλμπουμ φωτογραφιών ως μέρος αποθήκευσης και κοινής χρήσης των αναμνήσεων μας. Υπό αυτή την έννοια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τιμήσουν τις δραστηριότητες που κάνετε και τα πράγματα που δημιουργείτε μαζί. Σε αντίθεση με ένα φυσικό άλμπουμ φωτογραφιών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν το πρόσθετο στοιχείο των ακόλουθων. Με αυτόν τον τρόπο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ένας θεσμοθετημένος τρόπος για να εκφράσουμε την αγάπη δημόσια και να προσκαλέσουμε την υποστήριξη της κοινότητας. Και τα δύο ενισχύουν την ικανότητα του ζευγαριού να ανθίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για το νέο εγχείρημα του Τραμπ στα social media

Ο «φόβος μη μείνεις εκτός από όσα συμβαίνουν γύρω σου» αναδείχθηκε από την παγκόσμια κατάρρευση του facebookfomo

Οι αποκαλύψεις για το Instagram και τους εφήβους έριξαν τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωση Facebook, Instagram και WhatsApp

Γιατί σιωπούν τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής στο NSW πριν το νέο κύμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έναρξη του κολεγίου εγκυμονεί αυξημένο άγχος και κατάθλιψη

Καναδάς κολέγιο κατάθλιψη: Περίπου το 32% των ερωτηθέντων είχε άγχος στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και το 27% είχε συμπτώματα κατάθλιψης. Έξι μήνες αργότερα, το 37% των μαθητών είχε συμπτώματα άγχους και το 33% παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη και των ψυχιατρικών παθήσεων

Διαβήτης τύπου 2 και ψυχολογία: Οι επιστήμονες ερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ διαβήτη και ψυχιατρικών παθήσεων. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να έχουν διαβήτη τύπου 2. Λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών πίσω από τη σύνδεση. 

Συμβουλές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Κατάθλιψη Αντιμετώπιση: Επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής σας ζωής, η κατάθλιψη μπορεί να έχει εξουθενωτικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας σας σε καθημερινή βάση. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά αποδεδειγμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα και να συνεχίσετε να ζείτε μια υγιή, παραγωγική ζωή.

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλητική πραγματικότητα με σαφείς διαστάσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη.